• Pregleda: 24511

DRI: Prekršajne prijave protiv 10 lica u Subotici

Državna revizorska institucija, nakon što je subjektima revizije dostavila izveštaje o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2011. godinu, a u vezi sa izvršenjem Programa revizije za 2012. godinu, podnela je nadležnim sudovima 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a nadležnim tužilaštvima 28 prijava za privredni prestup. Takođe, Institucija je tužilaštvima podnela i 8 krivičnih prijava. Prijave su podnete protiv više od 300 odgovornih lica.
DRI: Prekršajne prijave protiv 10 lica u Subotici

Prijave na nivou Republike Srbije

U Sektoru za reviziju budžeta i budžetskih fondova Državna revizorska institucija je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih lica u ministarstvima, upravama, direkcijama i fondovima.

U Sektoru za reviziju budžeta lokalnih vlasti Državna revizorska institucija je podnela 100 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava protiv 125 odgovornih lica u opštinama i gradovima.

U Sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja Državna revizorska institucija je podnela 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih lica u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama/domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku.

U Sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koje je osnovao ili ima učešće u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava Državna revizorska institucija je podnela osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za privredni prestup protiv 45 odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim društvima.

U Sektoru za reviziju Narodne banke Srbije u delu koji se odnosi na korišćenje javnih sredstava i na poslovanje sa državnim budžetom i drugih subjekata revizije Državna revizorska institucija je podnela dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i dve prijave za privredni prestup protiv osam odgovornih lica u agencijama.

Prekršajne prijave
Zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka podneti su zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima, Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, Zakona o državnom premeru i katastru, Uredbe o budžetskom računovodstvu, Uredbe o kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima.

Privredni prestupi
Prijave za privredne prestupe su podnete zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji, Zakona o privrednim društvima, Zakona o planiranju i izgradnji.

Krivične prijave
Krivične prijave podnete su zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa određenih aproprijacijama koje su im odobrene za određenu namenu u budžetskoj godini, što čini krivično delo prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Detaljnije informacije u vezi sa podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka, prijavama za privredni prestup i krivičnim prijavama su u nadležnosti sudova i tužilaštava.

Državna revizorska institucija je na nivou R Srbije podnela zahtev za pokretanje:

193 prekršajne prijave
28 prijave za privredni prestup
8 krivičnih prijava
Navedene prijave su podnete protiv više od 300 odgovornih lica.
Subotica je u izveštaju DRI obuhvaćena sa 10 prekršajnih prijava.
 

Prekršajne prijave protiv 10 lica u Subotici:


JP „Direkcija za izgradnju grada Subotice“, Subotica

Josip Kovač, direktor,
odgovorno lice u periodu od 01.01. 2011 do 31.12.2011. godine

Jugoslava Popić, pomoćnik direktora za ekonomske poslove,
odgovorno lice u periodu od 01.06.2011. do 31.12.2011. godine

Ivan Gašparić, predsednik popisne komisije ( za popis imovine za 2011. godinu)

Zdravko Kovačević, predsednik popisne komisije ( za popis imovine za 2011. godinu)


Grad Subotica

Saša Vučinić, gradonačelnik,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12.2011. godine

Marija Ušumović Davčić, načelnik Gradske uprave,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12.2011. godine


Republički fond za zdravstveno osiguranje -
Filijala Subotica i Apoteke / Domovi zdravlja

Olivera Radnić, direktor Filijale za Severnobački okrug,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine

Svetlana Stojkov, direktor Apoteke Subotica,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine

Janoš Ađanski, direktor DZ Bačka Topola,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine

Tibor Deak, direktor DZ Mali Iđoš,
odgovorno lice u periodu od 01.01.2011. do 31.12 2011. godine


Dodatak:
Dokument Državne revizorske institucije:
Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Subotice za 2011. godinuReakcije

Vučinić smatra da je ovim dokazano da nije bilo zloupotreba i krivičnih dela, dok lider subotičkih naprednjaka Ilija Maravić smatra da je ovim potvrđeno nezakonito poslovanje, ne želeći da komentariše izostanak krivičnih prijava. Protiv lica iz Subotice nisu podnete krivične prijave, a podneta je jedna prijava za privredni prestup i to protiv direktora privatnog preduzeća “Cim Gas”.

Nakon što je juče obelodanjeno da je protiv njega podneta prekršajna prijava na osnovu izveštaja revizora za 2011. godinu, gradonačelnik Subotice u 2011. godini Saša Vučinić ocenjuje da je ovim dokazano da su pitanju greške u proceduri, koje su činjene kako bi određeni problemi bili rešeni. Prema njegovom mišljenju, u pitanju su i sistemske greške, koje su po njemu evidentne i u mnogim drugim gradovima, za koje je podneto i mnogo više prijava. Vučinić smatra da su te greške posledica toga što zakonodavstvo ne prati potrebe svakodnevnog života.

