Komentara: 15
Pregleda: 10465
Video
Foto

Skupština grada Subotice usvojila odluke o budžetu

02.10.2020. u 10:45h > 16:16
Izvor: Subotica.com
Iako je u prvih šest meseci ove godine ostvareno 36,12 odsto planiranog godišnjeg budžeta, odnosno raspolagano je sa 3,2 miliona dinara, u gradskoj kasi je bilo 10,49 odsto više sredstava u odnosu na isti period prošle godine – zaključak je Izveštaja o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. juna 2020. godine, koji je danas usvojila Skupština grada.
Skupština grada Subotice usvojila odluke o budžetu

Odbonici su usvojili i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za 2020. godinu, te je rebalansom usvojeni obim budžeta manji za 864.314.000 dinara od planiranog i iznosi 7.466.585.000 dinara.

Kako je objasnila Dubravka Rodić, sekretar Sekretarijata za finansije, s obzirom na vanredne okolnosti izazvane epidemijom zarazne bolesti kovid-19, Izveštaj o ostvarenju plana ne može da iskaže realnu sliku.

Skupština grada Subotice usvojila odluke o budžetu- Neplanirane aktivnosti na suzbijanju širenja zarazne bolesti prouzrokovale su realokaciju budžetskih sredstava shodno hitnosti i neophodnosti da se sva potrebna budžetska sredstva stave u funkciju zaštite života i zdravlja građana Subotice - objasnila je Rodić. - Odgovornim i racionalnim korišćenjem ostvarenih budžetskih prihoda grad je funkcionisao bez zastoja. U izvršavanju obaveza gradski budžet nije kasnio u zakonom predviđenim rokovima za izmirivanje obaveza.

Rebalansom usvojeni predloženi obim budžeta je manji za 864.314.000 dinara od obima budžeta usvojenom odlukom i iznosi 7.466.585.000 dinara, od čega je 904 miliona dinara transfernih sredstava sa viših nivoa vlasti. To je bilo neophodno uraditi zbog smanjenja priliva u budžet na osnovu poreza na dohodak, jer je privrednicima prolongiran rok za uplatu poreza i doprinosa.

Skupština grada Subotice usvojila odluke o budžetu- Predloženi budžet za ovu godinu bio je 8,3 milijarde dinara. Posle uvođenja vanrednog stanja u našoj zemlji, Vlada Srbije preduzela je set mera u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja virusa kovid-19 i da se Grad Subotica, u okviru svoje nadležnosti, priključio sprovođenju tih mera. Pored podele zaštitnih maski i rukavica javnim ustanovama, preduzeta je sveobuhvatna dezinfekcija svih javnih ustanova, javnih šetališta, parkova, autobuskih stajališta, vrtića. Dezinfekciona sredstva delila su se i skupštinama stanara zgrada, mesnim zajednicama, a uvodile su se, nažalost, i zabrane rada određenih privrednih subjekata, poput kafića, restorana, salona za lepotu, kako bi se suzbila epidemija korona virusa - podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić. - Gradski štab za vanredne situacije i Gradsko veće pokušali su da ublaže usporen rad privrednih aktivnosti donošenjem određenih mera, kao što su oslobađanje od plaćanja zakupnine korisnicima prostora koji su u vlasništvu grada i plaćanja zakupnine za pijačne tezge. Sve to je uticalo na današnje usvajanje rebalansa budžeta za 2020. godinu koji je urađen i racionalno i restriktivno, vodeći pritom računa da se obezbede sredstva kako bi korisnici budžetskih sredstava mogli da pruže kvalitetnu uslugu iz svojih osnovnih delatnosti građanima Subotice.

I koalicioni partneri iz redova Saveza vojvođanskih Mađara podržali su rebalans i izveštaj o ostvarenju budžeta, smatrajući ga optimalnim za trenutne uslove.

Skupština grada Subotice usvojila odluke o budžetu- Svima je jasna situacija zbog čega je došlo do rebalansa. U proteklih 20 godina ovo je najveći planirani budžet, od čega je 30 odsto sredstava bilo namenjeno za investicione projekte, ali se pojavila pandemija i prihodi budžeta su umanjeni - objašnjava Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a. - I tako umanjen, budžet je veći od ostvarenja budžeta za 2019. godinu, koji je bio najveći u poslednjih deset godina. Žao nam je što se pojedini investicioni projekti ne mogu ostvariti u punom obimu, pre svega mislim na nastavak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta i obnove tri fasade u centru grada, jer bi onda imali jedan potpuno uređen centar grada. Ali situacija je takva da se budžet mora dovesti u realne okvire.

Na sednici su usvojena rešenja o davanju saglasnosti na izveštaje o stepenu realizacije programa poslovanja za 2019. godinu 13 javnih i javno-komunalnih preduzeća i DOO za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić“, a usvojena su i rešenja o davanju saglasnosti na odluku o raspodeli dobiti za 2019. godinu 10 javnih i javno-komunalnih preduzeća, DOO „Regionalna deponija“ i DOO „Park Palić“. Na zasedanju je bilo reči i o budućem funcionisanju Apoteke Subotica, o čemu možete pročitati u odvojenoj vesti.

Današnja sednica počela je potvrđivanjem prestanka mandata članova Odborničke grupe „Pokret građanske Subotice“ Jenea Maglaija i Ilone Husak Hof i verifikacijom mandata novih članova te odborničke grupe, Ferenca Sovenjija i Bobana Evetovića.

Izvor: Subotica.com
2. sednica Skupštine grada 2. sednica Skupštine grada 2. sednica Skupštine grada 2. sednica Skupštine grada 2. sednica Skupštine grada 2. sednica Skupštine grada 2. sednica Skupštine grada 2. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 10465

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.