Komentara: 38
Pregleda: 9041

Grad izdaje 20 apotekа, zakupac će biti dužan zadržati većinu trenutno zaposlenih

13.11.2020. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica raspisao je oglas za davanje u zakup, putem javnog nadmetanja, poslovnih prostorija koje je do sada koristila Apoteka Subotica, od čega je sedam u prigradskim naseljima. Zakupac će biti obavezan da tokom zakupa zaposli svo farmaceutsko osoblje, zaposlene farmaceute i farmaceutske tehničare u Apoteci Subotica i najmanje 80 odsto od ukupnog broja nemedicinskog osoblja.
Grad izdaje 20 apotekа, zakupac će biti dužan zadržati većinu trenutno zaposlenih

Reč je o 20 objekata, od kojih je 13 u gradu, među kojima je i apoteka smeštena u prizemlju Gradske kuće, a sedam u prigradskim naseljima Hajdukovo, Novi i Stari Žednik, Bajmok, Palić, Čantavir i Tavankut.

Objekti se izdaju u cilju obavljanja isključivo trgovine na malo farmaceutskim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama. Ponuda se daje za sve predmetne poslovne prostorije, ne postoji mogućnost uzimanja u zakup pojedinačnih objekata. Poslovne prostorije se izdaju u zakup na vremenski period od 15 godina.

- Zakupac se obavezuje da za celi period trajanja zakupa, u svim poslovnim prostorijama obavlja delatnost: trgovina na malo farmaceutskim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama – apotekama. Ako zakupac prestane da obavlja delatnost u zakupljenom prostoru pre isteka ugovornog roka, isti se raskida – navodi se, između ostalog, u tekstu oglasa. - Najniži mesečni iznos zakupnine, bez PDV-a, za sve poslovne prostorije iznosi 892.831 dinara. Iznos zakupa se uvećava za 20 odsto na ime zakupa opreme, što ukupno iznosi 1.071.398 dinara bez PDV-a. U visinu zakupnine nisu uračunati svi režijski troškovi korišćenja zakupljenog prostora.

Grad izdaje 20 apotekа, zakupac će biti dužan zadržati većinu trenutno zaposlenihZakupac će biti obavezan da tokom celog perioda trajanja zakupa zaposli svo farmaceutsko osoblje, zaposlene farmaceute i farmaceutske tehničare u Apoteci Subotica i najmanje 80 odsto od ukupnog broja nemedicinskog osoblja, zatim, da sa preuzetim radnicima zaključi ugovor o radu na određeno vreme u skladu sa članom 174. stav 4. Zakona o radu, dok traje zakup, kao i da im garantuje jednake uslove za isti rad ili rad iste vrednosti koje imaju i zaposleni kod zakupca. Za vreme trajanja zakupa, zakupac ne sme preuzete radnike da proglasi tehnološkim viškom. Kao što smo rekli, mora da obavlja isključivo farmaceutsku delatnost i obezbedi pun asortiman lekova u apotekama.

U težak finansijski položaj i nagomilane dugove, Apoteka Subotica je upala zbog teške tržišne utakmice u kojoj nije moga da parira privatnom sektoru. Izdavanje objekata Apoteke Subotica u zakup najavio je početkom oktobra gradonačelnik Stevan Bakić i izričito poručio da će objekti zadržati svoju delatnost i svih 79 zaposlenih.

Grad izdaje 20 apotekа, zakupac će biti dužan zadržati većinu trenutno zaposlenih- Problem “Apoteke Subotica” je dug čitavu deceniju. Trenutni dug je 165 miliona dinara, uz sve ove nepovoljne okolnosti dug smanjen za 43 miliona dinara u odnosu na ranije, ali je i dalje ogroman – podsetio je gradonačelnik Bakić. – Do teškog položaja apoteke je dovela obaveza sprovođenja javnih nabavki, koja otežava konkurentno poslovanje državne apoteke, rigidni uslovi koje određuju javne nabavke, promenljivost liste lekova… Trenutne zalihe predstavljaju minimalni lager, a za neometano dobijanje lekova na recet potreban je optimalan lager a za to je potreban kredit, što znači da apoteke zavise od dobavljača.

Javno nadmetanje će se održati 27. novembra u 12 časova u Subotici, u sedištu apotekarske ustanove Apoteka Subotica, ulica Matije Gupca broj 26, a sprovešće ga Komisija za davanje u zakup poslovnih prostora sa pravom korišćenja Apoteke Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 9041

Povezane vesti

Povezane teme

apoteka subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.