Ilija Maravić, lider subotičkih naprednjaka, koji su bili najglasniji u zahtevu za utvrđivanjem odgovornosti po pitanju izveštaja revizora za 2011. godinu, upitan da prokomentariše mere revizora, rekao je da nije na naprednjacima da cene i sude o kvalitetu rada revizora i izostanku krivičnih prijava. On nakon ovih mera očekuje i reakciju tužilaštva.

povezane teme

62
Glavati Strikan Odgovori
U aps, nego sta! Tako i treba, ko krade/laze/vara taj ide u zatvor! A taj ko krade od naroda - tog bi trebalo samo na jedan nacin...zna se koji!
sos Odgovori
Jos,jos ali dovesti postupke do kraja.!!!
ig Odgovori
Oni su figure. Treba prijave protiv najjacih
tresika Odgovori
Konkretno , kad je u pitanju Subotica , ovde nedostaje jos dosta imena koja su opljackala nas mali grad.
Lošonc Odgovori
Šta ćemo sad drugovi naprednjaci? Šta je ovo? Ipak ništa od krivičnih prijava? A toliko ste se busali u grudi... Na sajtu DRI se jasno vidi da su protiv odgovornih lica u Lokalnoj samoupravi podnete samo PREKRŠAJNE prijave. Daleko je to od krivične odgovornosti i hapšenja koja ste toliko najavljivali.
Eternal Odgovori
Dakle, uprkos silnim najavama i spekulacijama, protiv bivšeg gradonačelnika Subotice samo prekršajna prijava. Za one koji se ne razumeju, prekršajne prijave se podnose za sitne, proceduralne greške.

Daleko je ovo od višemilionskih zloupotreba za koje je Ilija Maravić optuživao prethodnih meseci.
subotičanka Odgovori
A kada će Subotička Toplana stići na red?????
Vlatko Odgovori
al mi drago za gospodju Usumovic samo hapsite sve!!!
Slavko Odgovori
"Krivične prijave podnete su zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa
određenih aproprijacijama koje su im odobrene za određenu namenu u
budžetskoj godini, što čini krivično delo prema odredbama Krivičnog
zakonika Republike Srbije."

Kao što vidite, toga u Subotici nije bilo!

Protiv Subotičana su podnete prekršajne prijave za nepoštovanje
pojedinih procedura, a ne za zloupotrebe.

Prekršajne prijave se inače podnose za npr. raznorazne saobraćajne
prekršaje, a ne za krađu i zloupotrebu budžetskih para.
Joska Odgovori
:) Hajde naprednjaci, da vas vidim :) Gde ste sada? Najavljivali ste hapsenja, milione-kamione, zloupotrebe... A ono: 2-3 prekrsajne prijave za nepostovanje procedure.

Mislim da ovo konacno stavlja tacku na ovu pricu. Da je postojalo ikakvih zloupotreba, istrazni organi koje (da se ne lazemo) kotroslise SNS bi pronasli nesto.
@glavati strikan Odgovori
Osim velike glave izgleda da u njoj bas nema mnogo mozga.Zbog prekrsajnih prijava se ne ide u aps,pojma nemas a lupetas.Bolje da si napisao kako si srecan jer nisu podnete krivicne prijave protiv celnih ljudi jer je to dokaz da nije bilo korupcije i krsenja zakona,kao svaki normalan covek kome je drago ako funkcioneri koji su birani od strane naroda ne cine krivicna dela.Kladim se da si barem jednom u zivotu prosao kroz crveno svetlo ili prekoracio brzinu e pa glavati to ti je isto ovo- prekrsajna prijava! I zbog toga nema zatvora.Pre nego sto nesto napises malo se informisi
LJUBICA Odgovori
trebalo bi kreniuti u ispitivanju nelegalne eksplatacije peska u mesnoj zajednici zorka i sire, posto je to radjeno godinama, i taj novac je isao negde nekom u djep, neko se u nasoj opstini bogato omrsio u ovom nelegalnom poslu
iceCreamMan Odgovori
samo da nebude i ovo jos jedno 'shatro' privodjenje da bi zadovoljili 'potrebama gradjana'. isti zakon vazi za sve ljude, ako ja ukrasem jabuku, cuza! a kad oni ukradu pola grada 'kucni pritvor' (i to AKO SE SLUCAJNO DESI)-AKO NE PODMAZU DOVOLJNO PRAVOSUDJE
Realnost Odgovori
Svako ko se makar malo razume u pravo, zna da se prekršajne prijave
podnose za najsitnije prekršaje. Dakle, u odnosu na krivičnu prijavu i
prijavu za privredni prestup...ovo je sitnica.

Evo, pre neki dan moj drug dobio prekršajnu prijavu zato što je prošao
kroz crveno.

Sve u svemu, ni govora o silnim manipulacijama parama građana.

