Komentara: 36
Pregleda: 6137
Foto

SBB osvojio najviše glasova za Nacionalni savet Bunjevaca

27.10.2014. u 14:40h
Izvor: Subotica.com
Lista Saveza bačkih Bunjevaca (SBB) osvojila je najviše glasova na izborima za nacionalni savet ove manjine, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare lider ove manjinske partije Mirko Bajić.
SBB osvojio najviše glasova za Nacionalni savet Bunjevaca

Po podacima ove stranke, sa 95 odsto sigurnosti, od 8.650 upisanih u poseban birački spisak bunjevačke nacionalne manjine glasalo je 3.219 birača, odnosno 37 odsto, što je za 10 odsto povećanje u odnosu na prethodne neposredne izbore, kada je ova manjina imala najmanju izlaznost od svih manjina koje su neposrednim putem birali savete.

Prema Bajićevim rečima, od ukupnog broja izašlih, Savez bačkih Bunjevaca dobio je poverenje 925 glasača. Sledi lista “Bunjevci”, koju je predvodila dosadašnji rukovodilac privremenog organa upravljanja ovog saveta Suzana Kujundžić Ostojić sa preko 600 glasova, dok je treće mesto sa preko 400 glasova pripalo Bunjevačkoj stranci koju je predvodio Srđan Evetović.

Ostalih šest lista, po njegovim podacima, dobilo je pojedinačno manje od 350 glasova.

Kada je raspodela mandata u pitanju, Bajić je sa procentom sigurnosti od 90 odsto izneo da će njegova stranka imati šest mandata ili eventualno sedam, ukoliko budu osvojili još glasova na biračkim mestima sa kojih nemaju rezultate.

Lista Suzane Kujundžić Ostojić, prema ovoj računici, dobiće četiri mandata, Bunjevačka stranka 3 mandata, lista somborskog “Bunjevačkog kola” dva mandata, još tri liste po jedan, a Bunjevačka liga će ostati bez mandata jer je, po podacima SBB, osvojila ukupno 75 glasova.

Govoreći o izborima u Subotici, gde je i sedište ove manjine, Bajić je rekao da je od 7.229 birača glasalo njih 2.472, odnosno 34 odsto, što je po njegovoj oceni takođe veća izlaznost u odnosu na prošle izbore. Bajić je dodao da je “izuzetna izlaznost” na izborima za savet Bunjevaca zabeležena i u Somboru.

Posle SBB, najviše glasova dobila je lista Suzana Kujundžić Ostojić, oko 600 glasova. Zatim slede Bunjevačka stranka sa više od 420 glasova, UG Bunjevačko kolo Sombor sa 327, Bunjevačka narodna lista Branko Pokornić sa 255, Bunjevačka Matica sa 239, „Bunjevci su građani Srbije“ sa 223, BKC „Bunjevački glas za sve nas“ - Etela Jerinkić sa 133 i Bunjevačka liga 75 glasova.

- Po ovom rasporedu snaga, koji može neznatno da se promeni jer ne znamo koliko su glasali u drugim gradovima, naša lista treba da ima sigurno šest mandata, lista koju predvodi Suzana Kujundžić Ostojić 4, lista Bunjevačke stranke 3 mandata, UG „Bunjevačko kolo“ Sombor 2 mandata, a Bunjevčka narodna lista, Bunjevačka matica, „Bunjevci su građani Srbije“ i BKC „Bunjevački glas za sve nas“ po jedan mandat, dok je bez mandata ostala lista Bunjevačke lige – izjavio je Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

SBB osvojio najviše glasova za Nacionalni savet Bunjevaca

Sličan raspored glasova je i u Subotici gde je na izbore za nacionalni savet izašlo 2.472 ljudi, od 34 odsto od upisaniih u poseban birački spisak.

- Posle objavljivanja konačnih rezultata sledi konstituisanje nacionalnog saveta a mi pozivamo sve učesnike na izborima, koji su odgovorni i ozbiljni, da se zajedno udružimo u stvaranju Saveta, koji će biti kompetetntan, stručan i odgovoran – istakao je Bajić. - Nećemo biti zaneti i ophrvani time ko će da vlada u Savetu već je naš cilj da on mora konačno biti stabilan, ne može se dogoditi da se opet raspušta i da se dovede u pitanje postojanje same zajednice. Želimo da se to nikada više ne dogodi, a neće se dogoditi ako sastav saveta bude takav da budu odgovorni. Voleo bih da članovi svih lista koje su osvojile mandate učestvuju na odgovorajući način, svako sa svojih pozicija, u onom delu u kome može najviše da doprinese radu Saveta. Želimo da NS ima timove koji će ozbiljno voditi poslove u oblasti obrazovanja, informisanja, kulture i jezika – službene upotrebe i korišćenja.

Bajić dodaje da je bilo i određenih problema, jer su neki njihovi aktivisti, koji su upisani u birački spisak, imali rešenja da su upisani ali kada su došli na biračko mesto nisu mogli da glasaju jer ih nije bilo u biračkom spisku.

-Takvih slučajeva je bilo oko 18, što nije malo – dodaje Bajić. - Bilo je toga u Somboru, Subotici i Novom Sadu, a to znači da još uvek spiskovi nisu precizno i do kraja urađeni kako treba, a to je u nadležnosti države.

Izvor: Subotica.com
Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 6137

Povezane vesti

Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

bunjevački nacionalni savet

nacionalni saveti

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.