• Pregleda: 5834

Osveštan toranj i krov Senćanske crkve

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, v. d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i Maria Kern Šolja, pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, prisustvovali su juče osveštavanju tornja i krova crkve Svetog Jurja (poznatija kao Senćanska crkva) i svetoj misi kojima je označen završetak radova na sanaciji tornja i krova ove crkve, oštećenih u olujnom nevremenu krajem jula 2012. godine.
Osveštan toranj i krov Senćanske crkve

Nebojša Malenković je, obraćajući se novinarima, istakao da je ovo 74. objekat koji je u proteklom periodu saniran, obnovljen ili izgrađen na teritoriji AP Vojvodine.

- Ulaganje u putnu infrastrukturu, obdaništa, škole i bolnice je potrebno društvu. Međutim, ne smemo da zanemarimo ni verske objakte, ni ulaganje u ono što se zove duh, crkva i negovanje tradicije - rekao je Malenković, i dodao da je Fond za kapitalna ulaganja za radove na crkvi Svetog Jurja opredelio 20 miliona dinara.

Jene Maglai je, uz izražavanje zahvalnosti Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, naglasio da je sanacija tornja i krova crkve Svetog Jurja bio značajan projekat za grad Suboticu, jer je spašen od propadanja jedan verski objekat koji ima ogromnu arhitektonsku vrednost.

- Za grad Suboticu će ubuduće biti veliki izazov da učestvuje u realizaciji projekata koji se odnose na rekonstrukciju i restauraciju izuzetno značajnih verskih objekata. U našem gradu imamo puno takvih objekata i izvesno je da će trebati još mnogo finansijskih sredstava, ali ubeđen sam da ćemo, ako budemo ozbiljno radili, te projekte uspeti da realizujemo - rekao je gradonačelnik Maglai.

Župnik crkve Svetog Jurja Ištvan Palatinuš zahvalio se svima koji su pomogli da se uspešno okončaju radovi na sanaciji crkve, građene u neogotskom stilu pre 120 godina, i ukazao na potrebu obnavljanja unutrašnjosti crkve, posebno dotrajale elektroinstalacije.

Misu u crkvi Svetog Jurja služio je subotički biskup, monsinjor dr Janoš Penzeš.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

12
pista Odgovori
Za kraj ove vesti i pitanje
*Koliki je novcani udeo crkve u rekonstrukciji krova ovog objekta ?
Obzirom da crkvene vlasti ne placaju
*Porez
*Doprinose
*......
A veoma skupo naplacuju
*Crkveni porez
*vencanja
*Sahrane
*.......
I na koncu imaju
*Socijalnu zastitu
*Drzavne penzije
E onda bi bio red i da snose troskove odrzavanja svojih objekata, kako krova, instalacija i da placaju struju i ostale dazbine u punom iznosu, a vozni park je posebna prica.
vecker Odgovori
Mogli su gosti da iskoriste priliku pa da se ispovede i pokaju kad su vec toliki vernici.
ex katolik Odgovori
*pista

Bravo za komentar. Pogodio si u centar. Apsolutno se slažem sa Vama.
Gyula Odgovori
Osveštan?Kakve to izraze upotrebljavate koji se nikad ne mogu čuti u crkvi?Budite jasniji i razumljiviji.
bona fide Odgovori
Po zupniku vetar je unistio i elektricne instalacije.
Ivan Odgovori
Crkvenjaci su najbezobraznija "družina", organizovan kriminal pod mantijama, atak na ljude dobre volje. Stalno nas gule baš za sve i svašta. Kažu da su Dulići pokvareni mafijaši,ali oni nisu ni dorasli ovima u mantijama. Od novca poreskih obveznika popravljeno, obnovljen krov i toranj, pitam čime su oni doprineli osim bogomoljki, i sada se zahvaljuju i traže dalju pomoć da finansiramo el.instalciju pa molovanje pa ko zna šta još. Nekad sam neke stvari radio za crkvu, bogatstvo da ne mogu opisati, kad su me pitali čime da nas isplate....dolari,markići i eventualno dinari,kofer pun love kao mafijaši pred kupovinom "nečega", tada mi se prevrnuo stomak, nikad blizu njih. Školska veronauka najveća pogreška ove države,nemaju oni šta tražiti u školama
@bona fide Odgovori
po župniku električne instalacije su DOTRAJALE a ne uništene vetrom tako da nemoj iskrivljavati župnikove reči i lagati jer će te Bog kazniti !
bah Odgovori
Žigmanov u haljetku... neprocenjivo!
Pero Lozac Odgovori
Crkva je izgradjena 1896, dakle skoro pre 120 godina, nije njoj vetar nakrivio toranj nego godine....A ne vidim sto je problem obnoviti neku crkvu, u nju svi idemo, molimo se istom bogu...a sto se tice komentara od Marka i slicnih...pogledaj koliko je pravoslavnih crkvi zapoceto u okolini grada, pogledaj kako je uredjen dom parohije u Aleksandrovu...nemam nista protiv da svaka ulica ima svoju crkvu ali komentari te vrste uoste nisu na mestu. I ta tvoju informaciju, na nepunij 200 m od te iste sencanske crkve se priprema gradnja pravoslavne crkve....pa sad saberi i oduzmi koliko kosta renoviranje tornja a koliko izgradnja nove crkve i doma za paroha!
Samir Odgovori
Popovi i političari su najveći lopovi! Baš popove briga za narod i za širenje hrišćanstva, NAJbitnije su im pare, j.... ih one.
Fast Odgovori
pista
Prvo se raspitaj pa onda napisi komentar,ja sam se malo rapsitao,sve sto si napisao je netacno!
Crkva placa doprinos,placa porez,socijalno pitanje nije reseno!
E sad o skupoci poreza,ako neko nema da plati ckrva jos nikog nije tuzila nego das kolko das ako imas malo das malo,vencanja is ahrane ne znam posto su,ali cuo sam da su kod pravoslavnih crkvi zestoko skuplje te stvari.
Tako da malo prvo prst na celo a ne samo lupati gluposti i pisati da bi se pisalo.
djuka Odgovori
Svaka cast da se odrzavaju gradjevine poput crkvi i da se bar malo pridaje znacaja,ko se malo razume u problematuku nece ni pisati negativan komentar jer je suvisno!
A ko misli da se svecenicki zivot svodi na pare pare i samo pare i da su svecenici postali to sto jesu zbog para onda nek ide za svecenika,mozda ih onda bude vise i dovoljno na nasim prostorima!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.