Komentara: 15
Pregleda: 5178

Komarci se uništavaju adekvatnim hemijskim sredstvima, akcija se nastavlja

19.08.2020. u 15:16h
Izvor: Subotica.com
Dok sugrađani negoduju zbog velikog broja komaraca, tvrdeći da tretman suzbijanja ne daje željene efekte, nadležni su sproveli kontrolu uređaja i preparata kojima se tretman sprovodi, ističući da nisu pronašli nepravilnosti. Ipak, priznaju da je u pojedinim mesnim zajednicama uništavanje slabijeg efekta, zbog poštovanja posebnih uslova zaštite prirode koji ograničavaju primenu hemijskih tretmana na Paliću i okolnim naseljima.
Komarci se uništavaju adekvatnim hemijskim sredstvima, akcija se nastavlja

Da i pored planskog uništavanja komarci zadaju velike muke sugrađanima, ukazali su nam u rubrici "Pištaljka", ističući da su ove godine brojniji i, kako kažu, besniji, što najviše osete po ubodima koji su bolniji i natečeniji nego uobičajeno, zbog čega dovode u pitanje efikasnost tretmana koji se sprovodi.

- Zbog čestih kiša pogoduje da se komarci razmnožavaju. Molio bih da se ove godine češće prska jer mogu biti prenosioci raznih bolesti. Ubolo me je par komaraca i reakcija tela je snažna, mnogo natiče, više nego prošle godine, mislim da može biti opasno, treba reagovati da ne bude kasno pa da se borimo sa još nekom zarazom - upozorio je jedan naš sugrađanin.

- Hoće li neko da prska komarce ili će da nas pojedu do koske? Na Makovoj sedmici ne može čovek da sedi na miru ni u kući, a kamoli na terasi - požalio se još jedan sugrađanin.

- Molim Gradsku upravu da aktivira bankarske garancije koje su date prilikom dodeljivanja posla u vezi suzbijanja komaraca. Svima je očigledno i jasno da je efikasnost posla ravna nuli. Bodu me komarci u dvorištu veče nakon prskanja i to nepromenjenim intezitetom. Čak ni mravinjak nije uništen koji je bio metar od vozila koji je prskao komarce. Nisam hteo da komentarišem, ali sam morao kada sam večeras video decu na Paliću, male bebe izgrižene, u ranicama - napisao je naš sugrađanin.

Komarci se uništavaju adekvatnim hemijskim sredstvima, akcija se nastavljaInsekticid koji se koristi za suzbijanje komaraca je upisan u listu biocidnih proizvoda Republike Srbije i poseduje odobrenje za korišćenje u ove svrhe, navode iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj. Dodaju da je Nadzorni organ Gradske uprave neposredno pred početak akcije suzbijanja 10. avgusta, kada je tretiran i deo Palića, prekontrolisao uređaje za prskanje, rok trajanja preparata i da li je ambalaža fabrički upakovana i neotvorena, dok je nakon završetka akcije, prekontrolisano i da li je u nekom od uređaja ostalo neutrošenog preparata.

- Nadzorni organ je konstatovao da je preparat koji se koristio Aqua K-Othrine EW 20 (aktivna materija Deltametrin) i to u dozi preporučenoj od strane proizvođača. Temperatura i jačina vetra u toku sprovođenja tretmana su bili u okviru vrednosti koje su potrebne da bi se tretman uspešno izvršio. Takođe, pored navedenog, Nadzorni organ nije zabeležio ni jednu nepravilnost tokom pripreme i izvođenja tretmana suzbijanja komaraca o kojem je reč. Prethodni izveštaji o sprovedenim akcijama suzbijanja komaraca po osnovu važećeg okvirnog sporazuma takođe ne sadrže ni jednu uočenu nepravilnost. Shodno navedenom, ne postoje uslovi za  aktiviranje bankarske garancije za dobro izvršenje posla - navode iz nadležnog Sekretarijata.

Komarci se uništavaju adekvatnim hemijskim sredstvima, akcija se nastavljaKada je reč o uspešnosti tretmana, iz Sekretarijata objašnjavaju da na efikasnost utiču različiti faktori koji su, kako navode, van uticaja vršioca usluge i organa Grada Subotice.

- U prvom redu, za Palić je karakteristično da se njegov velik deo nalazi na ili neposredno uz zaštićeno područje, što znači da na navedenom delu važe posebni uslovi za sprovođenje tretmana protiv komaraca koje propisuje Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. To podrazumeva da je na jednom delu teritorije Palića, kao i u njegovom neposrednom okruženju (Hajdukovo i Bački Vinogradi) zabranjen hemijski tretman larvi komarca, a u nekim delovima i hemijski tretman odraslih komaraca. Zbog toga na području Palića, Hajdukova i Bačkih Vinograda postoje žarišta razvoja komaraca gde se konstantno, prilikom utvrđivanja brojnosti komaraca metodom CO2 klopki, registruje broj komaraca koji višestruko prelazi granične vrednosti - objašnjavaju iz Sekretarijata. - Ovo znači da na Paliću, uprkos činjenici da se na njegovom području u proseku vrši tretman suzbijanja komaraca češće nego u drugim mesnim zajednicama, zahvaljujući pomenutim žarištima koja ne mogu biti adekvatno stavljena pod kontrolu zbog uslova zaštite prirode koji ograničavaju primenu hemijskih tretmana na ovim područjima, vrlo brzo nakon tretmana dolazi do širenja komaraca na celu teritoriju mesne zajednice.

Kako je u navedenom slučaju verovatno došlo do naglog širenja komaraca sa okolnih žarišta, čime se neutralizovao efekat uništavanja, Grad Subotica je u kratkom roku organizovao novi tretman suzbijanja komaraca na Paliću koji počinje u ponedeljak, kada će se komarci tretirati u još nekoliko prigradskih mesnih zajednica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5178

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

komarci u Subotici

komarci Subotica

zaprašivanje komaraca

suzbijanje komaraca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.