Komentara: 23
Pregleda: 4662

Hrvati izabrali Nacionalni savet

27.10.2014. u 11:21h > 15:34
Izvor: RTV Yueco
Elektorska skupština za izbor nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji je završena, a izbori su protekli bez problema, izjavio je večeras Tanjugu državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i član biračkog odbora na toj elektorskoj skupštini.
Hrvati izabrali Nacionalni savet

''Izbori su protekli u skladu sa pravilnikom o sprovođenju skupštine i izbora na elektorskoj skupštini. Nije bilo nikakvih problema'', rekao je Tanjugu Bošnjak.

Navodeći da se biralo 29 osoba, on je istakao da su bile podnete dve izborne liste, te da je sa liste dosadašnjeg predsednika nacionalnog saveta Slavena Bačića, izabrano 21, dok je sa druge liste izabrano osam predstavnika.

Elektorska skupština je održana u prostorijama Skupštine Srbije u Beogradu, a za nju su prijavljena i verifikovana 132 elektora.

Bačić: Nastavljamo u dobrom pravcu i otklanjamo greške

Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine nastaviće da radi ono što je ocenjeno kao dobro, ali i raditi na ispravljanju grešaka kojih je bilo, izjavio je dosadašnji predsednik ovog saveta i nosilac pobedničke liste Slaven Bačić.

“Meni je pre svega drago da je većina pripadnika hrvatske zajednice, onih koji su se uključili u izbore za nacionalni savet, videla da je ono što smo radili u prethodne četiri godine dobro i da zaslužuje da i dalje uživa poverenje. Prema tome, neki naš osnovni pravac jeste nastavak onoga što smo radili i ispravljanje grešaka ukoliko ih je bilo, a bilo ih je” – rekao je Bačić.

Hrvati izabrali Nacionalni savet

On je ocenio da će, kako za hrvatsku nacionalnu zajednicu tako i za sve ostale, biti specifično to što se radi o periodu pretpristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, a što će obeležiti njihovo delovanje.

Bačić je precizirao da će taj period biti prilika da se prava koje trenutno ne ostvaruju ili slabije ostvaruju, a koje ne mogu da postignu direktno ili bilateralnom saradnjom Srbije i Hrvatske, da ono što je propisano zakonima ove zemlje da se i sprovede.

Tu se, po njegovim rečima, misli na garantovane mandate u Skupštini Srbije i Vojvodine i na finansiranje štampanja udžbenika na hrvatskom jeziku od strane Ministarstva prosvete.

Osim toga, po njegovim rečima, u planu je izrada medijskog servera svih hrvatskih elektronskih i štampanih medija, gde će svi oni biti objedinjeni na jednom mestu.

Hrvati su nove članove saveta dobili na jučerašnjoj elektorskoj skupštini u Beogradu, na kojoj su učestvovala 132 elektora.

Birano je 29 članova saveta, gde je sa liste dosadašnjeg predsednika Slavena Bačića izabran 21, dok je sa liste Tomislava Stantića izabrano osam članova.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 4662

Povezane vesti

Povezane teme

nacionalni saveti

izbori za nacionalne savete

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.