• Pregleda: 4551

Počela revitalizacija Parka prirode Palić

Do sada je posađeno pet novih sadnica u zaštićenom području Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću", trenutno je u toku sadnja drvoreda jasena u Ulici Jožefa Hegediša, a do kraja godine revitalizovaće se i ostali delovi Parka, poručuju iz JP "Palić-Ludaš".
Počela revitalizacija Parka prirode Palić

Duž Ulice Jožefa Hegediša, na mestu gde je tokom 2016. i 2017. godine uklonjen postojeći drvored koji je, kako navode iz JP "Palić-Ludaš", zbog izuzetno lošeg stanja ugrožavao posetioce, sadi se drvored jasena mečeka, kuglaste forme koja bi svojom dekorativnošću trebalo da naglasiti jedan od ulaza u Veliki park na Paliću.

- Pored obnove ovog drvoreda, u južnom delu ulice smo posadili i žbunastu vrstu, takođe jednu od dekorativnih formi autohtone vrste udike, izuzetno lepe i krupne cvasti, što će posetioci Velikog parka moći i da vide, možda ne ovog, ali narednog leta - kaže Tanja Jotanović, organizator podizanja i održavanja zelenih površina u JP "Palić-Ludaš", dodajući da su ove sadnice zahtevale i poseban način sadnje zbog spleta instalacija. - Kako koren sadnica ne bi ugrozio instalacije, sadnice su posađene u betonske kasete. To su betonski prstenovi koji sprečavaju prodor korena do dubine od jednog metra, tako da instalacije koje se polažu na 80 centimetara dubine neće biti oštećene. U delu ulice gde je zeleni pojas nešto uži, te nije bilo mogućnosti postavljanja betonskih kaseta, pribegli smo rešenju sadnje žbunastih vrsta.

Iz nadležnog preduzeća objašnjavaju da su ove aktivnosti predviđene Godišnjim programima upravljanja zaštićenim područjima, Rešenjima o uslovima zaštite prirode Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Odluci o održavanju javnih zelenih površina Grada Subotice i Planom poslovanja preduzeća, te da je ovo tek početak aktivnosti na obnovi zelenila u Parku prirode Palić.

- Ove godine je u planu i ozelenjavanje naspramne strane ove ulice, a sadnja se planira i u drugim delovima Parka. Takođe, započeli smo revitalizaciju zaštićenog područja Spomenika prirode "Stabla hrasta lužnjaka na Paliću", gde smo uklonili devitalizovana stabla i pojedina stabla invazivne vrste, posadili smo pet novih sadnica hrasta lužnjaka u ulicama Bele Bartoka i Petefi Šandora, dok smo na Trgu Mađar Lasla posadili nešto od dekorativnih formi i autohtonih vrsta - dodaje Jotanović.

Kako se novozasađene sadnice ne bi oštetile, iz JP Palić-Ludaš apeluju na posetioce Parka da prilikom kretanja i parkiranja vozila obrate pažnju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Bobes Odgovori
Ulica bez javne rasvete,nocu sablasno deluje.
DRAPO Odgovori
Poseku pedeset ili sto a posade pet !?! BRAVO !!!
NASMEJANI Odgovori
U nasoj predivnoj Subotici pa samim tim i na Palicu,trebalo bi svake godine da se posadi bar par hiljada novh sadnica.Tako svake godine pa bi se rezultati videli i odmah posle par leta a punoca sve te prirodne lepote bi zasijala za 10-15 godina.Treba da brinemo o svom okruzenje,prirodi uopste i da jednog dana imamo i sta da ostavimo nasim buducim generacijama.
Ok Odgovori
Kako nema j rasvete? Vidi se na slikama da ima...
Bobika
tako je!
Simo Odgovori
Prosto nije moguca revitalizacija do kraja godine. Moguci su samo pripremni radovi. Ono sto ste devitalizovali za mesec dana trebace 30 godina da se revitalizuje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.