Komentara: 0
Pregleda: 1736

Visoka koncentracija polena breze, vrbe i gelegunje

09.04.2019. u 15:22h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena breze, dok je od umerenih zabeležena visoka koncentracija polena vrbe i gelebunje. Ostala drveća beležila su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena breze, vrbe i gelegunje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle sedmice u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna breze, vrbe i gelegunje po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija polena ovih drveća može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput jasena, graba, čempresa, oraha, dudova, borova, platana, topole i hrasta, tokom prošle nedelje beležila su nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće platan i gelegunja, dok će breza, jasen, dudovi, hrast i vrbe beležiti umerenu koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1736

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

sezona alergija

polen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.