Pregleda: 3986

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu"

19.06.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Lista  "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na izborima za lokalni parlament nastupiće pod rednim brojem 1. Nosilac liste je Bogdan Laban, a u nastavku pogledajte njegove odgovore na 10 postavljenih pitanja.
Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu"

1. Kako zadržati mlade u Subotici?

Iako ekonomija konačno ide u dobrom pravcu, putevi se grade i plate rastu,  i dalje moramo naporno da radimo kako bismo otvorili  još novih mogućnosti za mlade ljude u Subotici. Dosadašnjim velikim ulaganjima u saobraćajnu,  sportsku, komunalnu infrastrukturu, u obrazovanje, stipendiranje deficitarnih zanimanja, u izgradnju i obnovu studentskih domova i odmarališta, u privredu, zdravstvo, kulturu, u nova radna mesta, u  podršku rađanju i roditeljstvu,  u ravnomeran razvoj gradskih i prigradskih mesnih zajednica i u sve ono što će naš grad da učini sigurnim, komfornim i prosperitetnim mestom za život učinili smo značajne korake da mlade zadržimo u Subotici.  Nastavićemo putem koji smo zacrtali, da Suboticu učinimo gradom u kome će naša deca želeti da žive i u kome će im budućnost biti – izvesna.

2. Predložite do pet infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da se realizuju u naredne četiri godine

Završetak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta; Završetak izgradnje akva parka sa spa centrom na Paliću: Rekonstrukcija Opšte bolnice; Rekonstrukcija i dogradnja objekta Gerontološkog centra; Izgradnja i rekonstrukcija Gradskog stadiona i rekonstrukcija Kolevke.

3. Kako stimulisati lokalnu privredu i preduzetnike na veću aktivnost i odlučniji nastup na tržištu?

U Subotici je u minule četiri godine učinjen  ozbiljan iskorak u svim segmentima privrednog, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja grada. Lokalnu privredu i preduzetnike kao i do sada stimulisaćemo stvaranjem pozitivnog i sigurnog poslovnog ambijenta, takvog u kome će svi preduzetnici u gradu i institucijama imati podršku i sigurnog partnera.

4. Šta su najveći problemi Subotice danas? Gde su potrebne najhitnije promene?

Iako je od 1. jula 2016. do 31. decembra 2019. godine izgrađeno oko 34,4 kilometara vodovodne i 28 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji grada Subotice, a u izgradnju kapitalnih objekata i infrastrukturnih mreža  ukupno  uloženo oko 940 miliona dinara potrebno je još mnogo rada i ulaganja kako bi svi naši građani imali gradsku pitku vodu i kanalizacionu mrežu.

5. Perspektiva Palića - kako vidite razvoj naselja, koje fokusne tačke treba da obeleže naredne četiri godine?

Oživljavanje Palića kao turističke destinacije uveliko traje. U infrastrukturno opremanje Palića u proteklih 3,5 godine uloženo je blizu 550 miliona dinara. Tokom 2020.završiće se izgradnja kanalizacije na Paliću, kao deo projekta koji se realizuje donacijom nemačke KfW banke u iznosu od 6,5 miliona evra. Uspostavljanje zaštitnog pojasa, odnosno zelenila oko oba jezera i dela pešačko-biciklističke staze oko IV sektora jezera Palić, po realizaciji, biće prava atrakcija za goste Palića. Izgradnjom Akva parka i savremenog spa centra, koristeći izvore termomineralne vode koji postoje na Paliću, razvijaćemo banjski i kongresni turizam, a mladim ljudima omogućiti radna mesta. Spa centar sa Akva parkom krajem godine primiće prve posetioce. Daljom adaptacijom i modernizacijom sadržaja Letnje pozornice i Velike terase, mnogi kulturni sadržaji pronaći će svoj prostor.

