• Pregleda: 4576

Subotica će se odužiti Radomiru Konstantinoviću

Povodom osnivanja Saveta za obeležavanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića grad Subotica podržao je ideju vraćanja duga ovom značajnom srpskom književniku i filozofu organizovanjem manifestacija koje će čuvati uspomenu na njegov lik i delo.
Subotica će se odužiti Radomiru Konstantinoviću

Radomir Konstantinović je rođen u Subotici 1928., autor je brojnih radio drama, eseja, zbirki pesama za koje je dobijao brojne nagrade ali je najznačajniji kao filozof čije je najpoznatije delo „Filozofija palanke“ koja je objavljena 1969. Postoji i inicijativa da jedna od gradskih ulica ponese Konstantinovićevo ime i da se postavi spomen-ploča.

„Posebno mi je drago da su pitanja pokrenuta sa mrtve tačke. Dugo je pripremna ova konstitutivna sednica. Imamo ozbiljnu kulturnu aktivnost u Subotici koja je obaveza za naš grad. Poznato je da je Radomir Konstantinović bio posvećen idejama demokratije, kritičkog promišljanja, negovanja evropskih vrednosti i mislimo da je Subotica koja neguje te vrednosti grad koji treba da se posveti očuvanju njegovih dela“, rekao je Jene Maglai, gradonačelnik Subotice.

Savet koji je danas konstituisan je okupio ljude koji su negovali prijateljstvo sa Konstantinovićem i ljude koji proučavaju njegova dela. Sama manifestacija će biti obeležena na različite načine.

„Mi smo se danas konstituisali, odlučili smo da se u oktobru, mesecu njegove smrti, održavaju Dani Radomira Konstantinovića čiji će nosilac biti ugledna Gradska biblioteka. Predložena je grupa koja bi radila na pripremama tih dana. Na njenom čelu je filozof, dr Ivan Milenković. Prvi korak u tom obeležavanju će biti okrugli sto posvećen Radomiru Konstantinoviću“, izjavila je Latinka Perović, predsednik Saveta.

Na ovaj način se odnos prema Konstantinovićevom liku i delu institucionalizuje a posebno će biti važno animirati mlade generacije da se zainteresuju za njegovo nasleđe organizovanjem niza radionica.

„Dogovorili smo se i da ustanovimo dvogodišnju nagradu koja će nositi ime Radomira Konstantinovića a dodeljivaće se laureatima sa prostora druge Jugoslavije i onih zemalja u kojima je njegovo delo imalo odgovarajuće interakcije“, rekao je Živan Berisavljević, potpredsednik Saveta.

Gradska bibilioteka će sprovoditi ove manifestacije što će upotpuniti kulturnu sliku u gradu koji slavi nekoliko velikih književnika i umetnika.

„Na ovaj način sa preko 500 manifestacija nadamo se da će u narednom periodu Gradska biblioteka biti ono što i predstavlja duži niz godina-centar kulturnog, društvenog i javnog života, mesto gde će se promišljati nove ideje i mesto gde ćemo negovati uspomene na ove značajne ljude i njihova dela“, izjavio je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke.

Izvor: RTV City

povezane teme

11
Birko Odgovori
Kakve veze ima Rokvic sa ovim ovde?
Cummiball Odgovori
"Postoji i inicijativa da jedna od gradskih ulica ponese Konstantinovićevo ime i da se postavi spomen-ploča."

Može neka ulica da ponese njegovo ime, ali nađite neku novu ulicu koja još nema ime, a ne da nekoliko stotina ljudi mora da se gura u policijskoj upravi da bi promenili lična dokumenta ili podatke u njima zbog promene naziva ulice.
Sve to košta vremena i novaca.
Dzoni Odgovori
Čini mi se da je neko sa ove slike zreo za penziju, ali nisam siguran.
Vesko Odgovori
Ovi sto su kao zreli za penziju, oni jesu u zaluzenoj penziji. od nji barem imamo sta i cuti,
narocito od Latinke Perovic. Nama je bilo bolje u vrem kad ovi nasi gosti nisu bili u penziji.
Imamo mi dosta penzionera i sa visokom platama u Gradskoj kuci, a pored toga i sa krimi-
nalnom prosloscu, pa im ne smeta sto su direktori i glavni urednici dosta ozbiljunih novina.
Milan024 Odgovori
...sta tu traži Zika Autonomas..???
Obrazovan Odgovori
I to priča Maglai koji je glasao PROTIV toga da Konstantinović dobije zvanje Počasni građanin...

Dokle smo došli?
baćo Odgovori
Pokojni Akademik bi se u grobu prevrnuo da sazna sastav ovog Saveta.
mile1 Odgovori
Дајте му улицу крај депоније, писац "другосрбијанске" библије није бољу заслужио.
Always Ultra Odgovori
Cemu ovolika pompa oko jedne manje-vise beznacajne stvari ? Kakvo "oduzivanje" ?
I gde je nasa Gradska biblioteka ugledna (leglo ofucanih partijskih kadrova) ?? Los vic ...
Jetika Odgovori
Koje licemerje selonacelnika. On je glasao protiv odluke da Konstantinovic dobije pocasno priznanje. Moguce je i provjeriti. Boško Krstic je takodje u dnevnom listu Politika pre godinu dana kritikovao nerad saveta za obelezavanje, a kako su došli njegovi, SVM, eto i njega... kakva ekipa!
ffilozoff Odgovori
KO je ovaj gospodin??
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.