Komentara: 32
Pregleda: 15913

Umrlicama protiv rušenja kuća u Subotici

15.10.2012. u 12:09h
Neformalna grupa građana "Nasmeši se Subotici" delila je tokom vikenda obaveštenja građanima u kojima ih je upozorila o nameri gradskih vlasti da, prema regulacionom planu, poruše ukupno 1.065 kuća u tom gradu na severu Vojvodine.
Umrlicama protiv rušenja kuća u Subotici

Ova grupa građana delovala je informativno tokom vikenda distribucijom štampanih simboličnih posmrtnica koje su ostavljali u poštanske sandučiće sa porukom u  kojoj su građani podsećaju na neka njihova prava u kojima se između ostalog navodi da vlast ima obavezu da obavesti građane da je baš njihova kuća predviđena za rušenje, a građani imaju pravo da učestvuju u javnoj raspravi, da traže da se javna rasprava produži i da podnesu primedbe ukoliko se ne slažu sa predlogom izrađivača plana da im kuća bude planirana za rušenje.

Iz ove organizacije takođe su podsetili građane vlast ima obavezu i da uključi građane u donošenje tako značajnih odluka kao što su uništavanje kulturnog i graditeljskog nasleđa i potpuna promena koncepta grada.

Umrlicama protiv rušenja kuća u Subotici

- Podsećamo građane na njihova prava umetničkim performansom deljenja obaveštenja dizajniranih kao posmrtnice vlasnicima više od 1000 kuća koje su u Subotici predviđene za rušenje „Nacrtom plana Generalne regulacije I za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra“ i molimo ih da upozore Vlast na njihove obaveze lepljenjem ovih plakata na svoje kuće i dolaskom na javnu raspravu o Nacrtu plana koja će se održati u utorak 16. oktobra 2012. godine u 13 časova u plavoj većnici gradske kuće.

U nastavku vam prenosimo kompletno otvoreno pismo koje je uputila pomenuta organizacija određenim institucijama u Republici Srbiji.

Otvoreno pismo za poslanike Skupštine Srbije,  Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Ministarstvo kulture i informisanja, kao i odbornike subotičke Skupštine.

Izričito zahtevamo da se uspostavi depolitizacija gradskih institucija u Subotici: Zavoda za urbanizam, Direkcije za izgradnju grada Subotice, Međuopštinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i da se spreči dalji uticaji pojedinaca, tajkuna i osoba koje se sumnjiče za kriminalne radnje na donošenje odluka koje se tiču daljeg razvoja i planiranja grada Subotice. Ove institucije treba da rade u službi građana i da se odluke koje se donose u njima prevashodno podređuju potrebama svih građana Subotice a ne samo privilegovanih pojedinaca.

Subotica je u Srbiji jedan od retkih gradova koji je sačuvao svoju urbanu strukturu sa prekretnice devetnaestog u dvadeseti vek, kao takva predstavlja urbanistički biser sa izuzetno vrednim arhitektonskim nasleđem koje je uveliko već narušeno rušenjem zgrade subotičkog Narodnog pozorišta i dosadašnjim generalnim i regulacionim planovima.

Subotica se u devetnaestom i do polovine dvadesetog veka razvijala primenjujući Građevinski pravilnik koji je omogućio njen organski rast i razvoj te se grad razvijao kako u periodima krize i siromaštva uz učešće svih kućevlasnika, tako i u periodu ekonomskog buma na kraju 19. veka na način koji je neprestano doprinosio njenom boljem regulisanju, uređivanju i organizovanju kao i kontinuiranom napretku. Nakon Drugog svetskog rata ovaj organski razvoj je u velikoj meri narušen a današnji planovi imaju tendenciju potpunog urušavanja grada i stvaranja saobrađajnog haosa, bespravne gradnje i gubitka zelenila.

Nacrt generalne regulacije I za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra Subotice koji je bio na javnom uvidu u periodu od 18. avgusta do 19. septembra 2012. godine, napravljen je isključivo za potrebe nekolicine investitora, jer je u njemu 1063 kuće predviđeno za rušenje, a umesto većine kuća planirana je izgradnja višespratnica koje može da realizuju samo pojedinačni investitori. Pri tome vlasnici individualnih kuća planiranih za rušenje nisu o tome obavešteni. Ovaj plan je od izuzetnog značaja za budući razvoj grada Subotice, te insistiramo na tome da svi građani čije su kuće predviđene za rušenje o tome budu lično obavešteni i da im se omogući pravo da podnesu primedbe na nacrt plana generalne regulacije, te da te primedbe budu uzete u obzir.

Ovaj plan osim toga nije napravljen u skladu sa Strategijom razvoja grada Subotice 2011 – 2021, pošto je predmetna Strategija tokom izrade pana takođe bila u izradi, niti je u skladu sa Prostornim planom grada Subotice budući da se u Prostornom planu insistira na očuvanju arhitektonskog nasleđa, te očuvanju karaktera, identiteta i urbane matrice grada. Plan predviđa menjanje regulacionih linija velikog broja ulica, što je u današnjim ekonomskim uslovima neostvarivo, te će promene regulacione linije ulica samo na pojedinačnim parcelama dovesti do potpuno haotičnog stanja, i razbijanja urbane gradske strukture.

U teškim vremenima u kakvim živimo bezobrazno je napraviti plan u kojem se predviđa rušenje 1063 kuća i objekata, bezobrazno prema građanima, koji možda mogu finansijski podneti adaptaciju ili manju dogradnju svoje kuće, ali ne i izgradnju četvorospratnica, kako je u velikom delu grada predviđeno umesto individualne gradnje. Ovaj plan će imati kao posledicu bespravnu gradnju kako je to i do sada bio slučaj sa planovima iz komunističke ere. Nameće se zaključak da je prethodna legalizacija bespravno izgrađenih objekata napravljena samo zato da se građanima naplaćuje veći porez, ali nikako iz razloga da se konačno reši situacija sa bespravnim objektima i naprave takvi planovi u kojima se bespravna gradnja više neće dešavati.

Subotica je grad čiji broj stanovnika opada, i neće imati tendenciju rasta ni u budućnosti, iz tog razloga nema nikakvog opravdanja planirati tako velike poduhvate kao što je rušenje 1063 postojećih prizemnih i drugih kuća i izgradnju višespratnica umesto njih.

Zahtevamo da se obustavi postupak izrade i usvajanja ovog plana i da se pristupi izradi Plana generalne regulacije koji će biti u skladu sa ranije usvojenim planskim dokumentima a posebno u skladu sa današnjim potrebama građana Subotice.

U Subotici, 15. oktobar 2012.god
Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“

Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 15913

Povezane vesti

Povezana zviždaljka

Povezane teme

nasmeši se subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.