Komentara: 4
Pregleda: 3184

Društvene mreže i zajednice u podršci starijim sugrađanima

17.03.2020. u 08:15h
Izvor: Subotica.com
Društvene mreže i razni drugi oblici zajednica zasnovani na elekronskoj komunikaciji pružaju velike mogućnosti, mnogima priliku da kroz samoorganizovanje učine neku plemenitu stvar, pomognu nekome kome pomoć treba, ugroženima po raznim osnovama. Neke od takvih zajednica osvanule su ovih dana i za naš grad.
Društvene mreže i zajednice u podršci starijim sugrađanima

Onlajn zajednice znaju biti praktične i korisne, ali nažalost mogu da nose i negativne strane, da budu poligon za širenje lažnih informacija, da okupljaju građane koji promovišu nasilje i netoleranciju, ali ovom prilikom osvrnućemo se, u skladu sa aktuelnom situacijom, na one grupe i zajednice koje su formirane u cilju podrške starijim sugrađanima da prebrode mere koje su posebno teške i izazovne za njih.

Jedna od mera u vanrednom stanju koje je od nedelje aktuelno na celoj teritoriji Srbije je ograničavanje kretanja sugrađanima starijim od 65 godina, za koje se smatra da su u uslovima epidemije krona virusa najosetljivija grupa stanovništva. Bez obzira na apel da se isti što manje kreću na javnim mestima, njihove potrebe ostaju iste, pre svega potreba za nabavkom hrane, kupovinom lekova, plaćanjem računa. Onlajn zajednice, pre svega preko Fejsbuka i Vibera, priskočile su u pomoć.

Sa ciljem da pomognu u organizaciji dostave neophodnih namirnica i drugih potrepština izdvojila su se dva kanala, odnosno Fejsbuk zajednica "Pomoć sugrađanima u karantinu - Subotica" koja trenutno broji nešto više od 1.500 članova i Viber zajednica "Uživo sa subotičkih ulica" sa preko 4.000 članova. Reakcije sugrađana su fantastične, vrlo brzo se proširila solidarnost, javljali su se iz svih delova grada, ali i prigradskih naselja. Veliki broj građana je ponudio pomoć, ali još uvek nije jasno kako teče realizacija, odnosno povezivanje onih kojima treba pomoć i onih koji je nude - svakako samo interesovanje i želja da se pomogne je za svaku pohvalu.

Za one koji nisu vični ovom vidu komunikacije, ili nisu u mogućnosti da zatraže pomoć kroz društvene mreže, Gradska uprava je još juče donela Odluku o formiranju Pozivnog centra, odnosno telefonskog broja 024/636-136, na kojem stariji sugrađani (65+) mogu da dobiju pomoć u nabavci hrane, osnovnih životnih namirnica, lekova, ali i da čuju neke savete kako da sačuvaju svoje zdravlje ili ublaže neke nepovoljne simptome. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 3184

Povezana vest

Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

pomoć starijim osobama

uživo sa subotičkih ulica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.