Komentara: 38
Pregleda: 7944

Grad izdaje 20 apotekа, zakupac će biti dužan zadržati većinu trenutno zaposlenih

13.11.2020. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica raspisao je oglas za davanje u zakup, putem javnog nadmetanja, poslovnih prostorija koje je do sada koristila Apoteka Subotica, od čega je sedam u prigradskim naseljima. Zakupac će biti obavezan da tokom zakupa zaposli svo farmaceutsko osoblje, zaposlene farmaceute i farmaceutske tehničare u Apoteci Subotica i najmanje 80 odsto od ukupnog broja nemedicinskog osoblja.
Grad izdaje 20 apotekа, zakupac će biti dužan zadržati većinu trenutno zaposlenih

Reč je o 20 objekata, od kojih je 13 u gradu, među kojima je i apoteka smeštena u prizemlju Gradske kuće, a sedam u prigradskim naseljima Hajdukovo, Novi i Stari Žednik, Bajmok, Palić, Čantavir i Tavankut.

Objekti se izdaju u cilju obavljanja isključivo trgovine na malo farmaceutskim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama. Ponuda se daje za sve predmetne poslovne prostorije, ne postoji mogućnost uzimanja u zakup pojedinačnih objekata. Poslovne prostorije se izdaju u zakup na vremenski period od 15 godina.

- Zakupac se obavezuje da za celi period trajanja zakupa, u svim poslovnim prostorijama obavlja delatnost: trgovina na malo farmaceutskim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama – apotekama. Ako zakupac prestane da obavlja delatnost u zakupljenom prostoru pre isteka ugovornog roka, isti se raskida – navodi se, između ostalog, u tekstu oglasa. - Najniži mesečni iznos zakupnine, bez PDV-a, za sve poslovne prostorije iznosi 892.831 dinara. Iznos zakupa se uvećava za 20 odsto na ime zakupa opreme, što ukupno iznosi 1.071.398 dinara bez PDV-a. U visinu zakupnine nisu uračunati svi režijski troškovi korišćenja zakupljenog prostora.

Zakupac će biti obavezan da tokom celog perioda trajanja zakupa zaposli svo farmaceutsko osoblje, zaposlene farmaceute i farmaceutske tehničare u Apoteci Subotica i najmanje 80 odsto od ukupnog broja nemedicinskog osoblja, zatim, da sa preuzetim radnicima zaključi ugovor o radu na određeno vreme u skladu sa članom 174. stav 4. Zakona o radu, dok traje zakup, kao i da im garantuje jednake uslove za isti rad ili rad iste vrednosti koje imaju i zaposleni kod zakupca. Za vreme trajanja zakupa, zakupac ne sme preuzete radnike da proglasi tehnološkim viškom. Kao što smo rekli, mora da obavlja isključivo farmaceutsku delatnost i obezbedi pun asortiman lekova u apotekama.

U težak finansijski položaj i nagomilane dugove, Apoteka Subotica je upala zbog teške tržišne utakmice u kojoj nije moga da parira privatnom sektoru. Izdavanje objekata Apoteke Subotica u zakup najavio je početkom oktobra gradonačelnik Stevan Bakić i izričito poručio da će objekti zadržati svoju delatnost i svih 79 zaposlenih.

- Problem “Apoteke Subotica” je dug čitavu deceniju. Trenutni dug je 165 miliona dinara, uz sve ove nepovoljne okolnosti dug smanjen za 43 miliona dinara u odnosu na ranije, ali je i dalje ogroman – podsetio je gradonačelnik Bakić. – Do teškog položaja apoteke je dovela obaveza sprovođenja javnih nabavki, koja otežava konkurentno poslovanje državne apoteke, rigidni uslovi koje određuju javne nabavke, promenljivost liste lekova… Trenutne zalihe predstavljaju minimalni lager, a za neometano dobijanje lekova na recet potreban je optimalan lager a za to je potreban kredit, što znači da apoteke zavise od dobavljača.

Javno nadmetanje će se održati 27. novembra u 12 časova u Subotici, u sedištu apotekarske ustanove Apoteka Subotica, ulica Matije Gupca broj 26, a sprovešće ga Komisija za davanje u zakup poslovnih prostora sa pravom korišćenja Apoteke Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 4 dana
Komentara: 38
Pregleda: 7944
Povezane vesti
Povezane teme
apoteka subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.