Komentara: 2
Pregleda: 4141

Promocija znakovnog jezika u Subotici

21.09.2012. u 16:08h
Izvor: RTV Yueco
Jučerašnjom posetom predsednika i sekretara Saveza gluvih Srbije, promovisan je znakovni jezik. Od početka aprila do danas, njihov veliki karavan je posetio više od 30 gradova širom Srbije. Karavan je deo projekta koji zajedno realizuju Savez gluvih Srbije i Ministarstvo rada i socijalne politike sa sektorom za zaštitu osoba.
Promocija znakovnog jezika u Subotici

Učenici školskog centra za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica su, uz pomoć nastavnice, znakovnim jezikom „otpevali“ pesmu Željka Joksimovića „Nije ljubav stvar“ i time pokazali da i gluva lica mogu da pevaju na svom jeziku. Ono čemu se nadaju u Savezu gluvih Srbije je to da će se što više lica koja čuju zainteresovati za učenje znakovnog jezika, kako bi mogla komunicirati sa gluvim licima. Ovo je jedan vid njihove borbe za lakšu interakciju gluvih i čujućih lica jer gluva lica ne mogu komunicirati na drugi način.

U Subotici ima preko 1.000 gluvih i nagluvih lica. U Savezu gluvih i nagluvih Srbije ocenili su svoju saradnju sa istom organizacijom iz Subotice i školom za slušno oštećena lica u Subotici, kao veoma uspešnu.

Promocija znakovnog jezika u Subotici

Svetski dan gluvih i nedelja gluvih se obeležava svake godine u poslednjoj nedelji septembra od 1958. godine u znak sećanja na osnivanje Svetske federacije gluvih koja je osnovana 23. septembra 1951. godine. Misija Svetske federacije je da promoviše ljudska prava gluvih ljudi, uključujući i pravo da se prizna znakovni jezik i da gluvi imaju jednake mogućnosti u svim sferama života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama. Poslednja stanica promocije znakovnog jezika je za 7 dana u Beogradu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4141

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.