Komentara: 6
Pregleda: 4154

Otkazano takmičenje risara

10.07.2020. u 11:51h > 13:14
Takmičenje risara, koje je ove godine bilo zakazano za 11. jul na imanju pored Crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, otkazuje se zbog aktuelne epidemiološke situacije. Manifestacija se održava u okviru "Dužijance", bunjevačke svetkovine u čast hleba i žita..
Otkazano takmičenje risara

Ove godine na redu je bilo da se održi 53. izdanje, međutim organizatori su u poslednji čas odlučili da na osnovu procene epidemiologa, i zdravstvenih mera koje se sprovode širom Srbije ovogodišnje takmičenje, zakazano za sutra, bude otkazano.

- Organizacioni odbor je odlučio da ove godine nemamo mogućnosti da održimo takmičenje risara. SItuacija sa korona virusom je jasna, uskladili smo se sa merama Kriznog štaba Republike Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije, i ustanovili da nismo u mogućnosti da ispoštujemo donešene naredbe, odnosno da ne možemo da obezbedimo da ne dođe do bližeg kontakta - objasnio je velečasni Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

Otkazano takmičenje risara

Negujući tradiciju i običaje „Takmičenje risara“ daje mogućnost povratka u prošlost, a istovremeno bude i želju za takmičenjem, objašnjavaju izUHB "Dužijanca", organizatora ove popularne manifestacije .

Dužijanca je svetkovina završetka žetve, koja se u Subotici slavi više od 100 godina. Ona je izraz vere i kulture, svojevrstan spoj molitve i zahvale, običaja i kulturnih vrednosti. Ona ima svoj izvorni oblik koji označava završetak srećno obavljenog posla, risa na njivi, gde je bandaš glavni nosilac posla u žetvi koji se završava u veselju. Kad je kosidba bila gotova i ris završen, mlađa, spretnija risaruša bi na njivi isplela venac od žita bandašu koji mu je stavljen na šešir.

Otkazano takmičenje risara

Centralna manifestacija "Dužijance" po programa zakazana je za 9. avgust, međutim još uvek je neizvesno da li će se ova svečanost održati po planu. U okviru završne manifestacije tradicionalno se održavaju svečana večernja, Skupština risara i smotra foklornih ansambala, nešto ranije tamburaško veče, predstavljanje bandaša i bandašice.

- Pratićemo situaciju i ako bude povoljnija što se tiče epidemiološkog stanja Centralna svečanost će se održati, a ako ne bude uslova blagovremeno ćemo najaviti - dodaje Anišić.

Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4154

Povezana vest

Povezane teme

dužijanca

takmičenje risara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.