Komentara: 16
Pregleda: 7118

Plan koji preuređuje centar - javna rasprava

16.10.2012. u 17:49h
Izvor: RTV Yueco
Održana je javna sednica Komisije za planove, koja se odnosi na Plan generalne regulacije centra grada Zona 1. Planom je predviđeno da se u gradu ruši preko 1000 kuća.
Plan koji preuređuje centar - javna rasprava

Izrađivač plana je Javno preduzeće “Zavod za urbanizam”, a saobraćajni planer, Stipan Jaramazović objašnjava da su nužne ispravke regulacije na svim mestima gde sama širina postojećih ulica to zahteva.

To ne znači odjednom rušenje hiljadu kuća što je sa ekonomskog i finansijskog gledišta nerealno i niko ne očekuje da će se to dogoditi odmah po usvajanju plana. Neformalana grupa građana “Nasmeši se Subotici” uputila je otvoreno pismo gradskim vlastima tražeći depolitizaciju gradskih institucija u Subotici.

Po Nacrtu plana generalne regulacije 1 za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra predviđeno je rušenje 1063 kuće. Kako bi skrenuli pažnju na problem Neformalna grupa građana “Nasmeši se Subotici” je postavila umrlice na kuće predviđene rušenjem. Umesto većine kuća planirana je izgradnja višespratnica koje mogu da realizuju samo pojedini investitori.

Neformalna grupa građana “Nasmeši se Subotici” je zatražila da se obustavi postupak izrade i usvajanja ovog plana i da se pristupi izradi Plana generalne regulacije koji će biti u skladu sa ranije usvojenim planskim dokumentima a posebno u skladu sa današnjim potrebama građana Subotice. U Zavodu za urbanizam objašnjavaju da prilikom sagledavanja pravila pored saobraćajnih potreba grada vođeni su I potrebama ljudi.

Sve primedbe koje su građani podneli imali su priliku da iznesu na javnoj sednici za planove.

Za dve nedelje održaće se sednica Komisije za planove gde će članovi razmatrati da li će usvojiti primedbe ili ne. Ukoliko se usvoje neke od primedbi Zavod za urbanizam će morati da doradi plan.

Amaterski snimak današnje javne rasprave

Kako prenosi RTV City, javna rasprava o Planu generalne regulacije centra grada zona I naišla je na veliko interesovanje građana. Sednica koja je prvobitno trebalo da se održi u Plavoj sali preseljenja je u Veliku većnicu Gradske kuće, zbog velikog interesovanja građana.

Po slobodnoj proceni moglo bi se reći da je bilo prisutno oko 150 – 200 njih kojima je Plan nejasan ili imaju primedbe na njega. Najveći bunt kod građana izazvalo je tumačenje plana kojim se predviđa rušenje ili pomeranje temelja preko 1000 kuća u centralnom gradskom jezgru, kao i to što oko 47 000 stanovnika gradskog jezgra nije obavešteno o tome.

Po rečima planera saobraćaja u Zavodu za urbanizam, Stipana Jaramazovića, bukvalnim tumačenjem plana dolazi se do alarmantne konstatacije o rušenju preko 1000 kuća, ali je ipak stvar višeslojna i ističe da je ova vrsta planskog dokumenta skup smernica koje treba sa se realizuju u dugoročnom periodu.
Jaramazović naglašava da se potrebe regulacije današnjeg centra grada i onog sa kraja 19 i početka 20 veka u mnogome razlikuju, pa je tako i Plan generalne regulacije centra grada prilagođen današnjim uslovima i načinu života.

Izvor: RTV Yueco
Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1 Javna sednica za Plan zone 1
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 7118

Povezane vesti

Povezane teme

Zavod za urbanizam

plan detaljne regulacije

nasmeši se subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.