Komentara: 6
Pregleda: 3161

Zaštitnik građana obišao 18 prigradskih mesnih zajednica

17.07.2013. u 16:07h
Izvor: subotica.rs
U periodu od aprila do juna 2013. godine, predstavnici Kancelarije zaštitnika građana grada Subotice jednom mesečno su obišli 18 prigradskih mesnih zajednica. Rad je bio organizovan u saradnji sa kancelarijama mesnih zajednica – sekretarima - koji su putem oglasne table obaveštavali naše sugrađane o našem radu, odnosno prijemu građana, pritužbi i predstavki, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Zlatko Marosiuk, Zaštitnik građana grada Subotice.
Zaštitnik građana obišao 18 prigradskih mesnih zajednica

Zaštitnik građana je istakao da je saradnja sa predstavnicima mesnih zajednica bila dobra, da im je na raspolaganje uvek stavljana posebno pripremljena i uređena prostorija i da su zaštitnici građana mogli da koriste i tehniku koju poseduje ta kancelarija. Na taj način bila nam je obezbeđena i tajnost rada, rekao je on, i dodao da je samo u dva navrata obaveštenje građanima o tome kada će jedno od troje predstavnika Kancelarije zaštitnika građana prisustvovati u mesnoj zajenici zaboravljeno da se stavi na oglasnu tablu.

- U radu po prigradskim mesnim zajednicama obratio nam se 141 sugrađanin. U Đurđinu i Bačkom Dušanovu nije nam se obratio nijedan građanin, u Čantaviru smo imali samo jednog, na Kelebiji dva, a u Hajdukovu nam se, recimo, obratilo 26 građana. Najčešća pitanja bila su iz oblasti građanskog prava, odnosno imovinsko-pravna pitanja i pitanja iz oblasti obligacija. Građani su koristili priliku da postavljaju i pitanja iz ove oblasti. Mi smo tu pomagali do nivoa saveta, pazeći da ne povredimo propise o advokaturi. Najčešća pitanja su bila iz neizrvršenih ugovora, kazao je Marosiuk.

Prema njegovim rečima, bilo je i 12 predmeta iz oblasti socijalne zaštite.

- Ovi predmeti, odnosno položaj naših sugrađana me je najviše pogodio. Jedno je kada čitate o položaju našega sela, a drugo kada se lično upoznate sa položajem i problemima naših sugrađana. Tu smo činili makar i ovo malo što možemo, govorili o pravu na socijalnu zaštitu, davali savete o pravu na socijalnu pomoć, jednokratnoj novčanoj pomoći, a u stručnom delu pomagali koji dokumenti se podnose uz ove zahteve, pa i sami popunjavali i pisali zahteve, naglasio je Zlatko Marosiuk.

Konferenciji je prisustvovala i Ljiljana Vuković Simić, zamenica Zaštitnika građana grada Subotice.

Kompletan izveštaj o radu u prigradskim mesnim zajednicama možete da pogledate ovde.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3161

Povezana vest

Povezane teme

ombudsman

Zlatko Marosiuk

zaštitnik građana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.