Komentara: 50
Pregleda: 13258
Foto

Na mestu gelegunja niče parking

27.11.2019. u 16:54h
Izvor: Subotica.com
Na mestu gelegunja niče parking

"Američki koprivić", poznatiji pod nazivom gelegunja, invazivna vrsta, ima izuzetno visoku moć generativnog razmnožavanja, obilno plodonosi, ima izuzetnu klijavost semena i iz tog razloga u Parku prirode „Palić“ predstavlja ugrožavajući faktor, jer svojim razvojem ugrožava razvoj autohtonih vrsta.

Kako bi se obezbedio dodatni parking prostor, neophodan za turistički razvoj Palića, u Ulici Jožefa Hegediša na mestu invazivnih celtisa (gelegunja) planirana je izgradnja 61 parking mesta.

- Nastavak aktivnosti na revitalizaciji Velikog parka na Paliću biće narednih dana, a na redu je zapadna strana gde ćemo uklanjanjem stabala invazivnih vrsta izvesti i jednu od mera aktivne zaštite Parka prirode Palić - objašnjava Tanja Jotanović, organizator podizanja i negovanja zelenih površina u JP "Palić-Ludaš". - Sledeća aktivnost na ovom delu je sadnja, koja će biti realizovana naredne godine i njome se završava proces revitalizacije. Narednog meseca predstoji i revitalizacija u drugom delu Ulice Jožefa Hegediša, gde su uklonjena stabla koja su bila stara, sasušena mehaničkim i fitopatološkim oštećenjima, a na tom mestu biće posađene drvoredne sadnice.

Na mestu gelegunja niče parking

Invazivne vrste su sve biljne (i životinjske) vrste koje su sa svog prirodnog staništa namerno ili nenamerno unešene na neko novo stanište, i usled pogodnih uslova počele veoma brzo da se šire. Unošenje stranih vrsta često ima negativan uticaj na biodiverzitet, čoveka i stanište na koje su unešene. One smanjuju biodiverzitet, utiču na zdravlje ljudi i onemogućavaju normalan život drugih vrsta koje su već naseljene na tom staništu.

Po rečima Ljubice Bertović, rukovodioca sektora za investicije preduzeća "Park Palić", za sam razvoj Palića kao turističke destinacije visoke kategorije neophodno je obezbediti komunalnu, turističku i saobraćajnu infrastrukturu.

- Projekat izgradnje parking prostora u Ulici Jožefa Hegediša podrazumevaće izgradnju 61 parking mesta na površini od 830 kvadratnih metara, čime će obezbediti neophodan prostor za parkiranje u centralnoj zoni Palića. Obezbedili smo dokumentaciju i građevinsku dozvolu i uskoro ćemo znati tačan termin realizacije projekta - objašnjava Bertović.

Na mestu gelegunja niče parking

Istovremeno sa ovim aktivnostima, biće obuhvaćeno i područje Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću", gde će se zameniti ukupno pet stabala.

Na mestu gelegunja niče parking

Izvor: Subotica.com
Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga Najava akcije uklanjanja invazivnog drveća i proširenja parkinga
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 50
Pregleda: 13258

Povezane vesti

Povezane teme

Park Palić

tanja jotanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.