• Pregleda: 7090

Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

Najveći korisnici ovog sportskog objekta muški i ženski fudbalski klubovi Spartak kako stvari stoje moći će ipak da odahnu u narednoj sezoni, baš kao i publika koja prati ova dva kluba s obzirom da je Gradski stadion na pragu da dobije licencu za nastavak takmičenja u superligi koje FK "Spartak" počinje domaćinstvom 9. avgusta.
Gradski stadion ipak spreman za novu fudbalsku sezonu?

Dovođenje stadiona u okvire standarda koje propisuje FSS je pred početak nove sezone bilo krucijalno pitanje za mušku ekipu, ali nije bilo daleko ni od ženskog kolektiva koji bi ako se zadrži ovaj pravac ponovo naredne godine, ukoliko osvoji petu zastopnu titulu, mogao da konkuriše za domaćinstvo jedne od kvalifikacionih grupa UEFA lige šampiona za žene.

Možda na prvi pogled strogi uslovi i zahtevi sa kojima je na Gradski stadion došao Milivoje Mirkov, komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije ustvari su bili elementarni minimalni uslovi koji su neophodni da se obezbede da bi se postigla zadovoljavajuća bezbednost publike, igrača, ali i medijskih radnika koji su na zapuštenom stadionu i oko njega bili na izuzetno niskom nivou - od prilaznih puteva preko objekata u kojima borave i pripremaju se igrači, tribina na kojima boravi publika pa sve do glavnog terena na kojem se dešava suština svega.

Gradski stadion ponovo gradski

Gradsko veće na sednici održanoj 13. juna usvojilo je odluku po kojoj se upravljanje Gradskim stadionom, koji koriste FK i ŽFK "Spartak", kao i AK "Spartak", poverava Javnom komunalnom preduzeću „Stadion“. Nekoliko dana kasnije, stadion je i "ceremonijalno vraćen" gradu i u tom momentu su sve nadležnosti oko održavanja prešle u nadležnost JKP "Stadion".

JKP "Stadion" je jedno od javnih preduzeća koje su u nadležnosti lokalne samouprave, a to se logično odnosi i na budžetska sredstva koja ovo preduzeće ima na raspolaganju, pa tako i dalje investicije u sportske objekte koje kontroliše ovo preduzeće najviše zavisi od gradskih planova, odnosno priliva koji budu alocirani za konkretne potrebe u održavanju sportskih objekata.

Po drugi put gradski

Prethodna gradska (politička) struktura je već jednom proglasila Gradski stadion gradskim još sredinom avgusta 2013. godine kada su takođe pompezno najavili da su Grad Subotica i Direkcija za imovinu Vlade Republike Srbije potpisali Ugovor o preuzimanju i korišćenju Gradskog stadiona u Subotici. Tada su (ovi prvi) najavili da će biti postavljen novi semafor, a do kraja tekuće (2013/14) fudbalske sezone i platforme za reflektore.

U međuvremenu (novembar 2013) dolazi do smene političkog rukovodstva, gradska uprava postavlja nove ljude na čelna mesta, neko vreme je potrošeno na uhodavanje, određenu reorganizaciju, ali i primenjeno je restriktivnije korišćenje budžetskih sredstava, što je obuhvatilo i sport, poprilično, ponajviše sportske kolektive, a onda i infrastrukturu.

Nabavljen i montiran semafor

S obzirom da je Pokrajina pomogla nabavku novog semafora on je još pod prethodnim gradskim rukovodstvom dat na izradu i završen do kraja 2013. i uz malo poteškoća ipak je početkom aprila 2014. postavljen iza tribina na južnom delu stadiona. O kvalitetu semafora može se pričati, ali većina će biti zadovoljna vodeći se parolom "bolje išta nego ništa".

