Komentara: 21
Pregleda: 5225

Subotička Kolevka "ekološka kuća"

13.02.2012. u 15:55h
Izvor: RTV Yueco
Subotička Kolevka "ekološka kuća"

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i predsednik Skupštine grada obišli su Dom za nezbrinutu decu „Kolevka“ koja je među prvim ustanovama u zemlji počela da štedi energiju. Programom unapređenja energetske efikasnosti u našoj zemlji milijardu dinara će se opredeliti za adaptaciju objekata od javnog značaja, a 300 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata.

Subotička “Kolevka” je još 2004. godine ugradila 32 solarna kolektora. Danas ima ukupno ugrađenih 160 solarnih kolektora i prošlogodišnji račun za struju je bio 30 odsto manji, odnosno ustanova je uštedela 4,5 miliona dinara. Uvedene su i štedljive sijalice. U planu je da se ugrade toplotne pumpe za korišćenje geotermalne energije i tada bi ustanova imala sopstveno grejanje, tako da bi veoma malo koristili gradsko daljinsko grejanje. Da se ugrade toplotne pumpe potrebno je 12 miliona dinara i sa projektom će konkurisati na Program energetske efikasnosti.

Program unapređenja energetske efikasnosti bi trebalo da počne da se realizuje u prvoj nedelji marta. Tada će Ministarstvo životne sredine, rudarsta i prostornog planiranja raspisati javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za : postavljanje termoizolacije i spoljašnje stolarije, zamene kotlovskih postrojenja, nabavka kotlova i peći na biomasu, ugradnju toplotnih pumpi i slično. Pored dela programa koji se odnosi na modernizaciju objekata od javnog značaja biće opredeljeno i 300 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti. Zahvaljujući tom novcu građani će moći preko poslovnih banaka da podignu subvencionisane kredite za adaptaciju kuće u kojoj žive.

U Kolevci objašnjavaju da planiraju da se od spolja izoluje objekat zaštitnim građevinskim materijalom,kao i gornji deo zgrade i krov.U planu je i da se izgradi mini solarna elektrana. Ukoliko sve ovo bude urađeno do kraja godine “Kolevka” će biti prava “ekološka kuća” i kao takva jedina u Srbiji.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 21
Pregleda: 5225

Povezana vest

Povezane teme

Oliver Dulić

kolevka

mira čabrić

unapređenje energetske efikasnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.