Komentara: 132
Pregleda: 36964

Kompanija "Boysen" će zapošljavati 500 ljudi, a investirati oko 65 miliona evra

12.02.2019. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Kompanija "Boysen Abgassysteme" u narednih 5 godina trebalo bi da uloži 65 miliona u svoj proizvodni pogon u Privrednoj zoni "Mali Bajmok" i zaposli oko 500 radnika. Kako bi motivisali giganta da baš investira u Subotici, lokalna samouprava ponudila je gradsko zemljište površine 10 hektara, bez naknade.
Kompanija "Boysen" će zapošljavati 500 ljudi, a investirati oko 65 miliona evra

Gradska uprava objavila je elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u privrednoj zoni "Mali Bajmok" kompaniji "Boysen Abgassysteme", za delatnost proizvodno zanatstvo, odnosno proizvodni pogon male ili velike privrede. U toku je javni uvid.

Brend kompanije "Boysen Abgassysteme" spada u svetske lidere iz proizvodnje izduvnih sistema za automobilsku industriju. Procenjuje se da će za realizaciju svog investicionog projekta, kompanija "Boysen Abgassysteme" d.o.o. Subotica uložiti oko 65 miliona evra.

U elaboratu se, između ostalog, navode udaljenosti od najvažnijih tačaka u neposrednoj blizini, kao što su centar grada, železnička i autobuska stanica, ali i rastojanje do graničnih prelaza Horgoš, Kelebija i Bajmok. Kao jedna od većih prednosti, ističe se i neposredna povezanost sa Y krakom.

Parcela je veličine oko 10 hektara, od ukupno 53 hektara na koliko se prostire Privredna zona u ovom prigradskom naselju. Kako se navodi, zemljište je kompletno infrastrukturno opremljeno (vodovod, kanalizacija, gas, rasveta, IT infrastruktura i elektroenergetska infrastruktura).

Kroz elaborat se prožima niz pozitivnih aspekata, kao što su prednost rada u Slobodnoj zoni, razvijena infrastruktura, kao i zadovoljstvo drugih subjekata, poslovnih korisnika u ovom industrijskom delu grada.

Iako se samo zemljište, u vlasništvu grada, daje bez naknade, Grad Subotica izneo je procenu prihoda za period od 2019. do 2024. godine. Po toj proceni, lokalna samouprava će od poreza na zarade, poreza na imovinu i ekološke takse inkasirati u gradsku kasu oko 1,2 miliona evra.

Takođe, navodi se da će, tokom realizacije investicije, javna i javno-komunalna preduzeća ostvariti prihode po osnovu naplate naknade za priključenje na komunalnu infrastrukturu i izdavanje lokacijskih uslova pri izgradnji, kao i po osnovu naknade za utroške nakon izgradnje proizvodnog objekta.

U dokumentu se dalje navodi zaključak "da u Subotici radi veliki broj građevinskih firmi, te da je za očekivati je da će izgradnjom objekta investicije biti angažovana lokalna građevinska operativa koja će realizovati radove na izgradnji objekta vrednosti oko 14 miliona evra".

Kao jedan od benefita ističe se da "upošljavanjem oko 507 radnika do kraja 2024. godine, smanjuje se opterećenje državnog budžeta i lokalnog budžeta po osnovu prestanka davanja nezaposlenim licima od strane Nacionalne službe za zapošljavanje i Centra za socijalni rad Subotica".

Kao direktan gubitak za gradski budžet, stoji izostajanje inkasiranja 1,14 miliona evra od prodaje građevinskog zemljišta, što se procenjuje da će se kompenzovati kroz ranije pominjane stavke po osnovu poreza na zarade, poreza na imovinu i ekoloških taksi u vremenskom periodu od 5 godina.

Dokument će biti na javnom uvidu u Sekretarijatu za investicije i razvoj, svakog radnog dana od 12 do 15 časova do 18. februara, kada je i poslednji rok za zainteresovane strane da pošalju primedbe. Dokument se može pogledati i onlajn, kao što se i primedbe mogu poslati elektronski,  putem mejla ervin.molnar@subotica.rs.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 132
Pregleda: 36964

Povezane vesti

Povezane teme

boysen abgassysteme

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.