Pregleda: 2295

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Jene Maglai - Grupa građana Pokret građanske Subotice"

19.06.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Lista "Jene Maglai - Grupa građana Pokret građanske Subotice" na izborima za lokalni parlament nastupiće pod rednim brojem 8. Nosilac liste je Jene Maglai, a u nastavku pogledajte njegove odgovore na 10 postavljenih pitanja.
Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Jene Maglai - Grupa građana Pokret građanske Subotice"

1. Kako zadržati mlade u Subotici?

Mladima treba pružiti nadu da u Subotici postoji perspektiva kvalitetnog života. Uz sistem koji je do srži truo, takva se perspektiva ne može pružiti, jer mladi nisu glupi, prate sva društvena dešavanja i jasno vide da trenutno ni u Srbiji, ni u Subotici za njih perspektive nema. Zato masovno napušaju i Srbiju i Suboticu. Ovde sada ima perspektive samo za partijske lezileboviće sa kupljenim diplomama, dok Srbija i Subotica pod njhovom vlašću ne postane olupina.

2. Predložite do pet infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju u naredne četiri godine

To su: 1) dosledna realizacija master plana za turistički razvoj Palića, izgradnjom spa – medical hotelskog kompleksa, potom i kongresnog hotelskog kompleksa pored jedriličara i novog hotela na mestu sportskih terena i sadašnjeg oronulog hotela Sport, 2) realizacija projekta izgradnje fakultetskog kampusa tehničkih nauka na lokaciji Prve kasarne, 3) privođenje nameni lokacije kod Zorke za domaće preduzetnike, mala i srednja preduzeća, 4) decentralizacija Subotice, formiranje tri gradske opštine Bajmok, Palić i Čantavir, 5) izgradnja savremene i nove sportske hale I ledene dvorane, 6) izrada elaborata ekonomske opravdanosti, a zatim i projektna dokumentacija za prelazak gradskog i prigradskog prevoza na laki šinski prevoz.

3. Kako stimulisati lokalnu privredu i preduzetnike na veću aktivnost i odlučniji nastup na tržištu?

Valorizacija lokacije “Zorke”, 30 hektara zemljišta u vlasništvu grada  je prvi korak. Zatim, uz pomoć lokalne samouprave, preduzetnicima da se obezbede sredstva za investicije po veoma povoljnim uslovima. Na republičkom nivou značajno smanjiti stopu poreza i doprinosa zaposlenima.

4. Šta su najveći problemi Subotice danas? Gde su potrebne najhitnije promene?

Postoje dva ključna problema bez čijeg rešenja ne može biti napretka. Kao prvo, nosioci političke moći moraju efikasno da se obračunaju sa endemskom korupcijom, hobotnicom, koja je potpuno ugušila efikasan i kvalitetan razvojni potencijal grada, a drugo je partijsko zapošljavanje, koje je dovelo do neefikasnog i nesposobnog upravljanja javnim preduzećima i do polurasula u njihovom fukcionisanju. Sadašnja vladajuća garnitura nema političku snagu da se sa ove dve metastaze našeg društva obračuna, jer one svoj opstanak na vlasti crpe iz snage hobotnica koje sam napred naveo. Naravno tu su problemi i sa slobodom medija, njihovim finasiranjem, a dešavanja u poslednje dve, tri godine upućuju na zaključak da smo uspeli dosegnuti i nivo umreženosti kriminalaca i nosioca političke vlasti. Ovo poslednje je posebno zabrinjavajuće. Dok u Subotici bude vladala ova garnitura ljudi, napretka naše  zajednice neće biti.

5. Perspektiva Palića - kako vidite razvoj naselja, koje fokusne tačke treba da obeleže naredne četiri godine?

Neophodna je dosledna realizacija master plana, znači investicija u oblasti turističkog razvoja i što se tiče plana ekološkog unapređenja Palićkog i Ludoškog jezera. Da su sadašnji nosioci vlasti iole bili sposobni već bi bila završena izgradnja hotelskog kompleksa Spa – Medical, čija je vrednost investicije 30 do 50 miliona evra, isključivo privatnim kapitalom po raspisanom transparentnom međunarodnom tenderu. Realizacijom te prve faze master plana stvorile bi se potpuno nove perspektive razvoja Palića, neslućene mogućnosti razvoja i perpsektiva realizacije druge i treće faze master plana.

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Jene Maglai - Grupa građana Pokret građanske Subotice"

6. Kako bi ste pomogli kulturi u gradu da stane na noge i kako biste motivisali umetnike da stvaraju i prezentuju?

Treba pustiti kulturne delatnike da slobodno rade svoj posao i za to  im obezbediti odgovarajući nivo sredstava u budžetu grada. Sredstva da raspoređuju uvaženi kulturni stvaraoci, a ne partijski komesari. Takođe, neophodno je povećati nivo budžetskih sredstava za finansiranje i rad naših kulturnih ustanova.

7. Da li je socijalna politika grada adekvatna socijalnom stanju građana? Šta je potrebno da se uradi bolje / drugačije?

Treba pustiti stručne i kvalitetne ljude da upravljaju ovom oblašću. Pojačati i materijalno i stručnim izvršiocima rad Centra za socijalni rad, koji treba da bude kičma socijalne politike grada.

8. Subotica - grad sportova, da li je to samo ono što želimo da čujemo ili nešto što (ponovo) treba da postane realnost?

Subotica u sledeće četiri godine treba da dobije jednu savremenu i primerenu novu sportsku halu i primerenu novu ledenu dvoranu, kao i savremenu halu za borilačke veštine i dizanje tegova. Sportske kolektive treba da vode sportisti koji to jesu srcem i dušom, a ne propali biznismeni i poznati mafijaši.

9 Festivali i kulturne manifestacije su bogatstvo našeg grada, kako biste dugoročno rešili njihovo finansiranje i time sačuvali kontinuitet?

Treba održati u životu i osnažiti festivale koje imaju podršku publike i veliku posećenost ili svoj visoki kvalitet. Obezbediti pravično finasijska sredstva za njihovu organizaciju. Festivali ne smeju biti žrtve političkih obračuna.  

10. Po čemu Subotica treba da bude prepoznatljiva?

Subotica je prepoznatljiva po secesijskom nasleđu, po multietničnosti i multikulturalnosti. U poslednje vreme i po svom ubrzanom propadanju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Pregleda: 2295

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

pokret građanske subotice

izbori2020

Komentarisanje ove vesti nije moguće.