Komentara: 54
Pregleda: 11551

Košarka: Krivična prijava protiv bivše predsednice zbog nenamenskog trošenja i nagomilanih dugova

18.01.2018. u 13:22h
Izvor: Subotica.com
Nasleđeni dugovi koji prelaze cifru od 10 miliona dinara ozbiljno opterećuju rad subotičkog prvoligaša. Blokada računa, konstantana potraživanja ne dozvoljavaju dalja planiranja i razvoj kluba, ali rukovodstvo poručuje da nema odustajanja i juriš na Superligu!
Košarka: Krivična prijava protiv bivše predsednice zbog nenamenskog trošenja i nagomilanih dugova

Košarkaški klub "Spartak" održao je danas redovnu konferenciju za novinare, ali sa jednom vanrednom temom koja će rastužiti sve ljubitelje igre pod obručima koji prate Spartak. Pored najave gostovanja kluba Zlatiboru, javnosti se obratio i predsednik kluba, Dušan Marjanović, koji je govorio o situaciji u klubu, sa akcentom na finansijske probleme.

Prema rečima Marjanovića, klub je u teškoj finansijskoj situaciji, za šta krivicu svaljuje na prethodnu upravu, na čelu sa predsednicom Josipom Ivanković.

Obraćam vam se po prvi put od izbora na ovu funkciju, mislim da sam sada svestan 80% stvari u kojima se klub nalazi i zbog toga sam imao potrebu da se obratim javnosti. Bivša predsednica podnela je ostavku 18. septembra 2017. godine, iz kluba su me zamoli da preuzmem vođenje i pomognem jer igrači nisu bili licencirani i klubu je pretilo isključenje iz takmičenja. - počeo je obraćanje Marjanović - Obavio sam razgovore sa bivšim rukovodstvom, koje me je uverilo da je klub dužan svega 3,5 miliona dinara, traženo je od mene da hitno uplatim 280.000 dinara da bi se namirile obaveze prema KLS, kako bi te igrači mogli takmičiti. Pošto sam odmah uplatio ta dugovanja predsednica je zakazala vanrednu sednicu Skupštine kluba na kojoj je usvojena njena ostavka i na kojoj sam ja imenovan novim predsednikom.

Košarka: Krivična prijava protiv bivše predsednice zbog nenamenskog trošenja i nagomilanih dugova

Dušan Marjanović, predsednik MKK "Spartak"

NADZORNI ODBOR PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV BIVŠE PREDSEDNICE - Zbog izuzetno visokih dugovanja račun nam je blokiran, i zbog svega što smo do sada saznali podneli smo Krivičnu prijavu. Ovim predmetom se sada bave nadležni organi i mi više u ovoj fazi nemamo ništa sa time. - ističe predsednik MKK "Spartak"

Prema rečima aktuelnog predsednika sagledavanje finansijske situacije se iz dana u dan delovalo sve teže, svakodnevno su pojavljivala su se nova pitanja, a nigde odgovora.

- Već na samoj skupštini bilo mi je sumnjivo jer se niko od prethodnog rukovodstva nije pojavio, zbog čega nisam odmah hteo da se upišem u Agenciji za privredne registre. Naknado sam saznao od klupskog knjigovođe da on nema nijedan pair kluba, kao i da nije urađen završni račun za 2016. godinu. - prepričava Marjanović - Kada sam otišao u Sportski savez Subotice saznao sam da aktuelni trener ekipe ne može da prima platu koja ga sleduje zato što su sva sredstva koja su bila namenjena za bivšeg trenera nenamenski potrošena. Sledeća vrata na koja sam pokucao su bila vrata Gradskog sekretarijata za sport, gde sam se neprijatno iznenadio saznanjem da Suboticatrans jedino MKK "Spartak" neće da vozi zato što sredstva koja je grad namenio za transport košarkaša nikada nisu došla do njih, nego su, takođe, nenamenski potrošena.

Košarka: Krivična prijava protiv bivše predsednice zbog nenamenskog trošenja i nagomilanih dugova

Josipa Ivanković (arhiva)

IVANKOVIĆ: NEKA NADLEŽNI OBAVE SVOJ POSAO, RADILI SMO "DOMAĆINSKI"! - U kratkoj pisanoj izjavi bivša predsednica je na optužbe odgovorila da je klub vođen "domaćinski", te da je u njihovom mandatu sve čisto.

