• Pregleda: 2107

"Mala škola znakovnog jezika"

U Plavoj sali Gradske kuće održana je radionica: „Mala škola znakovnog jezika“. Radionica je održana u okviru Nedelje osoba sa invaliditetom, a organizator je Školski centar za obrazovanje i vaspitanje slušno oštećenih lica. Znakovni jezik je oblik neverbalne komunikacije,u kojem se reči-pojmovi pokazuju gestovima ili pokretima ruku.
"Mala škola znakovnog jezika"

Jovana Ugarković je učenica 2 razreda Srednje škole “Školskog centara za obrazovanje i vaspitanje slušno oštećenih lica”. Kaže da želi da promoviše znakovni jezik kako bi se bolje sporazumela sa okolinom.

Do kraja godine trebalo bi da bude donošen Zakon o priznavanju znakovnog jezika gluvih lica u Srbiji. U Srbiji ima oko 130.000 gluvih i nagluvih, a 100 tumača i prevodilaca što je veoma malo.Usvajanjem Zakona trebalo bi znatno da se olakša obrazovanje gluvih i nagluvih, kao i njihov pristup raznim ustanovama.

Svakodnevni život gluvih i nagluvih osoba pun je prepreka ne samo zbog činjenice da oni ne čuju već zbog toga što ih čujući ne razumeju. Zbog toga na radionici je održan kratak čas kako bi se prisutni upoznali sa dvoručnom azbukom znakovnog jezika, kao i najčešćim pojmovima.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević
1
bubamara Odgovori
steta sto niste ranije objavili ovu vest pa da sam i sama otisla na radionicu
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.