• Pregleda: 5112

Na 18. Interetno festivalu gotovo hiljadu izvođača

U organizaciji Mađarskog kulturnog centra "Nepker", 18. po redu Interetno festival održaće se od 22. do 26. avgusta u Subotici. Ove godine, posetioce očekuju nastupi čak 950 izvođača i učesnika, a tokom trajanja festivala, biće organizovani i Interetno dani u Kiškunhalašu, Srbobranu i Senti.
Na 18. Interetno festivalu gotovo hiljadu izvođača

Pre 18 godina, Mađarski kulturni centar "Nepker" ucrtao je Suboticu na mapu folklornih festivala, kada je Interetno započeo svoju istoriju kao jednodnevni festival. Danas je to višednevno dešavanje širokog dijapazona umetnosti, koje je tokom godina održavanja posetilo više od 250 hiljada posetilaca, zbog čega organizatori s ponosom ističu da je Interetno jedan od najistaknutijih festivala u regionu.

- Izuzetno mi je drago i ushićen sam što ove godine slavimo punoletstvo našeg festivala - rekao je Bela Bodrogi, direktor Interetno festivala, poručujući da će u organizaciji i realizaciji ovogodišnjeg programa učestvovati 100 volontera. - Posebno nam je drago što ćemo ove godine pokušati da dobijemo sertifikat i kvalifikaciju našeg festivala od strane mađarskih folklornih festivala, što predstavlja izuzetan rank.

Na predstojećem Interetno festivalu nastupiće čak 950 izvođača i učesnika. Na pozornici festivala zaigraće 750 plesača iz 23 domaće i sedam stranih plesnih grupa iz Bolivije, Kolumbije, Mađarske, Malezije, Rusije. Gotovo 450 dece pokazaće svoje umeće na smotri mađarskih dečijih ansambala iz cele Vojvodine, 80 muzičara zabavljaće publiku svojim koncertima, uključujući i nastupe Petera Novaka i orkestra Etnofon, dok će, kao stalni gosti festivala, nastupiti ansambl Ravnica. U festivalskom klubu, publika će biti u prilici da čuje Reginu Zaboš zajedno sa Nevenom Pejčić, kao i Mozeša Sabadija sa svojim bendom.

Kao i prethodnih godina, program će se odvijati u Etnopolisu, na glavnom trgu Subotice i u prostorijama Mađarskog kulturnog centra "Nepker", a prateća dešavanja festivala uključuju vašar starih zanata, na kojem će biti preko 100 izlagača, vinara i različitih gastronomskih specijaliteta, međunarodni konkurs i izložbu pristiglih radova od nazivom "Ex-Libris" i igraonicu na otvorenom pod nazivom "Zlatna Kapija".

Za posetioce festivala je i ove godine pripremljen pasoš za Etnopolis, ispunjen zanimljivim i korisnim informacijama, detaljnim programom, kratkim osvrtom na plesne ansamble i bendove koji će nastupiti, a takođe pruža mogućnost besplatnog ulaska u festivalski klub i kupone za nagradne igre. Više detalja o programu i učesnicima možete pronaći na veb stranici Interetno festivala.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Realnost Odgovori
Inter(bunjevacki)etno festival
Trovach
Neobavesteni zlobnice, od pocetka "Interetno" organizuje "Nepker". Mi samo treba da dodjemo da uzivamo, ako zelimo, u umetnosti. Ti ostani u svojoj pecini.
Istina... Odgovori
Globalističko salašarenje u najvećem selu u SFRJ. Subačko palanaštvo je izdnignuto na viši nivo. Kako je to "sjajno", "nikada bolje u istoriji". Jedva čekam da Agentura na ovaj komentar reaguje standardnim agitpropom i satanizacijom.
V.V Odgovori
Umesto,kao i svake godine da nastup bude održan u centru grada ispred gradske kuće.Nastupi se održavaju u prostorijama Nepkera. A ne razmišljaju o tome da se u centru mnogo više ljudi okupi i vidi lepote kulture drugih zemalja.
Trovach Odgovori
Samo 3 komentara i to negativna. Kome se ne svidja, niko ga ne tera da gleda. Ja sam folklorac i oduvek me je interesovala kultura drugih naroda. Ovi sto zele da se zatvaraju u svoje pecine sigurno nisu Suboticani i bolje bi bilo da su ostali u kamenom dobu kada nije bilo pristupa internetu.
liliom Odgovori
Trazim po stranicama i nigde ne mogu naci, gde ce se odrzati festival, tacno. na zvanicnom sajtu pise, Main stage, ali ne i gde je to. Zamislite 19 bubnjara iz Malezije u Nepkeru, na podijumu, nema smisla. Pise da ce biti i na glavnom trgu i u Nepkeru.
Marija
Pa svake godine se Interetno fedtival održava na dva mesta! Na Trgu, a neke predstave u "Népkör"-u! Ko redovno odlazi na Festival, dobro zna!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.