• Pregleda: 2876

Nastavlja se akcija "Ombudsman bliži građanima"

Akcija kancelarije gradskog ombudsmana u prigradskim MZ se nastavlja. Građani koji žele da izlože svoj problem i da se posavetuju sa ombudsmanom oko prava koja su im eventualno uskraćena mogu to učiniti u terminima koji su određeni u prethodom krugu obilazaka.
Nastavlja se akcija "Ombudsman bliži građanima"

Akcija kancelarije ombudsmana će trajati sve dok traje teška ekonomska situacija među građanima a ovo je način da se u 18 prigradskih MZ izađe u susret onima koji su u najtežoj situaciji i kojima dolazak u grad predstavlja dodatni trošak.

„Mislim da se zaključak o opravdanosti ili neopravdanosti ove akcije za sada ne može izvesti. Javnosti sam dao izveštaj gde se vidi da smo imali između 150 i 160 stranaka. Ljudi treba i da se naviknu i da znaju da imaju ovu uslugu.“ - izjavio je Zlatko Marosiuk, lokalni ombudsman

Ombudsman Zlatko Marosiuk i dvoje njegovih zamenika obilaziće MZ po redosledu koji je ustanovljen u prvom delu godine. Tako će prvog utorka u mesecu ombudsman biti u Bikovu, drugog u Verušiću i Višnjevcu, trećeg u Maloj Bosni i Đurđinu a četvrtog u Čantaviru i Bačkom Dušanovu. Sredom će građane primati prvo u Bajmoku i Hajdukovu potom u Tavankutu, u Starom i Novom Žedniku a nakon toga u Ljutovu i Mišićevu. Prvog četvrtka u mesecu priliku da razgovaraju sa ombudsmanom imaće građani Bačkih Vinograda i Šupljaka a nakon toga građani Kelebije i Palića. Prijem građana će trajati od 9 do 13 časova s tim da ukoliko bude većeg interesovanja ostajaće se i duže.  Ombudsman napominje da je moguće da rada u MZ Kelebija i Palić neće biti jer se građani iz tih naselja uglavnom za pomoć obraćaju gradskoj kancelariji.

„Prošle nedelje sam bio u Bajmoku, imali smo 8 stranaka. Sem najčešće oblasti radnih prava, ovaj put je 5 stranaka bilo iz oblasti socijalne zaštite, zbog siromaštva. I u prethodnom izveštaju sam naglasio da me je dosta začudio socijalni položaj sela. Bajmok taksi se obratio da vidimo šta možemo da uradimo sa neregistrovanim taksistima jer su oni već podnosili prijave pa ću ja videti sa inspekcijskim organima šta su oni tu preduzeli.“ - dodaje Marosiuk

Saradnja sa sekretarima MZ je bila odlična u prethodnom periodu i njihov zadatak će, kao i do sada, biti da obezbede prostor gde se može obaviti razgovor sa građanima u tajnosti, kako to zakon nalaže i da se na oglasnoj tabli u MZ istaknu termini kada će ih ombudsman ili njegovi zamenici obići.

Izvor: RTV City

povezane teme

14
semir tuce Odgovori
:-) :-) :-) :-)
nana Odgovori
Zaštitnik građana je izmišlena paradržavna funkcija u neznatnom broju opština u Srbiji. Ovaj naš je posebna priča a kao što vidite iz teksta predviđa da obrađuje teren dok god traje teška situacija. Zlatko molim te nemoj nas više braniti.
Always Ultra Odgovori
Ja licno nisam imao posla sa njim ali sam od svojih kolega koji jesu imali posla cuo nista pohvalno o njemu. U najblazoj formi receno - nisu imali bas nikakve koristi od njega , a ophodjenje prema klijentima mu je bahato i nedopustivo za jednog "cuvara ljudskih prava" !
@ Always Ultra Odgovori
[*...*]
Ja sam imao posla sa zaštitnikom koji me nije zaštitio, posle njegove intervencije završio sam na ulici, on kao i gradski sindikat rade za poslodavce, zato treba da se ukinu takve kriminalne institucije.
Što se tiče prijema i ljubaznosti to je katastrofalno, [*...*]
uvek u pravu Odgovori
Iz ovih komentara do sada vidim da je stavljen pogrešan naslov i da bi trebao da glasi "Ombudsman sve dalje od građana" kao što su sve dalje i ostali činioci od kojih nam sve zavisi.Za njega lepo radno mesto,verovatno dobra plata a dok se ovde situacija popravi proći će 8000 godina.Uživaj zaštitniče u svemu, baš ti se namestilo, i ako imaš nekih problema samo nazovi.Narod će te primiti na razgovor i saslušati.
šogor Odgovori
to su dvoje bivših prekršajnih sudija, pa promenili profesiju - prvo kažnjavili, a sad štite.
piter Odgovori
Preko telefona su jako flegmaticni u mailovima malo spuste loptu jer ostaje traga,ne drze se 15 dana koliko bi trebalo da odgovore,ne vidim neku svrhu njihovog postojanja,jedino to da uhlebljuju par njih.
ana Odgovori
Ja sam konkretno imala situaciju da se obratim ovim ljudima i imam samo pozitivna iskustva i reči hvale. Ljubaznost je bila na vrlo visokom nivou, stručnost takođe. Vrlo su bili zainteresovani za moj problem, pa kad su naišli na neku nedoumicu, kontaktirali su me telefonom da mi traže objašnjenje i davali predloge za rešenje problema.
nezaposlen Odgovori
Ova kancelarija troši 20 miljona godišnje, to su pare bačene u vetar.
sasa Odgovori
Odakle potice ova rec na svedskom se isto kaze ombudsman i ima isto znacenje.
Cummiball Odgovori
@ana
Ha, ha , jako sam se dobro nasmejao Vašem komentaru, ali nažalost ne možemo svi biti dobre ženske, pa da i nama ostalima ugađaju po svim pitanjima.
Vaš problem je zaista morao biti interesantan i veoma specifičan, čim su se toliko zainteresovali za njega, da su Vas i kući zvali telefonom.
Znate, svi ovi ostali slučajevi su najverovatnije dosadni i nespecifični.
lakumity103 Odgovori
S obzirom koliko ih tamo radi i s kojim budžetom, učinak je zanemariv.
Vesko Odgovori
Obmbdsman je najblizi svojoj fotelji i plati,a ne građanima.
predlog Odgovori
Peticija za zatvaranje bespotrebne kancelarije, mnogo je bilo više pravde dok se nije otvorila kancelarija, te pare uložit u pametnije stvari.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.