• Pregleda: 583

Visoka koncentracija polena breze, vrbe i gelegunje

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena breze, dok je od umerenih zabeležena visoka koncentracija polena vrbe i gelebunje. Ostala drveća beležila su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena breze, vrbe i gelegunje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom protekle sedmice u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna breze, vrbe i gelegunje po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija polena ovih drveća može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput jasena, graba, čempresa, oraha, dudova, borova, platana, topole i hrasta, tokom prošle nedelje beležila su nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće platan i gelegunja, dok će breza, jasen, dudovi, hrast i vrbe beležiti umerenu koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.