Kao i prvi put kada je grad preuzeo (na upravljanje) stadion od republike, tako i sada kada je JKP "Stadion" preuzeo od grada počeli su na prvi pogled kozmetički radovi koji su trebali barem malo da poprave stanje na stadionu, ali ovaj put moralo je da se ide više, bolje, temeljnije....

Ništa od novog stadiona


Možda ne i navijači, ali subotička publika većinom se pomirila da od megalomanskog projekta zvanog novi stadion neće biti ništa, barem ne uskoro, u narednim godinama skoro pa sigurno. S obzirom na situaciju rukovodstvo grada prisiljeno je da razmišlja u pravcu "krpljenja" postojećeg stadiona, a to podrazumeva između ostalog glavni teren, tribine, pomoćne objekte, ali i prilaze samom stadionu.

JKP "Stadion" suočeno je sa velikim izazovom, da za kratko vreme, sa manjkom ljudstva, tehnike i naravno finansija pokuša da osposobi ovaj sporski objekat da zadovolji minimum standarda koje propisuje FSS. 

Od aktivnosti koje su sprovođene tokom ovog perioda okrečene su i sanirane prostorije gde se sportisti presvlače, zamenjeni su dotrajali prozori, popravljen krov iznad svlačiona, busenovana je trava na glavnom terenu, pročišćeni su kanali za odvod vode, postavljeni su novi golovi koji zadovoljavaju standarde Zajednice superligaša.

Iz JKP "Stadion" ističu da su uloženi veliki napori da se raskrči šumski deo oko stadiona, te da svakodnevno, kada god vremenske prilike dozvoljavaju pokušavaju da saniraju kako taj deo, tako i ogradu i prilazne delove stadionu.

Urađena tehnička dokumentacija za reflektore, ali...

Jedan od većih uslova za takmičenje muškog tima u Superligi su bili reflektori, koji kako stoje stvari neće još neko vreme biti postavljeni, iako je kako saznajemo urađena tehnička dokumentacija, ali ono bez čega ne može dalje da se realizuje ovaj projekat, a to je novac koji je kako kažu obezbeđen, zbog toga ne zna se kada će se krenuti u realizaciju. Srećom FSS će još jednom progledati kroz prste i ovo ipak neće biti eliminišući uslov, barem u nekom narednom periodu.

Glavni teren "prodisao"

Jedna od intervencija koja je sprovedena u skorije vreme je čišćenje odvodnih kanala na glavnom terenu koji decenijama nisu održavani, a to je urađeno ne jednom nego dvaput i već posle velikog nevremena koje je pogodilo naš grad sa srede na četvrtak moglo se primetiti da je teren odlično reagovao i da je sva voda sa površine kanalizova pravilno i blagovremeno, te da je teren bio i više nego odličan.

Nadamo se iza nas... (25. maj 2014. pred meč protiv Partizana)

Video nadzor, mobilni toaleti, bežični internet

Kako saznajemo od novina na Gradskom stadionu već od 9. avgusta biće i mobilni toaleti koji će biti postavljeni na više lokacija unutar stadiona, zatim u saradnji sa Telekomom gledaocima i novinarima biće dostupan bežični internet, a kako bi se uticalo na bezbednost prisutnih na stadionu postavljaju se i kamere za nadzor koje će biti postavljene na svim važnijim lokacijama unutar i oko stadiona. Ove kamere će biti povezane direktno sa policijskom službom.

Mirkov: Stadion u Subotici načinio veliki napredak i zaslužuje licencu

Milivoje Mirkov, komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije boravio je u nekoliko navrata u Subotici kako bi uradio inspekciju stadiona, utvrdio trenutno stanje i sugerisao šta je neophodno da se uradi kako bi Gradski stadion u Subotici mogao da bude domaćin u muškoj superligi.

U intervju za SOS kanal Mirkov je pre desetak dana (24. jul) pri poslednjoj vanrednoj poseti izjavio da je ovaj stadion u poređenju na prethodni period doživeo značajnu transformaciju te da veruje da će ispuniti standarde do početka nove sezone.

