Komentara: 0
Pregleda: 2564

Održan okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika"

30.05.2013. u 17:14h
Izvor: RTV Yueco
Sledeće godine trebalo bi da počne primena Zakona o upotrebi znakovnog jezika kojim se između ostalog utvrdjuje ostvarivanje prava gluvih osoba na upotrebu znakovnog jezika u postupcima pred organima javne vlasti, u oblasti radnih odnosa, vaspitanja i obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, informisanja, kao i prekršaji za povredu obaveza propisanih ovim zakonom.
Održan okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika"

U Plavoj sali Gradske kuće u organizaciji Grada Subotice na inicijativu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike organizovan je okrugli sto na temu „Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika“ kojem su pored predstavnika Grada i resornog Ministarstva prisustvovali i predstavnici obrazovnih i zdravstvenih ustanova, kao i organizacija koje se bave slušno oštećenim licima.

Grad Subotica organizovao je u Plavoj sali Gradske kuće okrugli sto na temu „Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika“ na inicijativu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom. Na razgovor su pozvani predstavnici obrazovnih i zdravstvenih ustanova Grada, kao i organizacije koje se bave slušno oštećenim licima kako bi izneli svoje primedbe i predloge na Nacrt zakona.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike već nekoliko godina aktivno sarađuje sa Savezom gluvih i nagluvih Srbije na izradi Zakona o upotrebi znakovnog jezika. Jezik je najpre standardizovan, a već nekoliko godina na teritoriji cele Srbije rade kancelarije za znakovne tumače.

Primenom Zakona o upotrebi znakovnog jezika između ostalog obavezaće se javne službe da gluvim i nagluvim osobama omoguće u svojim ustanovama usluge tumača za znakovni jezik, kao i predškolske ustanove i osnovne škole, koje će morati da obezbede deci koja su gluva učenje znakovnog jezika. Nacrtom Zakona se reguliše i upotreba znakovnog jezika u oblasti radnih odnosa, zdravstvene i socijalne zaštite, kao i oslobađanje od obaveza plaćanja troškova tumačenja.

Izvor: RTV Yueco
Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika" Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika" Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika" Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika" Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika" Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika" Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika" Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o upotrebi znakovnog jezika"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2564

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.