Komentara: 20
Pregleda: 14834
Foto

Lekarski tim subotičke angio sale do sada spasio 10 života

05.02.2018. u 16:19h
Izvor: Subotica.com
Lekarski tim novootvorene angio sale u Opštoj bolnici do sada je spasio 10 života. Otvaranjem angio sale započeto je novo poglavlje u zbrinjavanju kardioloških pacijenata u Subotici.
Lekarski tim subotičke angio sale do sada spasio 10 života

Za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom miokarda četiri interventa kardiologa sa svojim timovima zvanično su pripravna od 26. decembra. Poslednjeg dana januara uspešno je izvedena prva procedura, kada je pacijentkinji sa akutnim infarktom srca ugrađen stent tokom „zlatnog“ sata.

- Otvorili smo u tom „zlatnom“ satu arteriju koja je bila vrlo visoko zapušena i pretila je neposredno da ugrozi život pacijentkinje. Pacijentkinja je bila u zaista teškom stanju, uspeli smo to da rešimo, pacijentkinja je dobila stent, zbrinuta je u koronarnoj jedinici, i u stabilnom je stanju. Imamo još jednu proceduru, koju ćemo uraditi u toku hospitalizacije, rezultat posle toga je optimalan, pacijentkinja je u Subotici dobila negu kakvu bi dobila i u evropskim gradovima. To je naš cilj, da zbrinjavanje kardioloških pacijenata bude ravno gradovima naše veličine u zemljama Evropske unije - kaže dr Saša Dželebdžić, kardiolog i šef angio sale Opšte bolnice.

Lekarski tim subotičke angio sale do sada spasio 10 života

dr Ivana Pletikosić / dr Saša Dželebdžić

Lekarski timovi u angio sali imali su do sada  90 intervencija,  ugrađeno je 10 stentova, a izvršeno je i osam  PCI procedura. Za novo poglavlje u zbrinjavanju kardioloških pacijenata, Odeljenje kardiologije prema rečima načelnice, dr Ivane Pletikosić, kadrovski, tehnički i tehnološki potpuno je spremno.

- Opšta bolnica ima 25 hiljada prijema godišnje. Otvaranjem angio sale planiramo da radimo oko 800 do 1000 interventnih procedura tokom ove godine, što je 800 do 1000 dodatnih prijema. Kardovski, tehnički i tehnološki smo opremljeni. Očekujemo odobrenje još nekoliko postelja, jer radimo sa 100 odsto kapaciteta. Lekari sa Odeljenja  zaduženi su da pacijente  kolegama interventnim kardiolozima potpuno pripreme, da se obave sve  laboratorijske i radiološke analize. Takođe, zaduženi smo i da nakon procedure propratimo pacijente ili u koronarnoj jedinici ili na odeljenju i da ih pripremimo za otpust kući i za normalni život, koji su spasili naši interventni kardiolozi - istakla je dr Pletikosić.

Za samo tri meseca lekarski timovi u angio sali uspeli su da se uhvate u koštac sa najkompleksnijim slučajevima u kardiologiji,  tvrdi direktor Opšte bolnice i jedan od četiri interventna kardiologa u angio sali, dr Slobodan Puškar.

Lekarski tim subotičke angio sale do sada spasio 10 života

dr Slobodan Puškar

- Zahvaljujući utreniranoj ekipi, visokom stepenu edukacije, kontinuiranoj edukaciji i pre puštanja sale u rad, uspešno smo se uhvatili u koštac sa najtežim slučajevima i rezultati su već posle dva ili tri meseca jasno vidljivi. Svojim radom i zalaganjem mislim da ćemo uspeti da opravdamo sredstva Pokrajinske vlade i da ćemo pružiti značajno kvalitetniju zdravstvenu zaštitu stanovnicima koji gravitiraju ka Opštoj bolnici. Imamo obećanje da ćemo se dodatno kadrovski ojačati kako bi mogli da pokrijemo više dana u nedelji i u nekoj perspektivi  24 sata tokom svih sedam dana u nedelji. Dobićemo novu opremu, nove ultrazvučne aparate, angio sala pripada poslednjoj generaciji tehnološki. Ekipa je obučena tako da građani Severnobačkog okruga ne bi trebalo da brinu - poručio je dr Puškar.

Izvor: Subotica.com
Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala Sumiranje prvih mesec dana rada Angio sala
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 14834

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

infarkt

bolnica subotica

angio sala

slobodan puškar

dr ivana pletikosić

dr saša dželebdžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.