- "Ovo sada što sam video je jedan veliki pomak napred u odnosu na prethodne godine i mislim da ovaj stadion tek počinje da dobija sliku jednog stadiona na kojem mogu da se odigravaju ne samo redovne utakmice, nego i utakmice povišenog rizika." - izjavio je Mirkov i dodao:

- "Što se tiče reflektora koliko sam obavešten ovde postoji jako dobra volja, obezbeđena su sredstva, urađena je tehnička dokumentacija, sada samo treba krenuti u realizaciju. To je proces koji traje i ne može da se završi tako brzo. Imam određena saznanja da će se odluka o reflektorima prolongirati tako da ovaj stadion neće imati problem sa time, ali ostaje da se reše još neke tehničke stvari koje moraju da se dovedu u red u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja na sportskim objektima i Pravilnikom o bezbednosti na fudbalskim stadionima." izjavio je Mirkov u intervju sportskom novinaru Božidaru Spajiću.

Mirkov je poručio da je njegov utisak da postoji jasna volja i želja rukovodstva stadiona da se ovaj objekat dovede u red i da Subotičani imaju prava da se nadaju da će već od prvog kola (9. avgust) Spartak gledati u Subotici. Rok do kada će FSS pregledati sve izveštaje komesara je 5. avgust, a tada će se znati da li stadion u Subotici ispunjava minimum definisanih standarda.

FK "Spartak" zadovoljan radovima na stadionu

U FK "Spartak" kažu da se spremaju za novosezonsku premijeru kao da igraju na domaćem stadionu te da će se u skladu sa organizacijom superligaške utakmice pridržavati svih uputstava Zajednice superligaša i organa FSS.

Predsednik kluba Dragan Simović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim naporima koje je uložilo rukovodstvo JKP "Stadion" i zahvalio se lokalnoj samoupravi na razumevanju i svemu što čini kako bi stvorilo regularne uslove za takmičenje na stadionu. Kompletan intervju možete pogledati u nastavku.

(Video prilog novinara Božidara Spajića / montaža: Grozdana Spajić)

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
glibavi Odgovori
Počela otimačina između JKP"STADION"-a i FK"Zlatibor vode Spartak"-a oko reklama na stadionu ... hoće svi da uzmu svoj "deo" ...
doki Odgovori
za pohvalu su svi ti radovi sto ce mozda da lice na nesto ali kao sto autor ovog teksta kaze to je kozmetika a ja bi dodao samo prolongiranje propadanja ovog stadiona na zalost nasih starijih koji su ga ga gradili a ovi iza njih su se bas potrudili da ga uniste

nadam se da cete imati vise uspeha u vodjenju stadiona nego sto je to dosada radjeno i zato zasluzujete sansu da se pokazete