- Smatram da će nadležne institucije odraditi svoj posao i dokazati da je Košarkaški klub ,,Spartak", dok sam bila na čelu istog, vođen pažnjom dobrog domaćina što se reflektovalo kroz rezultate koje je Klub postizao. Žao mi je što moji naslednici, sadašnje rukovodstvo, svoje loše rezultate i nesposobnost vođenja ozbiljnog kluba pokušava prikriti blateći prethodnike. - navodi se u pisanom saopštenju Josipe Ivanković.

DUGOVANJA PREKO 10 MILIONA, DOBAR DEO SREDSTAVA NENAMENSKI POTROŠEN

Prema rečima Marjanovića, račun je vrlo bio blokiran zbog nagomilanog duga, a među prvim potraživanjima bila su pozajmice bivšeg rukovodstva, koje su tada iznosile oko milion dinara, a danas ukupna potraživanja iznose preko 10 miliona dinara, što je kako kaže daleko od 3,5 miliona kako je rečeno na početku.

- Tužbe i dan danas stižu pa ne možemo da predvidimo kada će to stati i gde će sve ovo završiti. - razočarano konstatuje Marjanović

Marjanović se zahvalio Sekretarijatu za sport i omladinu, na čelu sa Nemanjom Simovićem, koji je po njegovim rečima puno učinio za klub u prethodnom periodu - ne samo finansijski nego je bio aktivno uključen u razgovore sa Savezom i predstavnicima KLS kako bi momci mogli da se takmiče.

ODLIČAN POČETAK SEZONE, A ONDA...

MKK "Spartak" je odlično otvorio sezonu, predvođen sa klupe košarkaškim stručnjakom i legendom Spartaka Nenadom Čankom. Sa šest pobeda u nizu Spartak je najavio odličnu sezonu, ali povrede, odlasci igrača i verovatno neke druge okolnosti uticale su da posle sjajne serije pobeda Spartak uđe u negativnu seriju koja danas glasi 7:1 u korist poraza. Posle sporazumog raskida saradnje sa Čankom, na vruću klupu seo je Dragoljub Vidačić, koji se našao u nezavidnoj situaciji - ekipa u seriji loših rezultata, povrede, a verovatno i neka bolja igračka rešenja, kao posledicu si imali da u naredna tri KLS meča nije bilo radovanja.

PAR KORAKA UNAZAD

Krajem septembra na čelo MKK "Spartak" stigao je Dušan Marjanović, koji je nasledio Josipu Ivanković, čiji je mandat trajao od 25. avgusta 2015. godine. U sezoni 2016/17 Spartak je pod vođstvom Dušana Alimpijevića imao vrlo zapažene rezultate, učestvovao je na završnici Kupa Radivoja Koraća i igrao Superligu, ali za sve to vreme javnost nikada nije bila upoznata sa finansijskom situacijom, bilo je dosta afera (fizički sukobi u rukovodstvu, iznenadna udaljavanja igrača zbog navodnog kršenja klupske discipline,...), na koje takođe rukovodstvo nije reagovalo u dovoljnoj meri, pa je tako javnost bila uskraćena za informacije o pravom stanju, bilo je puno prostora za spekulacije, te su problemi, ispostavilo se, jednostavno gurani pod tepih.

Košarka: Krivična prijava protiv bivše predsednice zbog nenamenskog trošenja i nagomilanih dugova

NA DALJE SKROMNIJE, ALI SA ISTIM AMBICIJAMA

Iako je najavljivano neposredno po izboru, novo rukovodstvo MKK Spartak se do današnjeg dana nije zvanično predstavilo košarkaškoj javnosti, prvo obraćanje smo dobili od prvog čoveka kluba,  sa presekom stanja i rekapitulacijom finansija prethodne uprave, uz kratak osvrt šta dalje.

- Zbog teške finansijske situacije sigurno do kraja sezone nećemo dovoditi pojačanja. Opredelili smo se za razvoj mladih igrača, zbog čega smo verovatno i najmlađa ekipa KLS. Ponosan sam što smo uspostavili saradnju sa profesorom Markom Stojanovićem sa novosadskog DIF-a, koji je jedna od najvećih stručnjaka za pripremu i oporavak igrača. On je već dvadesetak dana sa nama i mislim da su svi zadovoljni kako to ide, i to je nešto na duže staze. Svakodnevno gledamo kako da završimo ovu sezonu, u mom mandatu nismo napravili nikakav dug, sve je daleko skromnije. Bez obzira na već opisanu situaciju još uvek nismo odustali od Superlige. - zaključuje Marjanović

Košarkaši Spartaka svoj naredni duel u KLS igraju u ponedeljak, 22. januara. Više o najavi ovog meča u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 54
Pregleda: 11551

Povezane vesti

Povezane teme

košarkaški klub spartak

josipa ivanković

dušan marjanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.