Komentara: 17
Pregleda: 6019

Sve manje mesta na subotičkim grobljima

01.11.2013. u 17:45h
Izvor: RTV City
Ukoliko se u Subotici uskoro ne realizuje projekat izgradnje Centralnog gradskog groblja, u našem gradu za par godina više neće biti gotovo nijednog mesta za sahranjivanje. U preduzeću Pogrebno kažu da je u 2013. godini trebalo da se sprovede Međunarodni Konkurs za arhitektonsko rešenje Centralnog groblja, ali je on zbog nedostatka finansijskih sredstava izostao. Iako novca nema, činjenica je i da je na pojedinim grobljima situacija sve alarmantnija.
Sve manje mesta na subotičkim grobljima

Projekat izgradnje novog groblja postoji oko tri decenije. Na prostoru između Malog Bajmoka i Crvenog sela određena je lokacija površine 63 hektara na kojoj postoji ideja da se izgradi centralno groblje. Vesna Prćić, direktorica Pogrebnog, smatra da je projekat izgradnje Centralnog groblja veoma obiman i da nije nimalo jednostavan.

U Pogrebnom kažu da je po pitanju grobnih mesta, najalarmantnije stanje na gradskom delu groblja u Dudovoj šumi i na groblju u Aleksandrovu, gde nema prostora za izgradnju novih grobnica, pa se sve sahrane vrše na postojećim mestima.

Neznatno bolja situacija je na Kerskom i Bajskom groblju, na kojima se do mesta za sahranjivanje dolazilo preko najnepopularnijih mera kao što je poništavanje parcela. U Senćanskom groblju situacija takođe nije sjajna, ali će nedavno izgrađen prostor zadovoljiti potrebe, bar za narednih pet godina. Na groblju na Paliću, mesta za sahrane su obezbeđena putem nedavno izvršene eksproprijacije susednog zemljišta, kojim je preduzeću Pogrebno ustupljeno dodatnih 14 hektara, koje će na duži period rešiti problem grobnih mesta.

Inače, problem sa nedostatkom grobnih mesta u Subotici postoji od 80-tih godina prošlog veka, i on je konstantan. Izgradnjom Centralnog groblja, problem sa grobnim mestima bi u velikoj meri bio rešen.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6019

Povezane vesti

Povezane teme

pravoslavno groblje

problem sa grobnim mestima

kersko groblje

senćansko groblje

jevrejsko groblje

centralno groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.