Komentara: 11
Pregleda: 5269

Ove godine bez obeležavanja Dana grada, izostaju i mnoge druge manifestacije

11.08.2020. u 12:31h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica ove godine neće organizovati centralnu proslavu Dana grada, koja se obeležava 1. septembra, kao ni druge, prateće manifestacije koje su planirane ovim povodom.
Ove godine bez obeležavanja Dana grada, izostaju i mnoge druge manifestacije

Na ovakav potez lokalna samouprava se odlučila poštujući odluku Kriznog štaba Vlade Srbije i naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, radi sprečavanja širenja virusa kovid-19.

- Iako je danas situacija sa epidemijom korona virusa stabilnija nego što je bila krajem jula, subotička lokalna samouprava smatra da je zbog nesigurne epidemiološke situacije, kako u Republici Srbiji tako i na teritoriji grada Subotice, vreme da budemo još odgovorniji i da je sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, primena mera koje su predviđene važećim propisima, zaštita stanovništva i očuvanje zdravlja svih građana u ovom trenutku najvažnije - saopštio je Grad Subotica.

Dan grada jedna je od najvažnijih manifestacija koju lokalna samouprava organizuje tokom godine, a čije obeležavanje traje nekoliko dana, uz bogat kulturno-umetnički, sportski i dečiji program. Ove godine sve to će izostati, budući da je ranije najavljeno da je Subotički polumaraton otkazan, dok se centralna proslava u vidu koncerata muzičkih zvezda na Gradskom trgu neće održati.

Ipak, Dan grada nije jedina manifestacija koja je ove godine otkazana ili odložena zbog epidemije korona virusa. Održavanje Festivala evropskog filma Palić, koji je dva puta promenio termin, još uvek je neizvesno, Summer3p festival je održan, ali u onlajn formatu bez prisustva publike, dok su tradicionalne manifestacije poput Dužijance obeležene vrlo skromno, bez takmišenja risara i centralne proslave na Gradskom trgu.

Održavanje Festivala muzike sveta "Etnofest" takođe je dovedeno u pitanje, a organizatori poručuju da publika neće biti uskraćena.

- "Etnofest" ćemo organizovati u skladu sa situacijom, skromno i odgovorno, delom onlajn programom, a ukoliko bude prilike, i nekim koncertima na Velikoj terasi sa umetnicima iz Srbije, sve u skladu sa epidemiološkim merama Vlade Srbije. Što se tiče termina, još uvek nije poznat i pokušaćemo da se prilagodimo drugim terminima manifestacija u gradu - kaže Dejan Vujinović, ispred organizacije "Etnofesta". - U planu je da održimo i Festival džeza "Jazzire", takođe u onlajn formatu, a ako bude prilike i za publiku na otvorenom prostoru.

Izvesno je da će se i Interetno festival, koji prethodi obeležavanju Dana grada, ove godine održati  u onlajn formatu od 22. do 26. avgusta, a publika će program moći da prati putem sajta, Jutjub kanala, Fejsbuk i Instagram stranice festivala, kao i na Panon televiziji.

- Organizacioni odbor je odlučio da se Interetno festival u 2020. godini u svom uobičajenom obliku ne može održati. Međutim, ako publika Interetno festivala želi malo Etnopolisne atmosfere, ne mora ni da izađe iz svoje kuće, jer pripremamo pravi onlajn program iznenađenja - saopštili su organizatori. - Nadamo se da će najavljeni nastupi i koncerti biti održani uživo kasnije, u skladu sa važećim propisima, gde srdačno očekujemo svakoga.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5269

Povezane vesti

Povezane teme

dan grada

korona virus

epidemija korona virusa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.