Komentara: 12
Pregleda: 7186

Osveštan toranj i krov Senćanske crkve

25.04.2014. u 15:22h
Izvor: subotica.rs
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, v. d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i Maria Kern Šolja, pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, prisustvovali su juče osveštavanju tornja i krova crkve Svetog Jurja (poznatija kao Senćanska crkva) i svetoj misi kojima je označen završetak radova na sanaciji tornja i krova ove crkve, oštećenih u olujnom nevremenu krajem jula 2012. godine.
Osveštan toranj i krov Senćanske crkve

Nebojša Malenković je, obraćajući se novinarima, istakao da je ovo 74. objekat koji je u proteklom periodu saniran, obnovljen ili izgrađen na teritoriji AP Vojvodine.

- Ulaganje u putnu infrastrukturu, obdaništa, škole i bolnice je potrebno društvu. Međutim, ne smemo da zanemarimo ni verske objakte, ni ulaganje u ono što se zove duh, crkva i negovanje tradicije - rekao je Malenković, i dodao da je Fond za kapitalna ulaganja za radove na crkvi Svetog Jurja opredelio 20 miliona dinara.

Jene Maglai je, uz izražavanje zahvalnosti Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, naglasio da je sanacija tornja i krova crkve Svetog Jurja bio značajan projekat za grad Suboticu, jer je spašen od propadanja jedan verski objekat koji ima ogromnu arhitektonsku vrednost.

- Za grad Suboticu će ubuduće biti veliki izazov da učestvuje u realizaciji projekata koji se odnose na rekonstrukciju i restauraciju izuzetno značajnih verskih objekata. U našem gradu imamo puno takvih objekata i izvesno je da će trebati još mnogo finansijskih sredstava, ali ubeđen sam da ćemo, ako budemo ozbiljno radili, te projekte uspeti da realizujemo - rekao je gradonačelnik Maglai.

Župnik crkve Svetog Jurja Ištvan Palatinuš zahvalio se svima koji su pomogli da se uspešno okončaju radovi na sanaciji crkve, građene u neogotskom stilu pre 120 godina, i ukazao na potrebu obnavljanja unutrašnjosti crkve, posebno dotrajale elektroinstalacije.

Misu u crkvi Svetog Jurja služio je subotički biskup, monsinjor dr Janoš Penzeš.

Osveštan toranj i krov Senćanske crkve

Osveštan toranj i krov Senćanske crkve

Izvor: subotica.rs
Osvećenje Senćanske crkve Osvećenje Senćanske crkve Osvećenje Senćanske crkve Osvećenje Senćanske crkve Osvećenje Senćanske crkve Osvećenje Senćanske crkve Osvećenje Senćanske crkve Osvećenje Senćanske crkve
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 7186

Povezane vesti

Povezane teme

ištvan pastor

jene maglai

Senćanska crkva

fond za kapitalna ulaganja

toranj senćanske crkve

nebojša malenković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.