• Pregleda: 3930

Mađarski kulturni centar na Paliću uskoro i zvanično počinje sa radom

Iako je još u decembru počeo da bude domaćin kulturnih događaja, Mađarski kulturni centar na Paliću zvanično će biti otvoren tokom prvog kvartala ove godine.
Mađarski kulturni centar na Paliću uskoro i zvanično počinje sa radom

Izgradnja Mađarskog kulturnog centra, koji je deo projekta „Colorfull Cooperation“ vrednog 3,7 miliona evra, koji se realizuje kroz INTERREG IPA program prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske, počela je krajem oktobra 2018. godine.

Po rečima Andree Kikić, sekretarke Sekretarijata za privredu, turizam i lokalni ekonomski razvoj, radovi su završeni u decembru prošle godine, kada su i počele prve kulturne aktivnosti.

- Svečano otvaranje planira se u prvom kvartalu a nove, zanimljive kulturne sadržaje naši sugrađani mogu da očekuju od februara - najavljuje Andrea Kikić. - Tokom decembra u MKC održana je „Radionica asertivnog postavljanje granica”, namenjena starijim osobama čiji je cilj bila razmena iskustava i upoznavanje sa konceptom asertivnosti u sigurnoj atmosferi. Moderatorka radionice bila je Karolina Vereš, psiholog, psihodramski terapeut, a učestvovalo je 25 ljudi. Održan je i „Etno nastup udruženja Talentum“ koji je predstavio folklorne grupe mađarskih motiva, a publika, u kojoj je bilo više od 40 gledalaca, imala je priliku da se upozna sa autentičnim instrumentima koji se koriste u mađarskoj folklornoj muzici, plesovima i nacionalnim nošnjama.

Nisu zaboravljeni ni najmlađi, te je za njih održana kreativna radionica „Sloboda pokreta“, koja je govorila o značaju fizičke aktivnosti.

- Deca su takođe mogla da nauče o samo-realizaciji kroz pokrete i važnosti interakcije u svakodnevnom životu. Moderator radionice bila je psiholog Agota Pap, psihoterapeut i konsultant za zavisnost, a učestvovalo je oko 40 dece - dodaje Kikić. - Za njih je organizovana i „Kreativna dramska igraonica“ za decu na srpskom jeziku kako bi podstakla decu da koriste glumačke alate i tehnike, oslobodila potencijalne kočnice u svakodnevnoj komunikaciji. Moderatorka je bila Gordana Vukov Ciganjik, glumica koja se takođe obučavala u oblasti fizičke psihoterapije i razvojnog pokreta koji kombinuje elemente glume. Na njoj je učestvovalo 20 dece.

Mađarski kulturni centar nalazi se u Bohinjskoj ulici i površine je 800 metara kvadratnih metara. U njega je uloženo 77 miliona dinara.

U okviru istog projekta izgrađen je i Srpski kulturni centar „Kolo“ u mađarskom mestu Morahalom, koji je letos zvanično otvorio svoja vrata.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
LELEMUD Odgovori
Di je Bunjevacki centar svitog mu fanka???
Nebojisha
Preradoviceva 4.
Palić Odgovori
Sve što ima prefiks kulturni podržavam, nije bitno za koju naciju. Svi smo mi ljudi od krvi i mesa i nedajmo da nas iko zavadi
subotichanin Odgovori
Ajmo dodjoshi, da vidimo koliko ce te minusa dati? Netrpeljivost? Ne znamo shta je to?
Zato, zavirite i ovde... https://www.subotica.com/vesti/skc-kolo-u-morahalomu-postaje-centar-balkanske-kulture-id34711.html
DOĐOŠ
Čemu nervoza komšija? Kakva netrpeljivost?
Sva sreća pa smo mi dođoši došli u ove krajeve da vas malo oplemenimo, obogatimo kulturu, naučimo kako se neguju dobri komšijski odnosi. Jbg, kada niste lepo podmazali šine slaninom...
Oi!
@DOĐOŠ:
Пусти фекалију да воња. Боли њих Трианон већ 100 година и болеће их још дуго док не прихвате да су изгубили рат.
Atila Odgovori
Kome ga grade, kome i čemu će da služi,osim naravno da kroz ovaj,kao i kroz sve druge projekte operu i pokradu gomilu para,ovaj put ujedinjeni u krađi kako srpski tako i madjarski razni predsednici i poslanici nečega?! Zahvaljujući madjarskom državljanstvu i pasošima u ovom gradu broj madjarske omladine još malo i biće sveden na nivo statističke greške...ne može im se zameriti niti uzeti za zlo što odoše "trbuhom za kruhom" te sada žive u nekoj zemlji gde se krađe na ovom nivou ne mogu ni zamisliti,a ostavili su samo babe i dede,a oni će brzo Bogu na istinu ali makar sa osmehom na licu jer ipak su imali kulturni centar!
balaban Odgovori
Lep pokusaj da se Madjari zadrze u Vojvodini ali sve ih vise odlazi nrocito mladi koji idu da se skoluju u Madjarsku i nakon toga tamo i ostaju.
Luka
A sta da rade u Madjarskoj? Pa i Madjari iz Madjarske beze u Austriju i Nemacku...U firmi u Becu gde radim preko 50%radnika svi su iz Madjarske...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.