sto se tice fudbalskog kluba bojim se da cemo se ove godine boriti za opstanak jer davno nisam video losiji sastav prvog tima cast izuzecima koji su se dokazali prosle godine. ok sto su mladi i neiskusni prodace ih gajba kada dodje vreme ali ipak do tada treba da prezivi sveto ime spartak
genije Odgovori
nema tu nikakve otimačine glibavi..pa Spartak je vlasnik marketinškog prostora na svojim utakmicama..koliko znam i te metalne konstrukcije na koje se lepe reklame su vlasništvo fk zlatibor vode Spartak kako ti nazivaš dotični klub mada i sam znaš da je to FK Spartak...kako je evoluirao to je nebitno sem ako gosn glibavi nije bio u onom starom sazivu pa oteran sa sise
damir Odgovori
Ko nam vodi sport u gradu dobro da uopste i ova grana drustva postoji! Pod hitno dovesti strucne ljude iz sporta ili iz biznisa a ne da se sramotimo sa visim trenerima fudbala! Vremena jesu teska ali rezultati se postizu akcijom a ne slikanjem i zato dovedite nekoga ko ce vise raditi a manje pozirati.
Pisite projekte, evaluirajte studije uspesnosti, pravite realnu i odrzivu strategiju razvoja, pomozite deci naseg grada da opstanu umesto da radite za svoju promociju i dzep!
Sramota je koliko je lose a jos veca sto se nista ne radi po tom pitanju
x factory Odgovori
A STA CE BITI SA ATLETSKOM STAZOM OKOLO TERENA? To treba posebno neko da kupi da bi se renovirala?
BabaMara Odgovori
Stadion treba da preuzmu Marinci, tj. dati mladim i sposobnim momcima da ovaj objekat naprave boljim!!!!!!!!!!!
Marko Odgovori
Zamolio bih ove novinare koji slikaju da ne slikaju pojedine delove stadiona izdaleka već malo da se pribiže terenu i slikaju detalje a ne pejzaž. Van terena vire metalne šipke pored ivice, neki nosači reklama koje su na tartan stazi su odvareni pa mogu poslužiti kao oruđe za tuču, kućice za rezervne igrače su obložene pleksiglasom a on je popucao na više mesta i on takođe ako se slomi može da posluži kao oštro sečivo zatim pored srednje kapije sa desne strane ostavili ste mnogo gvožđa a nije mu tu mesto, a da ne pričam o stablima koja okružuju stadion, ona su vam naj opasnija potrudite se da sva stabla pregledate i da posečete bodlje ( dužine 10-15cm ) koje rastu na njima i to do visine minimum 4 metra.
Rekoh ja jednom stadion je bure bez dna...grad će tu potrošiti ogromne pare pola tamo gde treba pola u džepove. Bolje bi bilo da sredite atletsku stazu da deca i rekreativci mogu nesmetano da trče a za početak VD Direktore Tot Roberte i upravniče stadiona tj predsedniče Rvačkog kluba Spartak Andrija Romiću nazovite gradsku čistoću i neka pošalju jedno vozilo sa usisivačem i neka temeljno pokupi-USISA na atletskoj stazi tartan kuglice-smeće da se neko dete dok trenira slučajno ne oklizne. Ako se to kojim slučajem desi, a nije isključeno da neće, zaradićete fantastičnu tužbu od nekog moćnog roditelja.
glibavi Odgovori
@genije ... kao prvo sve moje informacije koje obavljujem vezane za subotički fudbal su 100% tačne pa tako je i ova ... pretpostavljam da si ti samo jedan od onih koji vole fudbal pa samim time misle da sve znaju ... ne želim da ulazim u raspravu sa tobom ali da imaš prave informacije znao bi da se ovi iz JKP-a već raspituju sa kime mogu napraviti nove ugovore za reklame oko glavnog terena! ... a za FK"Zlatibor vodu Spartak" tek nemoj da otvaraš priču jer tek tu nemaš informacije i argumente ali to ne brani da ti voliš i navijaš za koga tj šta hoćeš što ja poštujem ... sportski pozdrav ...
ffilozoff Odgovori
GRADSKI je stadion i reklamni prostor moze da naplacuje samo GRAD SUBOTICA,pa cak i simeksu-npr.!!! TREBA naplatiti i koristenje terena Simovicu i njegovim firmama!! On je trenutno podstanar na GRADSKOM stadionu za koji gradjani SUBOTICE izdvajaju novac u budzet grada preko povisenih poreza,parkinga,kazni od komunalne,...IZJAVA predsednika kluba da je tim mlad,neiskusan,da ce sredina tabele biti cilj,da nece dovoditi 2-3 igraca... NJEGOVA izjava mi se cini kao da je rekao...ni NE znam da je SPARTAK INSTITUCIJA-gde su igrale legende-Ognjanov,Tomasevic,Tapiska,Jovicevic,Sujica,Slijepcevic,Miranovic-MIRKE-legenda,Njari,Sabo,Rafai Kuntic,Sivic,Puhalak Varvodic,Pudar,CAVA Dimitrijevic...........HOCEMO VLASNIKA SPARTAKA koji ce uloziti novac u klub,napraviti ili renovirati stadion,i napraviti UEFA ligasa!!!!
Mare Odgovori
Suboticki sport vodi Ostrogonac, a od njega ni traga ni glasa. Mada, mozda je tako i bolje. Zar pored toliko proslavljenih subotickih sportista nema nikoga ko se bolje razume u sport, i ko ima vise kontakata i informacija u tom svetu od gospodina Ostrogonca?
Nestrucni ljudi na sve strane, nestrucni ljudi u celoj gradskoj upravi.
genije Odgovori
glibavi zašto toliko podcenjivanja..? ja znam 100% a ti si neki simpatizer...na osnovu čega takav zaključak...al dobro nebitno je skroz...sportski pozdrav!

