• Pregleda: 10693

U subotičkoj bolnici obavljena prva intervencija u lečenju akutnog infarkta

U angio sali Opšte bolnice juče u popodnevnim časovima po prvi put odrađen je akutni infarkt miokarda. Pacijentkinji iz Subotice (1963) ugrađen je stent, njeno stanje je stabilno i uspešno se oporavlja u subotičkoj bolnici.
U subotičkoj bolnici obavljena prva intervencija u lečenju akutnog infarkta

Proceduru je izveo dr Saša Dželebdžić, pod nadzorom dr Slobodana Puškara, direktora Opšte bolnice, i iskusnog interventnog kardiologa Svetozara Srdića, a uz pomoć tima mladih lekara, instrumentarki i tehničara.

- Do sada smo radili infarkte, koji jesu bili životno otežavajući, ali je ovo prvi STEMI akutni infarkt koji smo izveli. On podrazumeva što kraće vreme od početka tegoba, odnosno bola u grudima do ulaska balona u koronarnu arteriju i otvaranja te zapušene arterije – objašnjava dr Saša Dželebdžić. - U pitanju je bio jedan jak infarkt, koji je pretio životu pacijentkinje, ali zahvaljujući koordinaciji sa ekipom Hitne pomoći, koja je brzo reagovala, mi smo na vreme sve pripremili tako da je, bez zadržavanja, direktno ušla u salu, gde smo joj otvorili arteriju i ugradili stent najnovije generacije. Pacijentkinji je odmah posle intervencije bilo bolje, stanje joj je stabilno i ukoliko sve bude u redu, planiramo za nekoliko dana da je pustimo kući.

Do sada su se ove intervencije radile u Institutu u Sremskoj Kamenici, a često je znalo da prođe i po nekoliko sati od tegoba do zbrinjavanja pacijenta. Zahvaljujući nedavno otvorenoj angio sali u subotičkoj bolnici, ovoga puta je od prvih tegoba do ulaska u salu prošlo oko dva i po sata, nije se gubilo vreme jer je jako značajno da se intervencija uradi što pre, u tim „zlatnim satima“.

- To je jako važno, jer smo uspeli ne samo da spasimo, nego da se izbegnemo invalidnost, da se posle rehabilitacije pacijent vrati redovnim aktivnostima, porodici i poslu – naglašava dr Dželebdžić. - Najvažnija i primarna je prevencija, zdravi stilovi života, a ukoliko već dođe do ovakve situacije, pacijentima poručujemo da nijedan bol u grudima ne sme da čeka, da odmah treba da se jave lekaru da se utvrdi da li je u pitanju infarkt i da se na vreme reaguje i spasi život. Za miokard je najvažnije vreme!

Kako objašnjava dr Svetozar Srdić, ova i slične intervencije rade se u katetarizacionoj sali, koja je predviđena da obavlja usluge iz interventne kardiologije.

- Kod pacijenata, kakav nam je došao juče, sa zapušenom arterijom, vidi se najveći benefit ovakvih intervencija jer je minutaža je najbitnija. Pacijent odavde izlazi sa „popravljenom“ srčanom arterijom, ugrađenim stentom, bez ikakve štete po srčani mišić. To je najveći uspeh, da ne dozvolimo štetu na srčanom mišiću, koja se dešava kada prođe dosta sati – naglašava dr Srdić. - Pacijent je dobio najveću medicinsku negu, kako nas, tako i kolega iz Hitne pomoći koji su reagovali na terenu, i neće biti štete na srčanom mišiću.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Istina Odgovori
Na ovom primeru se vidi kako dobro prepoznati simptomi od strane dispečera u Službi hitne medicinske pomoći zatim brza intervencija ekipe na terenu i transport u Opštu bolnicu i na kraju urađena intervencija od strane interventnih kardiologa može da spasi jedan život.
Zato dragi sugrađani stavite prst na čelo i zapitajte se da li treba zvati ili ići u Hitnu pomoć ili na Urgentno odeljenje zbog prehlade,povišene temperature i razno raznih simptoma koji traju par dana,nedelja i godina ...!?. Gubiće se vreme na ove stvari a oni kojima zaista treba pomoć neće stići na red.
Miki Odgovori
Samo tako i samo napred. Na sva odeljenja da bude bolje.
lokal patriota Odgovori
Iskrene čestitke timu kardiologa. Svaka čast.
Suboticanin Odgovori
Ovo je super vest jer se nece morati vise ici 100km dalje nego ces se moci u svom gradu leciti!!! Samo se postavlja pitanje ocemo mi koji nemamo para umirati,a ovi sa debljim dzepom opet preko nas gaziti I dolaziti prvi na red
Jasna Odgovori
Bravo! Cestitam lekarima,posebno dr. Dzelebdzicu kod kog sam imala priliku da obavim pregled! Jedan od onih koji su pozitivni i ulivaju optimizam pacijentima! Samo tako nastavite!
Sonja Odgovori
Gde su imena tehnicara I instrumetarki?
Milko Odgovori
Svaka cast za tim kardiologa, i ovog puta i hitnoj pomoci.
Samo se nadam se nesto promenilo, posto pre tri godine, stric je imao infarkt, pao u nesvest. Hitna pomoc je odmah pozvana, nakon skoro 5 pet minuta telefoniranja odlucili se da izadju. Za vreme cekanja ukucani su odmah poceli da pruze prvu pomoc.
Nakon 40 minuta stigla je "ekipica", mladi momak kad je pogledao strica, bio je uplasen nije znao sta da uradi, on sam je pozvao druga kola drugu ekipu, na zalost dok su oni stigli, stric preminuo.
joja Odgovori
Sve je to pohvalno pacijent na prvom mestu ALI POLAKO ALI SIGORNO INSAJDER stiže do Subotičke bolnice a onda leti perje jer lokalni mediji kontrola leta ČU ĆE SE
C Odgovori
Fascinantno, nisam mislio da je Srbiji ovako nešto moguće.
Anita Odgovori
Svaka pohvala direktoru gospodinu Dr Puškaru za ovakav napredak u Subotičkoj bolnici .A dr Saša Dželebdžić je stvarno jedan divan čovek i doktor.
ЈОВАН Odgovori
Хвала господину Горану Бићанину, Мирославу Чавлину и техничкој подршци, који су извршили све припремне радове за инсталирање Ангио сале
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.