Komentara: 79
Pregleda: 11217

SVM i SNS očekuju odgovornost, vlast ispravljanje nepravilnosti

09.02.2013. u 11:50h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Nakon izveštaja državnog revizora o trošenju budžetskih para, u kojem je iznet niz gotovo neverovatnih nepravilnosti i nezakonitosti (poput finansiranja studija gradskih službenika, izrade zubnih proteza i kupovine naočara, školovanja dece zaposlenih i visokih računa po restoranima), odbornička većina u subotičkom parlamentu usvojila je „preporuke nadležnim organima grada kako bi preduzeli mere i otklonili nepravilnosti utvrđene izveštajem revizora, kako se one ne bi ponovile“.
SVM i SNS očekuju odgovornost, vlast ispravljanje nepravilnosti

Na sednici je, inače, odbačen zahtev odbornika SNS da se ne donose nikakve preporuke, jer u izveštaju već stoji zahtev revizora da se sve to uradi, već da odbornici raspravljaju o odgovornost onih koji su kršili zakon.

„Takav pristup vladajuće većine ovom ozbiljnom problemu, i uopšte odnos prema novcu građana je problem za koji nije do sada ni bilo političke volje da se reši“, kaže Jene Maglai, šef odborničke grupe SVM u gradskoj skupštini.

On je u intervjuu za list Mađar So ocenio da u subotičkoj lokalnoj samoupravi nije bilo volje da se izgradi unutrašnji mehanizam za kontrolu trošenja javnog novca kako javnost ne bi mogla imati uvid u to.

„Lokalna samouprava ima unutrašnjeg revizora, ali izgleda da on nije radio svoj posao, ili je interes diktirao da ga ne obavi. Reč je o višegodišnjim problemima, jer postoji još dosta sličnih slučajeva nezakonitog trošenja javnog novca. U analizi završnog računa za 2011. godinu revizor zapaža da korišćenje transfernih sredstava iz republičkog i pokrajinskog budžeta lokalna samouprava uopšte nije kontrolisala i pratila, iako se radilo o sumama od 10 do 100 miliona dinara. Pored toga, određeni fondovi i nevladine organizacije dobijale su novac iz budžeta bez bilo kakvog unapred određenog uslova i u ovom slučaju takođe govorimo o milionskim sumama. Najupadljiviji primer je da je gradonačelnik onima koji su radili u njegovom kabinetu svakog meseca na ime stimulacije platu povećavao za 30 do 50 odsto, iako im je i bez toga plata bila u proseku 100.000 dinara. Samo za takve namene grad je izdvojio blizu 200 miliona dinara, a da za to nije bilo nikakve zakonske osnove“, kaže Maglai.

On ocenjuje da se može očekivati da revizorski izveštaj za završni račun budžeta 2012. zbog prošlogodišnjih izbora bude još porazniji.

A možda se nešto i pokrene - „Možda će ipak ovaj izveštaj nešto pokrenuti, tako da ubuduće niko neće smeti sebi da dozvoli ovakvo samovoljno ponašanje i nezakonitost trošenje javnih budžetskih sredstava. Mi smo smatrali da je važno da se o tim zloupotrebama razgovara na jednoj posebnoj skupštinskoj sednici i kroz obaveštavanje javnosti izvrši pritisak na aktuelnu vlast da se ovim nepovoljnim procesima stane na kraj. Nažalost, suočeni smo s tim da se sve do danas u Gradskoj kući plate isplaćuju po starom sistemu, iako je revizorski izveštaj stigao još 30. novembra. Iako bi trebalo preduzeti nešto da se to ispravi, kod ljudi koji rukovode gradom ne postoji politička snaga niti hrabrost da se to učini“, navodi Jene Maglai, šef odborničke grupe SVM u gradskoj skupštini.

Uprkos tome što je gradonačelnik na sednici Skupštine izneo plan kako da se nezakonitostima stane na kraj, prošla su već dva meseca od revizorskog izveštaja, a ništa se nije promenilo. I sam SVM je deo aktuelne gradske vlasti, ali Jene Maglai, koji je i predsednik gradske organizacije ove stranke, kaže da su predstavnici SVM u Gradskom veću više puta ukazivali na propuste, ali da su u tome ostali usamljeni.

Jene Maglai napominje da je reč o nezdravim procesima kojima treba stati na put, i sve te nezakonitosti što pre rešiti, jer se sa tim više ne može odugovlačiti. Takođe, Savez vojvođanskih Mađara očekuje da odgovorni budu pozvani na odgovornost. „Nemoguće je da se nakon revizorskog izveštaja ništa ne dogodi“, zaključuje Maglai.

Snimak 6. sednice Skupštine grada i usvajanje izveštaja revizora budžeta iz 2011. godine

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 79
Pregleda: 11217

Povezane vesti

Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

jene maglai

Modest Dulić

sns

srpska napredna stranka

budžet grada subotice

skupština subotice

budžet subotice za 2011. godinu

gojko radić

izveštaj revizora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.