Komentara: 17
Pregleda: 7203

Ipak groblje na mestu nekadašnjeg sportskog centra u Malom Bajmoku?

03.11.2015. u 12:23h
Izvor: RTV City
Problem sa mestima za sahranjivanje na subotičkim grobljima koji se proteže godinama unazad još uvek nije rešen. Na pojedinim grobljima mesta više uopšte nema, a na nekima se do mesta dolazi poništavanjem parcela raka u kojima je sahrana obavljena pre više od 30 godina i nije plaćana nadoknada za održavanje. Iz JKP „Pogrebno“ kažu da je ovo samo privremeno rešenje i da je jedini izlaz iz ove situacije novo groblje.
Ipak groblje na mestu nekadašnjeg sportskog centra u Malom Bajmoku?

Na prigradskim grobljima situacija je zadovoljavajuća, međutim, problem sa slobodnim mestima na gradskim grobljima prisutan je već osam godina unazad. Kako kaže direktorica JKP „Pogrebno“, Vesna Prćić, situacija varira od groblja do groblja.

„Mesta za sahranjivanje nema na groblju u Aleksandrovu u oba dela, kao ni u gradskom delu groblja Dudova šuma. Tu se sahrane odvijaju samo u postojeće grobnice, odnosno rake, i prosto nema prostora da se prošire. Oba groblja su oivičena ulicama, i mi smo pribegavali jednom rešenju, kupovali smo dvorišta susednih parcela, međutim i taj postupak je sada otežan, jer to nije jednostavno proceduralno sprovesti. U Senćanskom, Kerskom i Bajskom groblju slobodne površine za sahranjivanje su limitirane i one su nastale poništavanjem parcela raka. Na taj način dolazimo samo privremeno do novog mesta, i između ostalog, to je razlog zašto apelujemo na građane ukoliko u porodici imaju grobnice da ih ne napuštaju“ napominje Prćić.

Direktorica „Pogrebnog“ dodaje da je inicijativa za kupovinu sportsko rekreativnog centra „As&Trejd“, odnosno placa površine 11 hektara, kojim bi se proširilo Bajsko groblje, i dalje aktuelna. Prema njenim rečima grad je pokazao interesovanje, međutim, ove godine nije bilo sredstava za ovu namenu, pa se čeka sledeća budžetska godina.

„Osnivač našeg preduzeća, dakle Grad Subotica, iskazao je svoju zainteresovanost i mi sada čekamo na realizaciju, ali prosto, nije baš uvek ono što je našem preduzeću interesantno prioritet. Znate da Grad mnogo ulaže ovih dana, pa se čeka pravi momenat i za takvu jednu investiciju“ dodaje Vesna Prćić.

S obzirom na osetljivost pitanja, kao i činjenicu da je sledeća godina izborna, pitanje je da li će i naredne godine proširivanje Bajskog groblja biti realizovano. Podsećamo i da je, kada je prvi put iskazana namera o pretvaranju nekadašnjeg kupališta „As&Trade“ u groblje, ovaj plan Grada i „Pogrebnog“ naišao na veliko protivljenje i otpor građana koji stanuju u ovom delu grada.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 7203

Povezane vesti

Povezane teme

problem sa grobnim mestima

mali bajmok

mz mali bajmok

groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.