Komentara: 5
Pregleda: 4025

Bolnica na solarni pogon

16.05.2012. u 18:25h
Izvor: RTV Yueco
Uskoro počinju radovi na postavljanju solarnih kolektora u subotičkoj bolnici, a u junu mesecu se očekuje da će Solarno postrojenje za pripremu sanitarne tople vode početi sa radom u junu mesecu. Tim povodom, danas u Subotici potpisani ugovori o izgradnji postrojenja, u koje će republički Fond za zaštitu životne sredine i Grad Subotica uložiti 29 miliona dinara. Očekuje se da će solarno postrojenje dovesti do godišnjih ušteda troškova za energente u iznosu od 2,5 miliona dinara.
Bolnica na solarni pogon

Direktor Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin potpisao je danas ugovor o izgradnji Solarnog postrojenja za pripremu tople sanitarne vode sa predstavnicima preduzeća Amiga iz Kraljeva, koje će postavljati solarne kolektore i SMB gradnja iz Subotice koje će obaviti građevinske radove. Po njegovim rečima, subotička Bolnica je do sada imala veliku potrošnju sanitarne tople vode, a samim tim i veliku potrošnju energije i visoke troškove. Ugradnja postrojenja sa 144 pločasta solarna kolektora dovešće do uštede energenata, samim tim i troškova, a zaštita životne sredine biće podignuta na viši nivo. Prema Bićaninovim kalkulacijama, na godišnjem nivou može se uštedeti preko 2,3 miliona dinara, a ceo sistem će se isplatiti za sedam godina.

Igradnju postrojenja finansira republički Fond za zaštitu životne sredine sa 21 milion dinara. Opšta bolnica u Subotici jedna je od tridesetak ustanova u Srbiji koja je aplicirala projektima na sredstva u ukupnoj vrednosti 1,3 milijarde dinara, a koja su namenjena i institucijama i građanstvu za zamenu prozora, sređivanje fasada i korišćenje obnovljivih izvora energije, a sve u cilju smanjivanja troškova i podizanja energetske efikasnosti.

Na ovaj način subotička Bolnica postaje treća insitucija u Subotici koja je uvela solarne kolektore, nakon Kolevke i Gerontološkog centra. Ovu investiciju sa osam miliona dinara podržala je lokalna samouprava.

Uvođenjem obnovljivih izvora energije u subotičkoj bolnici, uštede koje budu ostvarene ostajaće u kasi republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Osim uvođenja obnovljivih izvora energije, Opšta bolnica Subotica je i u prethodnom periodu realizovala ili učestvovala u projektima energetske efikasnosti. Tako su zamenjeni svi prozori i vrata u zgradi, a tokom rekonstrukcije Izvorske ulice biće unapređena i efikasnost sistema daljinskog grejanja zgrade.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4025

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

rekonstrukcija bolnice

Goran Bićanin

bolnica

smb gradnja

solarni kolektori

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.