Komentara: 3
Pregleda: 4406

Pomoć gluvima na znakovnom jeziku

09.09.2014. u 09:41h
Izvor: Radio Subotica
Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih u Subotici ima oko hiljadu 200 članova, od kojih 270 ne čuje uopšte. Sekretar Vesna Skočajić kaže da su najveći problemi članova nerazumevanje okoline i teškoće u komunikaciji, zbog čega bi bilo poželjno da ljudi u institucijama poznaju znakovni jezik.
Pomoć gluvima na znakovnom jeziku

Većina članova je starija, jer mladi čim završe školovanje idu za poslom. U Subotici radi oko 120 članova, u preduzećima: Čikoš, Des, Željezničar, privatno na pijaci.

Resorno ministarstvo po projektu udruženja plaća prevodioca. Marijana Kandrač je znakovni jezik naučila od roditelja u detinjstvu, kako bi mogla da razgovara sa njima. Kaže da sa članovima najčešće ide kod lekara.

Trenutno se u svim udruženjima u celoj zemlji sakupljaju podaci za bazu podataka o broju osoba sa oštećenim sluhom, koja bi trebala da posluži kako bi gluve i nagluve osobe ostvarile neki vid pomoći od države.

Izvor: Radio Subotica
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4406

Povezane vesti

Povezane teme

znakovni jezik

osobe sa oštećenim sluhom

gluve osobe

nagluve osobe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.