• Pregleda: 4341

Budžet u 2013. godini 5,66 milijardi dinara

Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu i uputilo ga Skupštini grada na donošenje.
Budžet u 2013. godini 5,66 milijardi dinara

Među 25 tačaka dnevnog reda, koliko ih je na današnjoj, 21. sednici ukupno usvojeno, izglasan je i Skupštini grada prosleđen na razmatranje i predlog Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu, kao i predlog Odluke o izmenama Odluke o osnivanju stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice, uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda.

Ukupni planirani obim izvornih i ustupljenih prihoda, transfera, donacija i primanja budžeta grada za 2013. godinu iznosi 5,663 milijarde dinara, što je za 5,77 odsto više u odnosu na planirani obim u 2012. godini. Osnovni parametri koji su korišćeni prilikom izrade predloga budžeta grada Subotice jesu godišnja stopa rasta BDP-a od dva posto, projektovana za 2013. godinu, i projektovana inflacija za isti period od 5,5 posto.

Uz isticanje da je predlogom Odluke o budžetu grada postignuta saglasnost da budžet za 2013. godinu bude razvojni i socijalno odgovoran, gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao da je budžet za narednu godinu nešto veći u odnosu na 2012. godinu, ali da je, uzimajući u obzir da je u 2012. inflacija 10 odsto, u pitanju realno smanjenje budžeta. To je, kazao je, posledica složene ekonomske situacije i pada privrednih aktivnosti u celoj zemlji, ali i namere da se budžet grada realno planira.

Privlačenje stranih investitora

- Razvojna komponenta podrazumeva dalje ulaganje u infrastrukturu, posebno u poslovnoj i privrednoj zoni sa ciljem da i dalje budemo grad prepoznatljiv po privlačenju stranih investitora, grad u kome se investicije isplate i vraćaju. Uložićemo 160 miliona dinara u infrastrukturno opremanje, a na taj način ćemo ispuniti i ugovorne obaveze prema investitorima koji su već u našem gradu, naglasio je Modest Dulić.

Pomoć socijalno ugroženim porodicama

S druge strane, rekao je gradonačelnik Dulić, obezbeđeno je i značajno povećanje sredstava za podršku socijalno ugroženim porodicama. Naime, predlogom Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu utvrđuje se pravo na besplatnu užinu učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji grada Subotice.

- Dvadeset miliona dinara biće opredeljeno za svu decu koja su iz socijalno ugroženih porodica, čiji su roditelji nezaposleni, koji nemaju roditelje ili su deca korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć. Ideja je da nijedno dete ne bude gladno, da nijedno dete iz škole ne izađe bez užine. Reč je, prema prvim procenama, o 1.300 učenika subotičkih osnovnih škola, istakao je Modest Dulić.

On je, takođe, naveo da su u budžetu uvrštene i stavke koje se odnose na sprovođenje pronatalitetne politike, kao i na povećanje sredstava za oblasti kulture i sporta.

Veštačka oplodnja, kultura, sport...

- Obezbedićemo 12,5 miliona dinara za podršku bračnim parovima pri trećoj veštačkoj oplodnji, koja će biti besplatna, i u tome ćemo biti među retkim gradovima u našoj zemlji, a obezbedićemo i više sredstava za porodilje. Kulturu smo vrednovali u skladu sa tradicijom kulturnih ustanova i festivala u našem gradu, a za sport su namenjena značajna sredstva tako da će sportske organizacije u Subotici iduće godine imati bolji tretman, rekao je Modest Dulić, i dodao da će u narednoj godini kapitalna ulaganja u infrastrukturno opremanje biti podjednako zastupljena po svim gradskim i prigradskim mesnim zajednicama na teritoriju grada Subotice.

(Ipak) Stambeno-kreditni fond (umesto pronatalitetnog)

Predloženim izmenama i dopunama osnivačkog akta Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice osniva se Stambeno-kreditni fond grada Subotice i, u prvom redu, dopunjuju humanitarni odnosno društveno korisni ciljevi i zadaci Fonda. 

