Komentara: 5
Pregleda: 4775
Video

Predavanje Dragoslava Bokana u okviru proslave dva veka pravoslavnog hrama u Aleksandrovu

29.11.2018. u 22:55h
Izvor: Subotica.com
U petak, 30. novembra, u 19 časova, u renoviranim crkvenim prostorijama, u porti hrama Svetog Velikomučenika Dimitrija, u Aleksandrovu, biće održano treće predavanje u okviru "Dana Svetog Dimitrija" kojima se proslavlja 200 godina od izgradnje ove pravoslavne crkve i 100 godina od Prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.
Predavanje Dragoslava Bokana u okviru proslave dva veka pravoslavnog hrama u Aleksandrovu

Predavanje na temu "Od Peći preko Karlovaca do srpskog duhovnog jedinstva" održaće reditelj, književnik i publicista, Dragoslav Bokan – predsednik Instituta za nacionalnu strategiju.

Dragoslav Bokan rođen je 15. februara 1961. godine u Beogradu. Posle završene XI beogradske gimnazije, diplomirao je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti i završio postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu.

Učestvovao je u monumentalnom dokumentarnom projektu Televizije Beograd – „Svedoci vekova“ 1989. godine, u sklopu koga je režirao epizode serijala posvećene manastiru Visoki Dečani i crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka boravi u SAD, odakle se vraća početkom devedesetih u Beograd, gde radi u BIGZ-u, kao urednik specijalnih izdanja ekskluzivnih knjiga ezoterijske tradicije evropske kulture. Pomoćnik mu je bio dobitnik NIN-ove nagrade za 2012. godinu, Aleksandar Gatalica.

Dugo godina je bio vezan za novinarstvo, najpre u „Dugi“ i „Pogledima“ za koje je pisao a kasnije je postao glavni i odgovorni urednik časopisa „Nove ideje“. Kasnijih godina bio je zapažen kolumnista više dnevnih listova i časopisa. Magazin „The Man“ ga je proglasio za najboljeg kolumnistu 2012. godine. Saradnik je i počasni član „Urbanog književnog kruga“ iz Кanade.

Njegov književni opus uključuje veliku ikonografsku studiju „Ognjeni ljiljani“, monografije „Beograd grad tajni“, „Novi Sad od varoši do grada“, „Politika: mit, hronika, enciklopedija“, studija „Portret mladog dendija“ i knjigu za decu „Junaci srpskog ustanka“.

Bavio se i izdavaštvom upečatljivih i originalnih časopisa „Lepa Srbija”, „Rusija danas” i „Vodič za život”. U izdanju „Službenog glasnika”, osmislio je i režirao dvanaest zvučnih knjiga, u kojima velikani srpskog glumišta dočaravaju dela Miloša Crnjanskog, uspomene Živojina Mišića, stihove Dučića i druge odabrane bisere srpske književnosti.

Za Vladu Srbije je, u prvom talasu osporavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova, osmislio kampanju bilborda sa citatima istaknutih zapadnih političara i mislilaca, uz poruku „Кosovo je Srbija“. Кampanja je bila toliko značajna da je i „Njujork tajms“ pisao o njoj.

Kao veliki poznavalac ruske kulture i prijatelj Rusije bio je aktivan u mnogim rusko-srpskim udruženjima i organizacijama. Autor je brojnih predavanja i tekstova na ruske teme. Imao je čast da bude prvi diplomatski predstavnik Donjecke narodne republike u Srbiji.

Putem svog Facebook profila objavio je ogroman broj eseja i tekstova na verske, nacionalne, kulturne i umetničke teme. Izabrane tekstove planira da objavi kao knjigu. Trenutno radi na biografiji svog prijatelja, srpske sportske legende, Dušana Duleta Savića.

Oženjen je i otac šestoro dece.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4775

Povezane vesti

Povezane teme

aleksandrovo

pravoslavna crkva aleksandrovo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.