Komentara: 11
Pregleda: 2634

Pastor: Izuzetan uspeh “Mađarske sloge”

27.10.2014. u 00:00h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Lista “Mađarska sloga”, u okviru koje je nastupao Savez vojvođanskih Mađara, ostvarila je izuzetan uspeh i osvojila više od 90 odsto glasova na izborima za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, izjavio je sinoć predsednik SVM Ištvan Pastor.
Pastor: Izuzetan uspeh “Mađarske sloge”

Na osnovu obrađenih 98 odsto podataka, Pastor je rekao da je tako povećan njihov broj mandata u savetu na 31, dok je lista Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara osvojila dva, a po jedan liste "Mađarska liga" i "Za Mađare na drugi način" iza kojih, kako je naveo, stoje Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Time će “Mađarska sloga” imati apsolutnu većinu u Mađarskom nacionalnom savetu koji broju 35 članova.

Pastor je na konferenciji za novinare izborni rezultat ocenio kao izuzetan uspeh i zahvalio se nosiocu liste Jeneu Hajnalu i svim kandidatima na listi, kao i aktivistima stranke, za koje je naveo da su u toku kampanje učinili sve da se ovakav rezultat može ostvariti.

Kao značajan problem Pastor je naveo to što, po njihovim podacima, oko 3.000 ljudi koji su na prethodnim izborima glasali i bili upisani u posebni birački spisak ove nacionalne manjine, nisu mogli da glasaju, jer su ih nije bilo na biračkom spisku.

Lider SVM ne veruje da se radi o nameri, ali je najavio da će zatražiti od nadležnih državnih organa da se ovaj slučaj ispita kako se ne bi u budućnosti ponavljalo.

Upitan o izlaznosti, Pastor je rekao da je na izborima za nacionalni savet Mađara bila iznad 40 odsto.

Lider SVM-a ocenio je da su današnji izbori bili značajni ne samo za 17 nacionalnih zajednica, već i sa aspekta gradnje sistema institucija, rešavanja manjinskih pitanja i odnosa većine i manjine.

“Sa tog aspekta, ovo pitanje je daleko van okvira interesa manjinskih zajednica. Ubeđeni smo da zakon daje mogućnost i prostor za popunjavanje koji je u ovom momentu prazan. Želimo ga popunjavati realnim sadržajima i doprineti tome da na našem primeru dokažemo da su ova zakonska rešenja moguća čak i za primer u ovom regionu gde je skoro svaka zemlja opterećenja pitanjem većine i manjina”, rekao je Pastor.

Nosilac liste “Mađarska sloga” Jene Hajnal zahvalio se SVM i Pastoru, za koje je ocenio da su svojim radom i svojim podrškom pomogli da ova lista i kandidati “ovako ubedljivo pobede”.

“Dobili smo mandat da realizujemo mandat da relizujemo naše planove i programe, mislim da smo spremni, da znamo zašto smo ovde i mislim ćemo uspeti da sve ono što smo predvideli da ostvarujemo za našu zajednicu, za Mađare u Vojvodini. To nam je cilj i zadatak i ubeđeni smo da ćemo u tome uspeti”, rekao je Hajnal.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2634
Povezane vesti
Povezane teme
mađarski nacionalni savet nacionalni saveti izbori za nacionalne savete
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.