Komentara: 7
Pregleda: 5777

Nemci ulažu u Bačku Topolu

30.09.2012. u 20:47h
Izvor: Večernje novosti
Kompanija „S-teh enerdži“ iz Vinhoringa planira izgradnju solarnih parkova.
Nemci ulažu u Bačku Topolu

Čuvena nemačka kompanija „S-teh enerdži“ iz Vinhoringa, jedan od evropskih lidera u proizvodnji solarnih panela, uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, planira izgradnju solarnih parkova širom Vojvodine, a prvi od njih trebalo bi da bude izgrađen u Bačkoj Topoli.

Kao najpogodnija lokacija za izgradnju pilot projekta, a potom i solarne elektrane i pogona za proizvodnju solarnih kolektora izabrana je parcela nekadašnjeg preduzeća „Inomag“, koje je već godinama u stečaju. Parcela sada ima devet suvlasnika, od kojih je osam dalo pristanak, a čeka se još samo dozvola Agencije za privatizaciju, u čijoj nadležnosti je deveti suvlasnik, preduzeće „Inomag holding“ u stečaju.

Solarni paneli

Solarni paneli

- Reč je o veoma značajnoj investiciji za celu opštinu, te smo sa naše strane počeli da pribavljamo sve neophodne dozvole i uputili smo dopis Agenciji za privatizaciju sa molbom da da saglasnost - objašnjava Aleksa Kumić, član OV Bačke Topole. - Nemački investitor bi odmah zaposlio 20 ljudi i odveo ih na stručno usavršavanje u Nemačku, a kasnije bi bilo otvoreno bar još 150 radnih mesta.

U veoma značajnu investiciju nemačka kompanija bi uložila nekoliko miliona evra. Proizvedeni solarni paneli bili bi namenjeni kako domaćem tržištu, tako i izvozu, prenosi portal novosti.rs.

Korišćenje obnovljivih izvora energije i energetska efikasnost su među uslovima za ulazak naše zemlje u EU. Zato su mnoge ustanove u Vojvodini postavile solarne kolektore. Među prvima to je uradio Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici. Zahvaljujući kolektorima, kojih je 160, ustanova je lane uštedela četiri miliona dinara, jer je potrošnja struje smanjena za trećinu.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 5777

Povezane vesti

Povezane teme

bačka topola

solarni paneli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.