Izbori za gradsku skupštinu - 10 pitanja za listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu"

6. Kako bi ste pomogli kulturi u gradu da stane na noge i kako biste motivisali umetnike da stvaraju i prezentuju?

Odlukom o budžetu Grada Subotice za 2020. godinu, kroz sve sekretarijate za oblast kulture je opredeljeno nešto više od 1,8 milijardi dinara. Sredstva su u najvećoj meri usaglašena s potrebama i mogućnostima za kontinuirani i usklađeni kulturni razvoj grada, a to znači da su planirana za funkcionisanje lokalnih ustanova kulture, za delatnost udruženja, konkurs, nepredviđene programe i slobodne umetnike, te za programe Fondacije "Danilo Kiš" i Fondacije "Sinagoga". Kao multietnička sredina, vrlo odgovorno smo planirali i sredstva za očuvanje i razvoj kulturnih sadržaja svih nacionalnih zajednica Grad je takođe izdvojio sredstva za mnogobrojne projekte koji se tiču izdavaštva knjiga, monografija, publikacija i časopisa, zatim muzičkih, filmskih, pozorišnih i plesnih festivala, putovanja i nastupa u zemlji i inostranstvu kulturnih subjekata, a koji predstavljaju naš grad u najlepšem svetlu.

7. Da li je socijalna politika grada adekvatna socijalnom stanju građana? Šta je potrebno da se uradi bolje / drugačije?

Grad Subotica je  budžetom za 2020. godinu predvideo višestruko veća sredstva za oblast socijalne zaštite, odnosno za dnevne usluge u zajednici.  Rešen je jedan od najveći problema u oblasti socijalne zaštite  a to znači da je grad obezbedio pružaoca za usluge „Lični pratilac deteta i personalna asistencija”. Grad obezbeđuje stredstva sredstva za mere podizanja nataliteta. Na nivou grada značajno su unapređene mere koje znače podršku porodici i imaju za cilj da , kroz različite usluge i infrastrukturu našoj deci stvorimo bolju budućnost. Želimo da ohrabrimo mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, a roditeljima da pomognemo u proširenju porodice.

8. Subotica - grad sportova, da li je to samo ono što želimo da čujemo ili nešto što (ponovo) treba da postane realnost?

Grad Subotica ima 148 sportskih kolektiva i mi pomažemo sve klubove u Subotici, Nastojimo da svaki mladi čovek, muškarac ili žena, koji je zaljubljen u sport može da se u svome gradu bavi sportom koji želi. Subotica jedan od gradova gde je veoma razvijen i školski sport. Spada, naime, među tri grada u Srbiji gde je ovaj vid sporta najrazvijeniji. Subotica je bila grad sportova, ona je to danas  ukoliko budemo nastavili intezivno da vodimo računa o subotičkim sportskim klubovima i sportistima, kao i o daljim ulaganjima u sportsku infrastrukturu u školama, brzo će nam vratiti novim sportskim uspesima u budućnosti .

9 Festivali i kulturne manifestacije su bogatstvo našeg grada, kako biste dugoročno rešili njihovo finansiranje i time sačuvali kontinuitet?

Vrlo odgovorno planiramo sredstava za očuvanje i razvoj kulturnih sadrzaja svih nacionalnih zajednica a samo protekle godine iz gradskog budžeta dodeljeno je vise od 24 miliona dinara za takve projekte.sto preko sufinnsiranja ili finansiranja po konkursu, delatnosti ili nepredvidenih rashoda. Grad se trudi da pruži podršku kroz finansiranje i sufinansiranje mnogobrojnih projekata, što kroz konkurs koji raspisuje svake godine što kroz sufinansiranje posebnih projekata u oblasti kulture. Grad podržava veliki broj manifestacija koje nemaju nacionalni predznak a koje promovišu savremeno stvaralastvo. 

10. Po čemu Subotica treba da bude prepoznatljiva?

Subotica je  savremena, urbana, multinacionalna, multikulturalna i multikonfesionalna zajednica građana sa razvijenom mrežom kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova. Pored toga, skladan život u višenacionalnoj sredini postao je naš značajan „brend“ prepoznatljiv i u svetu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Pregleda: 3986

Povezane vesti

Povezane teme

srpska napredna stranka

bogdan laban

izbori2020

Komentarisanje ove vesti nije moguće.