Komentara: 0
Pregleda: 3239

Gerontološki centar pustio u rad sistem solarnih kolektora

10.04.2012. u 15:21h
Izvor: RTV Yueco
Gerontološki centar pustio je u rad sistem solarnih kolektora. Projekat košta 15 miliona dinara od kojih je republički Fond za zaštitu životne sredine izdvojio 10 miliona, a Gerontološki pet miliona dinara, dok je firme "Interklima" iz Vrnjačke banje ugradila solarne panele. Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, doktor Oliver Dulić obišao je postrojenje kao i gradonačelnik i drugi zvaničnici iz pokrajine i republike.
Gerontološki centar pustio u rad sistem solarnih kolektora

Gerontološki centar u Subotici je 2001.godine pokrenuo projekat za energetsku efikasnost objekata. Ugradnjom solarnih panela mesečno se uštedi do i 2,5 miliona dinara. Ustanova je prvo prešla na da se greje na gas, pa su zamenjena vrata i prozori, sada su ugrađeni solarni paneli i ostalo je još da se uvede termoizolacija objekta.

Ministarstvo životne sredine je u protekle tri i po godine uradilo mnogo po pitanju energetske efikasnosti objekata i obnovljivih izvora energije. U našoj zemlji ima oko desetak objekata poput Gerontološkog centra. Subotica je jedan od gradova koji može da bude primer kako se realizuju projekti energetske efikasnosti.

Mi smo energetski neefikasna zemlje i ne koristimo obnovljive izvore energije koliko bi trebalo. Procenjuje se da u zemlji ima oko 600.000 kuća koje su nedovršene i nemaju fasade, ovim projektima pored toga što će građani imati priliku da urede kuće one će biti i energetski efikasne.

Javne ustanove i domaćinstva mogu da računaju na subvencije i povoljne kredite za uređenje fasada i termoizolaciju kuća, kao i uvođenje efikasnijeg grejanja. Koliko su aktuelni projektu ministarstva govori i činjenica da će i Hrvatska da realizuje identične projekte po pitanju energetske efikasnosti i akcije “Očistimo Srbiju”, koja će se zvati “Očistimo Hrvatsku”.

gerontološki subotica

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3239
Povezana vest
Povezane teme
Oliver Dulić gerontološki subotica gerontološki centar subotica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.