Naime, u uslovima ekonomske krize, po načelu solidarnosti, uvodi se pomoć licima - korisnicima stambenog kredita koji su usled nastale nezaposlenosti onemogućeni da uredno otplaćuju anuitete stambenih kredita uzetih kod poslovnih banaka, da im se putem privremenog preuzimanja obaveze otplate anuiteta pomogne da prevaziđu krizu. Privremeno preuzimanje obaveze otplate odobrilo bi se korisniku stambenog kredita samo pod uslovom da ispunjava propisane uslove, najduže dve godine, uz obavezu vraćanja uplaćenih sredstava Fondu, a nakon isplate celokupnog iznosa stambenog kredita poslovnoj banci.

Predlog gradskog budžeta za 2013. godinu od sutra će se moći pogledati na sajtu grada Subotice: www. subotica.rs, a konačnu odluku o usvojenim tačkama koje su se danas našle na dnevnom redu će doneti odbornici na sednici Skupštine grada koja je planirana za četvrtak, 27. decembar 2012. godine.

Izvor: Subotica.rs

povezane teme

12
Josa Odgovori
Drago mi je da vidim da odnos Ds i Svm dobro funkcionise,jer bez njih u ovom gradu nema nista
dejan Odgovori
No jesu li se dogovorili koliko ce ko da stavi iz budeta u svoj dzep.
Josa Odgovori
Pozitivno razmisljaj bice ti bolje,veruj mi,nije bas sve crno
Nezaposlen Odgovori
Kako može biti veći budžet u odnosu na prošlu godinu kada su plate smanjene , to je javno izneo Modes .
riznićar Odgovori
Uvodi se lokalna kominalna taksa za korišćenje prava zaisticanje firme, pa onda za reklamne panoe, zatim za držanje motornih vozila .... za držanje sredstava za igru pa sve do takse za izvođenje građevinskih radova. tarigfa je i do 200 hiljada dinara godišnje.
Poskupljuje i taksa za rad pisara u gradskoj kući a ko hočće da se ime Subotice pominje u nazivu njegiovog preduzečća mora da plati zahtev više od 20 hiljada dibnara.
Evo i takse za životnu sredinu ato će koštati 0.95 dinara/m2 za stanove i kuće do 3,5 dinara po kvadratnome metru za poslovni prostor
menja se i naknada za vazdušarinu na Paliću pa se menja i bod za obračun komunalne rente.
grad će sada primiti na sebe teret otplate jeftinih kredita koji je podeljen srećnicima iz čuvenog pronatalitetnog fonda koji sada menja ime u kreditni-stambeni fond.
Biće baš interesantno vidjet kako će se ponašat odbornici na skupštini koja treba odmah poslije Božića da odobri ili da odvaci predloženo.
radomir Odgovori
@ Josa. Svidja mi se Vas prefinjen smisao za pakosnu ironiju .
monika Odgovori
Znaci propast za grad ako nas i dalje budu vodili ds i svm!
pera Odgovori
@Nezaposlen

Sta si imao iz matematike i slicnih predmeta? Budzet je onoliki koliko PRIHODA ima.
student Odgovori
Mirko nismo zaboravili skoro obećanje za smanjenje troškova zakupa za Pozorište. Divanijo si o uštedi od 15 miliona.
cojasu Odgovori
riznićar (
grad će sada primiti na sebe teret otplate jeftinih kredita koji je podeljen srećnicima iz čuvenog pronatalitetnog fonda koji sada menja ime u kreditni-stambeni fond.
Meni ovo uopste nije jasno,yar vise nece biti tih kredita ? ja i supruga cekamo vec vise od godinu dana da podignemo kredit ya kucu i sta sad nista ,za nas nema a ovi koji su uzeli super i caos pa to je velika nepravda !
pera Odgovori
Yar ovo ynaci da vise nece biti novih konkursa za mlade bracne parove sa decom @ ? sta jdni su dobili i sad ce im se jos i dodatno pomagati a druge nemaju NIKAKVU SANSU
AnryStorm Odgovori
Lepo zvuči, ali vreme bi bilo jednom da ova operacia sredstvima bude 100%transparentna i da svaka odluka bude analizirana strane nezavisnih experta iz aktuele oblasti projekta, kao što je to svugde. Jer svakako dobre odluke vezano za budućnost Subotice trenutno je i više nego extra važno.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.