Pregleda: 3499

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor"

19.06.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Lista "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor" na izborima za lokalni parlament nastupiće pod rednim brojem 4. Nosilac liste je Balint Pastor, a u nastavku pogledajte njegove odgovore na 10 postavljenih pitanja.
Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor"

1. Kako zadržati mlade u Subotici?

Mlade ljude treba u što većem broju uključiti u procese odlučivanja. U tom cilju preduzimamo i konkretne korake, pa se na našim izbornim listama nalazi mnogo mladih ljudi koji imaju volju da učine nešto za svoju lokalnu zajednicu, grad, pokrajinu ili državu. Mislim da upravo njima treba poboljšati kvalitet života, uvažavajući njihove interese. Ukoliko građani Subotice nama budu poverili upravljanje gradom, među prvim aktivnostima biće sprovođenje postupaka kojim bi se rešilo stambeno pitanje najugroženijim mladim ljudima. Od velikog značaja je i obezbeđivanje posla za mlade kroz pronalaženje novih investitora i kroz programe Fondacije „Prosperitati“.

2. Predložite do pet infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju u naredne četiri godine

Pre nego što započnemo nove infrastrukturne projekte trebamo završiti započete projekte, kao što su Narodnog pozorište i Akva park na Paliću. Tek nakon toga doći će na red izgradnja što duže vodovodne i kanalizacione mreže na periferiji grada Subotice i u okolnim selima, zatim renoviranje Opšte bolnice, očuvanje istorijskog nasleđa kroz postupak potpunog renoviranja Gradske kuće i značajnih objekata građenih u stilu secesije, kao i izgradnja lokalnih puteva, pre svega Orom-Čantavir i biciklističkih staza na obali Palića i na području grada, izgradnja dvorane za hokej.

3. Kako stimulisati lokalnu privredu i preduzetnike na veću aktivnost i odlučniji nastup na tržištu?

Lokalne privrednike treba uključiti u planiranje gradskog budžeta, jer im je u poslednje vreme rukovodstvo grada drastično povećalo dažbine, što im znatno otežava zadržavanje radne snage. Treba voditi dijalog sa preduzetnicima pre raspisivanja javnih konkursa za podsticaj, jer su oni najmerodavniji da daju svoj sud u formiranju uslova konkursa. U ulici Petra Drapšina treba organizovati privrednu zonu sa zanatlijama da bi se očuvala tradicija, a i zbog razvoja turizma. Potrebno je renovirati i opremiti drugu kasarnu radi obezbeđivanja poslovnog prostora lokalnim privrednicima. Potrebno je proširiti privrednu zonu Mali Bajmok i tako privući nove investitore.

4. Šta su najveći problemi Subotice danas? Gde su potrebne najhitnije promene?

Da se zaustavi balkanizacija grada i da se Subotica vrati na srednjoevropski put. Mislim da iznad svega prioritet ima izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, ne samo u Subotici, nego i u okolnim naseljima, jer ne smemo deliti ljude na povlašćene i one koji to nisu. Izuzetno je važno rešiti problem migranata. Parkiranje tokom radnog vremena u gradu je skoro nemoguće, te je iz tog razloga izgradnja novih parking mesta neminovnost. Da bismo privukli veći broj turista od velikog značaja je i prečišćavanje Palića. U poslednje vreme naša Subotica postala je zapuštena i prljava, naročito na obodima grada, što je nedopustivo.

5. Perspektiva Palića - kako vidite razvoj naselja, koje fokusne tačke treba da obeleže naredne četiri godine?

Izgradnju Akva parka i kanalizacione mreže treba završiti što pre. Da bi se ostvarilo Master-plan pre svega treba prečistiti jezero i na taj način stvoriti uslove za kupanje i druge zabavne sadržaje. Nedopustivo je da ukras Palića, Zoološki vrt i  dalje propada, da životinje pate i umiru, kao što je bio slučaj sa fokama. Treba uveriti investitore da ćemo biti dobri partneri u izgradnji novih hotela. Izgradnja šetališta i biciklističke staze oko Palića takođe je jedan veoma važan poduhvat koji će poboljšati banjski turizam.

