• Pregleda: 3407

Bolnica na solarni pogon

Uskoro počinju radovi na postavljanju solarnih kolektora u subotičkoj bolnici, a u junu mesecu se očekuje da će Solarno postrojenje za pripremu sanitarne tople vode početi sa radom u junu mesecu. Tim povodom, danas u Subotici potpisani ugovori o izgradnji postrojenja, u koje će republički Fond za zaštitu životne sredine i Grad Subotica uložiti 29 miliona dinara. Očekuje se da će solarno postrojenje dovesti do godišnjih ušteda troškova za energente u iznosu od 2,5 miliona dinara.
Bolnica na solarni pogon

Direktor Opšte bolnice Subotica dr Goran Bićanin potpisao je danas ugovor o izgradnji Solarnog postrojenja za pripremu tople sanitarne vode sa predstavnicima preduzeća Amiga iz Kraljeva, koje će postavljati solarne kolektore i SMB gradnja iz Subotice koje će obaviti građevinske radove. Po njegovim rečima, subotička Bolnica je do sada imala veliku potrošnju sanitarne tople vode, a samim tim i veliku potrošnju energije i visoke troškove. Ugradnja postrojenja sa 144 pločasta solarna kolektora dovešće do uštede energenata, samim tim i troškova, a zaštita životne sredine biće podignuta na viši nivo. Prema Bićaninovim kalkulacijama, na godišnjem nivou može se uštedeti preko 2,3 miliona dinara, a ceo sistem će se isplatiti za sedam godina.

Igradnju postrojenja finansira republički Fond za zaštitu životne sredine sa 21 milion dinara. Opšta bolnica u Subotici jedna je od tridesetak ustanova u Srbiji koja je aplicirala projektima na sredstva u ukupnoj vrednosti 1,3 milijarde dinara, a koja su namenjena i institucijama i građanstvu za zamenu prozora, sređivanje fasada i korišćenje obnovljivih izvora energije, a sve u cilju smanjivanja troškova i podizanja energetske efikasnosti.

Na ovaj način subotička Bolnica postaje treća insitucija u Subotici koja je uvela solarne kolektore, nakon Kolevke i Gerontološkog centra. Ovu investiciju sa osam miliona dinara podržala je lokalna samouprava.

Uvođenjem obnovljivih izvora energije u subotičkoj bolnici, uštede koje budu ostvarene ostajaće u kasi republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje.

Osim uvođenja obnovljivih izvora energije, Opšta bolnica Subotica je i u prethodnom periodu realizovala ili učestvovala u projektima energetske efikasnosti. Tako su zamenjeni svi prozori i vrata u zgradi, a tokom rekonstrukcije Izvorske ulice biće unapređena i efikasnost sistema daljinskog grejanja zgrade.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

5
Lazarus1Long Odgovori
A jel bi mogli doktori na solarni pogon ? Možda bi bili malo normalniji...
O, sole mio! Odgovori
@Lazarus1Long
Pa taj pogon je već odavno u praksi - zove se 'solarno plaćanje', tj. pare na sunce i vozi Miško!
Xmen Odgovori
Rukovodstvo bolnice; neurohiturg direktor, ekonomista pomoćnik direktora, kordinator tehničke službe ekonomista ! Koliko su novaca potrošili na "energetsku efikasnost" to je posebna priča, a energija se razbacuje na mestima, na kojima bi se uz male troškove mogla uštedeti ! Ali oni govore o nekim licencama, a o stvarnoj energetskoj efikasnosti, i kako se ona postiže, pojma nemaju ! Ovo je kopiranje kolevke i još nekih mesta, na kojima su to videli...
slučajna prolaznica Odgovori
Bolnica je priča za sebe. Ne zna čovek da li bi je stavljao u Pištaljku ili izbegavao širokom luku.
Kolike pare su tu stukli a eno im unutrašnja fasada počela otpadati odmah, laboratorija na prvom spratu bez vidljivog prilaska liftom, ja ga ne nađoh mora da je neki lavirint u pitanju. A da bi se popelo ima nekih 25 stepenica i možete slobodno da stavite skrivenu kameru gore i da vidite izraze lica ljudi, staraca naravno, koji se popnu. Jedino što podržavam odmah po uspinjanju postoje klupe da ljudi dođu k sebi ukoliko ih ne strefi kakav srčani udar. Mislim baš je logično da neko ko vadi nalaze bude u ful stanju za penjanje po stepenicama.
mila Odgovori
Stednja!? Pa ko zna gde ce ko biti za 7,god!? Bolje da su te pare ulozili za nesto drugo,jer nasoj bolnici ima puno toga sto fali. Samo da vam docaram...Ja i 3 zene u sok sobi,posle operacije,nakon 2 dana menjaju nam carsafe,ali imaju samo 2 kom.,sestre su prinudjene da ta dva carsafa prepolove i da svakom od nas dotekne po polovina! Probali ste bolnicku kuhinju? Bili ste u bolnici u toaletu,a nemate vode da operete ruke,jer nema rucke na cesmi da otvorite vodu?! Plucno odeljenje i one stare zgrade su za horor filmove! Sa zidova odpada malter..liftovi ne rade...i da jos ne nabrajam,ono sto jedan laik moze da vidi.Solarni kolektori su zaista prioritet za nasu divnu bolnicu!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.