Hajde sada da stavimo tačku na ovu temu, a da lokalni odbor
naprednjaka, Ilija, Gojko i ekima, umesto što obmanjuju javnost, počnu
da daju neke konstruktivne predloge.
Greška u proceduri Odgovori
Znam čoveka koji je mnogo tužan zbog ovoga, a to je gospodin Ilija Maravić, pošto je prethodnih nedelja neprestano telefonskim pozivima vršio pritisak na državnog revizora da podnese i krivične prijave protiv bivšeg gradonačelnika, iako za to nema osnove... Dakle, svako ko ima minimum korektnosti može da shvati iz ovoga da je bilo grešaka u proceduri, ali nije bilo krađe...

Dosta više obmana i senzacionalizma od strane SNS-a, dajte neke konkretne predloge kako da se reše problemi stanovnika Subotice!
Nezaposlen Odgovori
Svima treba oduzet imovinu,radna mesta,kupljene diplome...to je za početak sasvim dovoljno. Videt ću dali će biti suspendovani.
iceCreamMan Odgovori
okupljanje, saradnja i protest gradjana. ja sam za to
Porazavajuce Odgovori
Kad sam procitala izvestaj Radoslava Sretenovica, generalnog drzavnog revizora samo sam rekla svaka mu cast! Koliki posao, wow! Eto, nije narod za dzabe pricao da se ovi iz greadske uprave razbacuju, razmecu...naocare, zubi, stipendije, a tek iznosi koje je neko isplacivao kao da mu je to kucni budzet tj, na osnovu odluke - lupim se po stomaku!!! Da li iko ko je radio u onom sazivu a naravno i sad zna svoj posao??? Nemam snage da saberem sve iznose za nepravilnosti koje je revizor utvrdio ali naterala bih ih da sve vrate do poslednjeg dinara! Ma sto nas nisu sravnili sa zemljom pre deceniju - nismo za drugo. Eksperti za pljacku i korupciju, banana drzava. Ma one africke drzave su na visem nivou, aman!
snex Odgovori
jaoooooooooooo
koliko poznatih imena
samo napred i da ne ostane samo vest na ovim stranicama, da imamo sta da komentarisemo, sve istraziti
jasmina Odgovori
Sve vise nadolaze vetrovi Vucica i ekipe,bice i ovde hapsenja. Neka tada objasne Vucinic, Josip i ostali koliko su se nagruvali za samo godinu dana.
GoodMorningSubotica Odgovori
Koliko god delovala senzacionalno ova vest, današnji dan je izuzetno
tužan dan za subotičke naprednjake. I pored ogromne želje i pritisaka
u javnosti na DRI, ni traga od krivičnih prijava.

Ipak, izgleda da niko u Subotici, koliko god to naprednjaci tvrdili,
nije zloupotrebljavao pare poreskih obveznika.

Prekršajne prijave? Pa kao što i piše u tekstu, to se podnosi za razna
nepoštovanja procedure, a ne za lopovluke.
suboticanin Odgovori
pocelo je poceloooooo :)
siroma Odgovori
a vi postavili Radnicku na neku novu funkciju, smeta dole.
Razocarana Odgovori
Ovo je smesno Slavko@ Parac ili ko se krije iza tog imena. Apsurdno je jer su dobili prekrsajne prijave zbog loseg knjizenja, svoje garderobe, bancenja po lokalima, diplomama... Nisu znali isknjiziti.... to sto su protivpravno radili!!!!
Ugostitelj Odgovori
Svi vi koji pozivate na hapšenja... Raspitajte se malo šta pojam "prekršajna prijava" znači. Oni koji su osumnjičeni za krađe i zloupotrebe dobijaju KRIVIČNE prijave. Prekršajne prijave su za najlakše moguće prekršaje, kao što i sami vidite u tekstu.

Na žalost naprednjaka, film o hapšenjima, u Subotici nećete gledati. (a očigledno nećete gledati jer nema razloga. ne sumnjam da su vučko i ekipa odradili temeljan posao i išli i u najsitnija crevca kad je Subotica u pitanju)
Nenad Odgovori
Ovo je veliki šamar za SNS. Prethodnih godinu dana su jedino o tome pričali: "budžetske pronevere", "Vučinić opljačkao budžet", "milionske zloupotrebe", kad ono na kraju... Po koja prekršajna prijava. Ništa više od par proceduralnih grešaka.
no name Odgovori
Hocemo KRIVICNE PRIJAVE, a ne prekrsajne!
Duval Odgovori
Dakle opet ista prica. Ko god je verovao naprednjacima i njihovim pricama o manipulacijama budzetskim novcem - izneveren je.

Par prekrsajnih prijava za proceduralne greske i to je to.

P.S. Nemoj slucajno neko da me ubedjuje kako su krivi sudovi, tuzioci... Danas SNS kontrolise svaki pedalj zakonodavne, izvrsne i sudske vlasti.
rmpalija Odgovori
Za ovu bandu su krivične a ne prekršajne prijave.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.