Komentara: 9
Pregleda: 5468
Foto

Mađarski kulturni centar na Paliću uskoro i zvanično počinje sa radom

15.01.2020. u 10:19h
Izvor: Subotica.com
Iako je još u decembru počeo da bude domaćin kulturnih događaja, Mađarski kulturni centar na Paliću zvanično će biti otvoren tokom prvog kvartala ove godine.
Mađarski kulturni centar na Paliću uskoro i zvanično počinje sa radom

Izgradnja Mađarskog kulturnog centra, koji je deo projekta „Colorfull Cooperation“ vrednog 3,7 miliona evra, koji se realizuje kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske, počela je krajem oktobra 2018. godine.

Po rečima Andree Kikić, sekretarke Sekretarijata za privredu, turizam i lokalni ekonomski razvoj, radovi su završeni u decembru prošle godine, kada su i počele prve kulturne aktivnosti.

- Svečano otvaranje planira se u prvom kvartalu a nove, zanimljive kulturne sadržaje naši sugrađani mogu da očekuju od februara - najavljuje Andrea Kikić. - Tokom decembra u MKC održana je „Radionica asertivnog postavljanje granica”, namenjena starijim osobama čiji je cilj bila razmena iskustava i upoznavanje sa konceptom asertivnosti u sigurnoj atmosferi. Moderatorka radionice bila je Karolina Vereš, psiholog, psihodramski terapeut, a učestvovalo je 25 ljudi. Održan je i „Etno nastup udruženja Talentum“ koji je predstavio folklorne grupe mađarskih motiva, a publika, u kojoj je bilo više od 40 gledalaca, imala je priliku da se upozna sa autentičnim instrumentima koji se koriste u mađarskoj folklornoj muzici, plesovima i nacionalnim nošnjama.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi, te je za njih održana kreativna radionica „Sloboda pokreta“, koja je govorila o značaju fizičke aktivnosti.

- Deca su takođe mogla da nauče o samo-realizaciji kroz pokrete i važnosti interakcije u svakodnevnom životu. Moderator radionice bila je psiholog Agota Pap, psihoterapeut i konsultant za zavisnost, a učestvovalo je oko 40 dece - dodaje Kikić. - Za njih je organizovana i „Kreativna dramska igraonica“ za decu na srpskom jeziku kako bi podstakla decu da koriste glumačke alate i tehnike, oslobodila potencijalne kočnice u svakodnevnoj komunikaciji. Moderatorka je bila Gordana Vukov Ciganjik, glumica koja se takođe obučavala u oblasti fizičke psihoterapije i razvojnog pokreta koji kombinuje elemente glume. Na njoj je učestvovalo 20 dece.

Mađarski kulturni centar nalazi se u Bohinjskoj ulici i površine je 800 metara kvadratnih metara. U njega je uloženo 77 miliona dinara.

U okviru istog projekta izgrađen je i Srpski kulturni centar „Kolo“ u mađarskom mestu Morahalom, koji je letos zvanično otvorio svoja vrata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 dana
Komentara: 9
Pregleda: 5468
Povezane vesti
Povezani albumi
Povezane teme
mađarski kulturni centar palić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.