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor"

6. Kako bi ste pomogli kulturi u gradu da stane na noge i kako biste motivisali umetnike da stvaraju i prezentuju?

Mišljenja sam da politika ne treba previše da se upliće u kulturu, umetnici i kulturni radnici su profesionalci i treba im ostaviti dovoljno prostora da bi mogli da ostvare svoje ideje. Ono što je bilo nedopustivo u prethodnom mandatu jeste drastično smanjenje sredstava iz budžeta, od strane nadležnog sekretarijata, namenjenih baš onim ustanovama kulture (npr. Pozorište „Kostolanji Deže“, Savremena galerija,… itd.) koje su izvele predstave i osmislile izložbe u kojima kritikuju baš nas, političare. Na taj način sekretar ove ustanove dovela je funkcionisanje same ustanove u neizvesnu situaciju. Mišljenja sam da kroz dijalog, a ne neadekvatnim pritiscima,  treba rešiti probleme u kulturi.

7. Da li je socijalna politika grada adekvatna socijalnom stanju građana? Šta je potrebno da se uradi bolje / drugačije?

Jako je bitno da socijalno ugroženim sugrađanima barem dva puta dnevno obezbedimo topli obrok, smeštaj u toku zime, da organizujemo starijim sugrađanima koji žive sami pomoć u nabavci hrane, osnovnih životnih namirnica i lekova, kao i da im pružimo adekvatne savete za očuvanjem zdravlja ili ublažavanja nekih nepovoljnih simptoma koje osećaju, da osmislimo kako da im olakšamo obavljanje kućnih poslova. Mišljenja sam da one korisnike socijalne pomoći koji su zdravi i sposobni za rad treba angažovati da pomažu starijim osobama, uzmu učešće u obavljanju poslova, kao što je čišćenje kanala i ulica, zalivanje zelenih površina i košenje trave kako bi se na taj način odužili zajednici u kojoj žive.

8. Subotica - grad sportova, da li je to samo ono što želimo da čujemo ili nešto što (ponovo) treba da postane realnost?

Mislim da je očuvanje zdravog života od izuzetne važnosti. Upravo iz tog razloga gradu organizujemo, pokazalo se, veoma uspešan polumaraton. Osim toga izgradili smo uz pomoć sredstava iz IPA fondova 8 km biciklističke staze u Kelebiji i u Bačkim Vinogradima, a uskoro ćemo nastaviti izgradnju na izlazu iz Hajdukova. Iz republičkog budžeta smo izdejstvovali sredstva za obnovu atletske staze na stadionu, čime su atletičari dobili mnogo bolje uslove za trening, a Subotica mogućnost organizacije većih takmičenja, a sve u cilju vraćanja stare slave subotičke atletike. Hala sportova je dobila klima uređaje. U narednom periodu želimo izgraditi dvoranu za hokej i tako nastaviti bogatu sportsku tradiciju Subotice.

9 Festivali i kulturne manifestacije su bogatstvo našeg grada, kako biste dugoročno rešili njihovo finansiranje i time sačuvali kontinuitet?

Subotica ima potencijala da postane grad festivala i da se na takav način promoviše kulturna ponuda našeg grada. Treba snažnije promovisati festivale radi privlačenja što većeg broja turista i onda bi se na takav način moglo rešiti i pitanje njihovog dugoročnog finansiranja. Jako je bitno da organizujemo što veći broj vašara/bazara na kojima bi se kupci upoznali sa delatnošću malih proizvođača i dobili mogućnost da direktno od njih kupuju kvalitetnije proizvode.

10. Po čemu Subotica treba da bude prepoznatljiva?

Mislim da Subotici ne trebaju noviteti, ona je već brend sama po sebi i poseduje prepoznatljive znamenitosti,  počevši od stubova narodnog pozorišta, vitraža u svečanoj većnici Gradske kuće, preko renovirane Sinagoga, Palićkog jezera, zaštićenih prirodnih dobara u okolini Subotice i još po mnogo čemu.  Moram da navedem i ono po čemu Subotica nikako ne bi smela da bude prepoznatljiva, a to su reklamni panoi na Korzou i na Radijalcu. Ukoliko dobijem poverenje građana Subotice, pored očuvanja navedenih znamenitosti i prepoznatljivog imidža grada, prvi korak koji ću preduzeti biće uklanjanje reklamnih panoa, i to ne samo iz zaštićene gradske zone, već i na Radijalcu,  kako bi ove ulice dobile stari sjaj.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Pregleda: 3499

Povezane vesti

Povezane teme

savez vojvođanskih mađara

balint pastor

izbori2020

Komentarisanje ove vesti nije moguće.