• Pregleda: 4659

Manjinske političke stranke pobednici izbora za nacionalne savete

Liste u okviru kojih su nastupali Savez vojvođanskih Mađara, Savez bačkih Bunjevaca i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini osvojile najviše glasova na izborima za nacionalne savete Mađara, Bunjevaca i Hrvata. Mađari i Bunjevci su svoje savete izabrali na jučerašnjim neposrednim izborima, dok su Hrvati svoj savet izabrali na elektorksoj skupštini u Beogradu.
Manjinske političke stranke pobednici izbora za nacionalne savete

Izborni tok je protekao bez nepravilnosti, ako se izuzme činjenica da su prijavljeni slučajevi da su se pojedini građani, od nekoliko desetina do više hiljada, žalili da nisu mogli da glasaju jer ih nije bilo u posebnom biračkom spisku.

Lista “Mađarska sloga”, u okviru koje je nastupao Savez vojvođanskih Mađara, osvojila je više od 90 odsto glasova na izborima za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Kako je rekao lider ove stranke Ištvan Pastor, njihov broj mandata u savetu povećan je na 31, dok je lista Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara osvojila dva, a po jedan liste "Mađarska liga" i "Za Mađare na drugi način".

Što se Bunjevaca tiče, po podacima Saveza bačkih Bunjevaca, ova stranka je osvojila najviše glasova, kako u Subotici, tako i u celoj zemlji, s tim da je u gradu bila manja razlika nego u ukupnom zbiru. Po proceni SBB, ova stranka će imati šest ili eventualno sedam mandata. Lista Suzane Kujundžić Ostojić četiri, Bunjevačka stranka 3, lista somborskog Bunjevačkog kola dva, još tri liste po jedan, a Bunjevačka liga će ostati bez mandata jer je, po podacima SBB, osvojila ukupno 75 glasova.

Hrvati su nove članove saveta dobili na elektorskoj skupštini u Beogradu, na kojoj su učestvovala 132 elektora. Birano je 29 članova, gde je sa liste dosadašnjeg predsednika Slavena Bačića izabran 21, dok je sa liste Tomislava Stantića izabrano osam članova.

Neposredni izbori u Subotici bili su organizovani za 14 nacionalnih zajednica na 69 biračkih mesta, a ni na jednom od njih nisu zabeležene nepravilnosti. Međutim, radno telo je evidentiralo određe broj ljudi koji su želeli da glasaju, a nisu bili u biračkom spisku, dok SVM i SBB potenciraju da mnogi birači, ne samo u Subotici, nisu mogli da glasaju iako su upisani, a nije ih bilo na biračkom spisku na mestu glasanja.

Na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina pravo glasa imalo je 37.635 gradjana Subotice koji su upisani u posebne biračke spiskove manjina kojima pripadaju.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

5
grgo Odgovori
Dobro je,ma ne dobro odlicno ako je ovako sto se tice nas Bunjevaca i samo Bunjevaca.A taj nas izabrani prisidnik triba da onda povede vise brige i paznje o nama Bunjevcima i da se zalaze za nas Zivili i velik pozdrav.....
nesvrstani Odgovori
da li će biti više u ovoj subotici glasanje za gladne i siromašne??? samo se skupljaju pare ko je veći hrvat ili bunjevac. sramota ljudi....
Gyuri Odgovori
Samo su odabrani mogli glasati, gde je tu pravda? Glasamo? Ovo vise lici na diktaturu nego na demokraciju, cak ni glasati se ne moze.....
luka Odgovori
tomislav stantic, koja je to komedija od osobe. krizni put od levice preko g 17 do ds.-a i dusana gedzovana petrovica, pa sve do hnv-a. ima li jos koja stranka a da ti nisi bio drug clan. kakav mozes biti pa da te i dinkic otera. eeeee sjor doture, pa jel te bar malo sramota...
@Gyuri Odgovori
Trebate da se upišete u birački spisak nacionalnih manjina i moći ćete glasati. U koji ćete se upisati to ja na vama izbor
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.