@filozof
filozof...druže pa već si nas uverio da znaš da nabrojiš 15 igrača Spartaka nebrojeno puta..i malo počinješ smarati sa tim...što se tiče reklamnog prostora...jedno je što ti misliš ili što želiš a drugo su tržišni uslovi...i jedna beogradska arena nije u vlasništvu zvezde ili partizana...ali klub ili organizacija nekog drugog događaja koji igra i koji treba da napuni taj objekat je vlasnik marketinškog prostora...vlasnik objekta daje objekat na korišćenje uz određene uslove...pa šta sad treba i da reklamu na dresu igrača da Grad preuzme jer Bože moj igrači igraju na travi koja se održava od parkinga...nemaš ti pojma moj filozofe..pa vojvodina igra na Karađorđu koji je gradski na sajtu voše imaš marketinšku ponudu KLUBA u kojoj se nudi reklamni prostor na UTAKMICAMA vojvodine...kad je atletski miting atletičari reklamiraju svoje sponzore...pogledaj i druge klubove a da nisu zvezda i partizan...sloboda,Radnički Niš, jagodina,pazar...vlasnik reklamnog prostora na utakmici nekog kluba je Klub to isto važi i za prihod od ulaznica....e sad svaki taj klub ima i ugovor sa vlasnikom objekta pod kojim uslovima će koristi taj objekat i koliko novca je dužan da izdvoji za to...ako npr rukometni klub Spartak vojput plaća halu hokejaši klizalište a vaterpolisti bazen...inače filozofe koju god vest ovde da otvorim ti si tu i ti imaš svoje mišljenje koje agresivno pokušavaš da namećeš...pritom obmanjuješ ljude..svi su ti krivi a ti pucaš od znanja i sposobnosti i sve znaš kako bi rešio...jesi pokušavao da pošalješ CV u NASU ili UEFU..?
ffilozoff Odgovori
#genije-ostavi me na miru i ne stavljaj u usta moj pseudonim!!! Ako sam ti dosadan NE citaj mi komentare!! KLADIM se da NE znas ni ko sad igra u SPARTAKU!!! Nabroj mi barem 10 "starih" igraca!!!!
ffilozoff Odgovori
he,he,he-genije-da li znate u nauci sta je suprotno od genija?? PA VI-he,he,he-zavrsavam trosenje moje pozitivne energije i vise Vam NE ODGOVARAM. Genije-he,he,he!!!!
Боки Odgovori
Ја би рецимо лично волео да видим Ђулу Мештера, одбојкаша, на челу спортског ресора. Он је пре свега добар човек, воли и разуме спорт, а и сигуран сам више стручности од садашњег руководства. Верујем да би он могао да помогне и спаси суботички спорт од пропадања.
x factory Odgovori
@Marko
odlican tekst!
Svetac Odgovori
"БОКИ"
Еvo jedan odličan komentar. Đula Mešter da upravlja JKP Stadionom. Ja se prvi pridružujem ovom predlogu!!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.