Komentara: 6
Pregleda: 6059
Foto

Počela revitalizacija Parka prirode Palić

22.01.2020. u 13:51h
Izvor: Subotica.com
Do sada je posađeno pet novih sadnica u zaštićenom području Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću", trenutno je u toku sadnja drvoreda jasena u Ulici Jožefa Hegediša, a do kraja godine revitalizovaće se i ostali delovi Parka, poručuju iz JP "Palić-Ludaš".
Počela revitalizacija Parka prirode Palić

Duž Ulice Jožefa Hegediša, na mestu gde je tokom 2016. i 2017. godine uklonjen postojeći drvored koji je, kako navode iz JP "Palić-Ludaš", zbog izuzetno lošeg stanja ugrožavao posetioce, sadi se drvored jasena mečeka, kuglaste forme koja bi svojom dekorativnošću trebalo da naglasiti jedan od ulaza u Veliki park na Paliću.

- Pored obnove ovog drvoreda, u južnom delu ulice smo posadili i žbunastu vrstu, takođe jednu od dekorativnih formi autohtone vrste udike, izuzetno lepe i krupne cvasti, što će posetioci Velikog parka moći i da vide, možda ne ovog, ali narednog leta - kaže Tanja Jotanović, organizator podizanja i održavanja zelenih površina u JP "Palić-Ludaš", dodajući da su ove sadnice zahtevale i poseban način sadnje zbog spleta instalacija. - Kako koren sadnica ne bi ugrozio instalacije, sadnice su posađene u betonske kasete. To su betonski prstenovi koji sprečavaju prodor korena do dubine od jednog metra, tako da instalacije koje se polažu na 80 centimetara dubine neće biti oštećene. U delu ulice gde je zeleni pojas nešto uži, te nije bilo mogućnosti postavljanja betonskih kaseta, pribegli smo rešenju sadnje žbunastih vrsta.

Počela revitalizacija Parka prirode Palić

Iz nadležnog preduzeća objašnjavaju da su ove aktivnosti predviđene Godišnjim programima upravljanja zaštićenim područjima, Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Odluci o održavanju javnih zelenih površina Grada Subotice i Planom poslovanja preduzeća, te da je ovo tek početak aktivnosti na obnovi zelenila u Parku prirode Palić.

- Ove godine je u planu i ozelenjavanje naspramne strane ove ulice, a sadnja se planira i u drugim delovima Parka. Takođe, započeli smo revitalizaciju zaštićenog područja Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću", gde smo uklonili devitalizovana stabla i pojedina stabla invazivne vrste, posadili smo pet novih sadnica hrasta lužnjaka u ulicama Bele Bartoka i Petefi Šandora, dok smo na Trgu Mađar Lasla posadili nešto od dekorativnih formi i autohtonih vrsta - dodaje Jotanović.

Počela revitalizacija Parka prirode Palić

Kako se novozasađene sadnice ne bi oštetile, iz JP Palić-Ludaš apeluju na posetioce Parka da prilikom kretanja i parkiranja vozila obrate pažnju.

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na sadnji drvoreda Obilazak radova na sadnji drvoreda Obilazak radova na sadnji drvoreda Obilazak radova na sadnji drvoreda Obilazak radova na sadnji drvoreda Obilazak radova na sadnji drvoreda Obilazak radova na sadnji drvoreda Obilazak radova na sadnji drvoreda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 6059

Povezane vesti

Povezane teme

park prirode palić

jp palić ludaš

ozelenjavanje

sadnja drveća

tanja jotanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.