Komentara: 4
Pregleda: 2236

Sutra deveta sednica Skupštine grada

05.05.2021. u 13:22h
Izvor: Subotica.com
Na sutrašnjoj, devetoj sednici Skupštine grada odbornici će odlučivati o 17 tačaka dnevnog reda.
Sutra deveta sednica Skupštine grada

Kao i na prethodna dva zasedanja, najvažnija tačka biće izmena Statuta Grada Subotice kojom treba da se u službenu upotrebu uvede bunjevački jezik.

- Statut je najviši pravni akt jedinica lokalne samouprave i menja se po komlikovanoj proceduri. Ona je počela 4. marta, kada je formirana komisija za izmenu Statuta, potom je usledila javna rasprava na koju je stiglo  93  primedbe i sugestije a izveštaj o tome načinjen je na 190 strana – objašnjava Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. – Odbornici će o tome diskutovati i ukoliko daju zeleno svetlo, Statut će biti izmenjen i do sredine maja imaćemo i četvrti jezik u službenoj upotrebi. Potom će Nacionalni savet Bunjevaca dati svoje predloge o nazivima naseljenih mesta, o čemu odbornici neće diskutovati, ali se ponovo menja deo Statuta u kojima se nalaze nazivi naselja.

Prilog: Izveštaj sa javne rasprave (PDF, 20mb)

Sutra deveta sednica Skupštine grada

Odbornici će odlučivati i o stavljanju van snage Regulacionog plana centra grada Subotica - II zona, koji je star 21 godinu.

- Akt se vraća priređivaču jer se pri njegovoj izradi nije vodilo računa o centru grada kao jedinstvenoj celini. Nadam se da ćemo za nekoliko meseci imati novi plan koji neće podrazumevati rušenje objekata i narušavanje arhitektonskog nasleđa – dodaje Pastor.

Na dnevnom redu biće o Odluka o LAP za zapošljavanje, kao nacrt ugovora o javno-privatnom partnerstvu o uslugama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Takođe, odborniciće razmatrati predloge za dodelu nagrade „dr Ferenc Bodrogvari“ za koju su predloženi dramaturg Kornelia Goli, istoričar Silard Paći i profesor srpskog jezika i književnosti Nevena Mlinko.

Skupština grada, kao osnivač javnih preduzeća, odlučiće o prestanku mandata Predraga Bobića na mestu direktora JKP “Subotička toplana” i na tu funkciju postaviće Sašu Petkovića, dosadašnjeg tehničkog direktora Opšte bolnice u Subotici.  Novi direktor JP “Subotičke pijace” biće Aleksandar Aleksić, dok će na njegovo mesto u JKP “Subotica trans” biti postavljen Dejan Ljubisavljević, nekadašnji prvi čovek “Pijaca”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2236

Povezane vesti

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

balint pastor

sednica skupštine grada

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.