Komentara: 11
Pregleda: 5383

Subotica će se odužiti Radomiru Konstantinoviću

05.09.2014. u 16:49h
Izvor: RTV City
Povodom osnivanja Saveta za obeležavanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića grad Subotica podržao je ideju vraćanja duga ovom značajnom srpskom književniku i filozofu organizovanjem manifestacija koje će čuvati uspomenu na njegov lik i delo.
Subotica će se odužiti Radomiru Konstantinoviću

Radomir Konstantinović je rođen u Subotici 1928., autor je brojnih radio drama, eseja, zbirki pesama za koje je dobijao brojne nagrade ali je najznačajniji kao filozof čije je najpoznatije delo „Filozofija palanke“ koja je objavljena 1969. Postoji i inicijativa da jedna od gradskih ulica ponese Konstantinovićevo ime i da se postavi spomen-ploča.

„Posebno mi je drago da su pitanja pokrenuta sa mrtve tačke. Dugo je pripremna ova konstitutivna sednica. Imamo ozbiljnu kulturnu aktivnost u Subotici koja je obaveza za naš grad. Poznato je da je Radomir Konstantinović bio posvećen idejama demokratije, kritičkog promišljanja, negovanja evropskih vrednosti i mislimo da je Subotica koja neguje te vrednosti grad koji treba da se posveti očuvanju njegovih dela“, rekao je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Subotica će se odužiti Radomiru Konstantinoviću

Savet koji je danas konstituisan je okupio ljude koji su negovali prijateljstvo sa Konstantinovićem i ljude koji proučavaju njegova dela. Sama manifestacija će biti obeležena na različite načine.

„Mi smo se danas konstituisali, odlučili smo da se u oktobru, mesecu njegove smrti, održavaju Dani Radomira Konstantinovića čiji će nosilac biti ugledna Gradska biblioteka. Predložena je grupa koja bi radila na pripremama tih dana. Na njenom čelu je filozof, dr Ivan Milenković. Prvi korak u tom obeležavanju će biti okrugli sto posvećen Radomiru Konstantinoviću“, izjavila je Latinka Perović, predsednik Saveta.

Subotica će se odužiti Radomiru Konstantinoviću

Na ovaj način se odnos prema Konstantinovićevom liku i delu institucionalizuje a posebno će biti važno animirati mlade generacije da se zainteresuju za njegovo nasleđe organizovanjem niza radionica.

„Dogovorili smo se i da ustanovimo dvogodišnju nagradu koja će nositi ime Radomira Konstantinovića a dodeljivaće se laureatima sa prostora druge Jugoslavije i onih zemalja u kojima je njegovo delo imalo odgovarajuće interakcije“, rekao je Živan Berisavljević, potpredsednik Saveta.

Gradska bibilioteka će sprovoditi ove manifestacije što će upotpuniti kulturnu sliku u gradu koji slavi nekoliko velikih književnika i umetnika.

„Na ovaj način sa preko 500 manifestacija nadamo se da će u narednom periodu Gradska biblioteka biti ono što i predstavlja duži niz godina-centar kulturnog, društvenog i javnog života, mesto gde će se promišljati nove ideje i mesto gde ćemo negovati uspomene na ove značajne ljude i njihova dela“, izjavio je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke.

Izvor: RTV City
Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića Prva konstitutivna sednica Saveta za obeležavanje nasleđa Radomira Konstantinovića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5383

Povezane vesti

Povezane teme

gradska biblioteka

jene maglai

dragan rokvić

radomir konstantinović

latinka perović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.