Komentara: 45
Pregleda: 12036

Objekti "Apoteke Subotica" idu u zakup

03.10.2020. u 13:19h
Izvor: Subotica.com
Umesto javno-privatnog partnerstva, koje je bilo najavljeno kao model spasa „Apoteke Subotica“, objekti ove farmaceutske ustanove biće izdati u zakup. Ime koje nosi decenijama „Apoteka Subotica“, od sadašnjih 20 zadržaće samo jedan objekat.
Objekti "Apoteke Subotica" idu u zakup

Razlog za ovaj potez, o kome je bilo reči na jučerašnjem zasedanju Skupštine grada, je loša finansijska situacija ustanove, čiji dugovi premašuju 160 miliona dinara. Uz to, lager lekova je na minumumu.

U ovaj nezavidan položaj apoteke su došle zbog komplikovih procedura javnih nabavki, koje su često jako dugačke i apoteke ne mogu da se brzo prilagode listama lekova. Tu je i nemogućnost obnove objekata, marža je ograničena na 12 odsto…

Objekti "Apoteke Subotica" idu u zakup

- Problem “Apoteke Subotica” je dug čitavu deceniju. Trenutni dug je 165 miliona dinara, a kada je postavljena za v.d. direktora, Jasmina Vukša je zatekla dug od 208 miliona dinara. Znači da je uz sve ove nepovoljne okolnosti dug smanjen za 43 miliona dinara – podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić. – Do teškog položaja apoteke je dovela obaveza sprovođenja javnih nabavki, koja otežava konkurentno poslovanje državne apoteke, rigidni uslovi koje određuju javne nabavke, promenljivost liste lekova… Trenutne zalihe predstavljaju minimalni lager, a za neometano dobijanje lekova na recet potreban je optimalan lager a za to je potreban kredit, što znači da apoteke zavise od dobavljača.

Objekti "Apoteke Subotica" idu u zakup

Po rečima gradonačelnika, model javno-privatnog partnerstva koji je pokrenut u februaru zahteva dosta vremena, a “Apoteke Subotica”, ni Grad Subotica nemaju vremena.

- Tamo je 79 zaposlenih i obećavam da nijedan zaposleni neće ostati na ulici, štitićemo interes apoteke i Grada Subotice. Sve će biti transparentno. Zato se formira novi Upravni odbor koji će raspisati javni poziv za zakup, kao što je to urađeno u drugim sredinama. Ostavićemo jednu apoteku da bude “Apoteka Subotica” a ostale će ići u zakup – objasnio je gradonačelnik. – Apoteke su bile na aparatima, a kovid je samo ubrzao stvar i ugasio aparat. Početkom godine dobavljači su bez ikakvog obaveštenja uveli limite za lekove, pooštrili mere i apoteka nije imala vremena i uslova da se snađe.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 12036

Povezane vesti

Povezane teme

apoteka subotica

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.