• Pregleda: 10161

5. sednica Skupštine Grada - tok dešavanja

5. sednica Skupštine Grada - tok dešavanja

U toku je 5. sednica Skupštine grada.

Na današnjoj sednici planirano je da Odbornici raspravljaju o 27 tačaka dnevnog reda, među kojima je i budžet za 2013. godinu, Plan detaljne regulacije za deo prostora Banje Palić, odluke o lokalnim komunalnim taksama, o opštinskim putevima i ulicama, o održavanju čistoće, izmene i dopune Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kao i kadrovska rešenja u pojedinim školama i javnim preduzećima.

Detaljan raspored tačaka današnjeg (5.) Skupštinskog zasedanja je sledeći:

 1. Donošenje Odluke o lokalnim komunalnim taksama
 2. Donošenje Odluke o izmenama Odluke o lokalnim administrativnim taksama
 3. Donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine
 4. Donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o merilima za plaćanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta
 5. Donošenje Odluke o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga
 6. Donošenje Rešenja o izmenama Rešenja o vrednosti boda za obračun naknade za korišćenje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Subotice
 7. Donošenje Odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta
 8. Donošenje Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu
 9. Donošenje Odluke o izmenama Odluke o Gradskom javnom pravobranilaštvu
 10. Donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ severno od Omladinskog jezera
 11. Donošenje Odluke o donošenju Izmena Plana detaljne regulacije za deo prostora “Banje Palić” na Paliću
 12. Donošenje Odluke o izmeni Odluke o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica
 13. Donošenje Odluke o opštinskim putevima i ulicama
 14. Donošenje Odluke o održavanju čistoće
 15. Donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice i o uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda
 16. Donošenje Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu
 17. Donošenje Odluke o delatnosti zoohigijene
 18. Donošenje Rešenja o imenovanju članova Školskog odbora Gimnazije za talentovane učenike "Deže Kostolanji"
 19. Donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora Osnovne škole "Jovan Mikić" Subotica
 20. Donošenje Rešenja o imenovanju članova Školskog odbora Osnovne škole "Sečenji Ištvan" Subotica
 21. Donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova  Školskog odbora Osnovne škole "Hunjadi Janoš" Čantavir
 22. Donošenje Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora ustanove Zoološki vrt Palić
 23. Donošenje Zaključka o prestanku mandata vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća "Palić Ludaš" Palić
 24. Donošenje Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća "Palić Ludaš" Palić
 25. Donošenje Izmene i dopune Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Grada Subotice u 2012.godini
 26. Donošenje Zaključka u vezi sa informacijom o upisu učenika u I razred osnovne i srednje škole u školskoj 2012/2013. godini
 27. Donošenje Zaključka o prihvatanju Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2011. godinu

Video prenos uživo mogli ste da pratite na našem sajtu, kao i tekstualni prenos bitnijh momentata i observacija sa današnje sednice.

9:18 - Početak Sednice, kao što smo i navikli, kasnio je ovaj put "samo" 18 minuta. Predsedništvo i odbornici sada su spremni da raspravljaju o 27 tačaka današnjeg dnevnog reda. Poslednja tačka je očekivano da će biti "najkomplikovanija" i vremenski najzahtevnija, zato je i ostavljena za kraj - u pitanju je donošenje Zaključka o prihvatanju Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2011. godinu.

9:22 - Planirana 27. tačka je upravo otkazana za naredno Skupštinsko zasedanje

9:23 - Predsednica Skupštine obaveštava kolege da je Slavenka Cvijetić iz Nove Srbije istupila iz te odborničke grupe

9:26 - Na sednici je prisutno 60 (od 67) odbornika

9:40 - Posle kratke pauze i glasanja verifikacioni odbor je usvojio predlog komisije da se Zoran Marković (sa izborne liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić") postavi za novog Odbornika Skupštine Subotice.

9:44 - Na redu je 1. tačka dnevnog reda - donošenje Odluke o lokalnim komunalnim taksama

10:16 - U toku je rasprava po tački 5 (donošenje Odluke o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga). Prvi za reč se javio odbornik Radmilo Todosijević (SNS).

10:27 - Posle kraće rasprave tačka 5 ( tačka 9. dnevnog reda po novom dnevnom redu) je usvojena (61 prisutnih, 46 za, 1 protiv. 6 uzdržanih, 14 nije glasalo)

10:37 - Na redu je tačka 10. (novog dnevnog reda) - donošenje Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu. Uvodničar je gradonačelnik Subotice Modest Dulić, zatim je usledilo taksativno obrazloženje Dubravke Rodić, šefice Službe za finansije

Odluka o budžetu (2013) Grada koje je donelo Gradsko veće (PDF)

Obrazloženje odluke o budžetu Grada (PDF)

11:01 - U toku je rasprava po tački 10

11:29 - Trenutno se raspravlja o alociranom budžetu za funkcionisanje rada radio stanice Radio Subotica. U toku su izlaganja odbornika Nenada Ivaniševića i Gojka Radića.

11:41 - U 4. amandmanu čiji je predlagač koalicija "Pokrenimo Suboticu" (SNS – Nova Srbija) traži se da se plate smanje praktično svih nivoa funkcionera lokalne samouprave linearno za 30%, a da se od te razlike (oko 100.000 din godišnje) sredstva preusmere u zdravstvenu i socijalnu zaštitu.  U toku je rasprava.

11: 47 - U raspravi na gore pomenuti Amandman dr Nenad Ivanišević je spomenuo da već postoji inicijativa da se radi na umanjenju ali nije mogao da precizira o kojem procentu umanjenja je reč. Rasprava se nastavlja reklamiranjem poslovnika.

11:52 - Amandman za umanjenje plata nije usvojen (45 protiv, 7 za i 1 uzdržan)

12:12 - Na redu je Amandman 9, predlagač je koalicija "Pokrenimo Suboticu" (SNS – Nova Srbija)

12:33 - Još jednom u kontekstu investicija i budžetskog izdvajanja spomenuto je pitanje Narodnog pozorišta, ali stiče se utisak da se povremeno odlazi van fokusa teme. Verovatno su mnogi u mislima prema pauzi za ručak.

12:47 - Vreme je ručka, očigledno, i trenutno se najviše priča o tome ko je koliko i gde trošio na ručkove i prezentacije. Rasprava je protekla u žučnoj raspravi između bivšeg gradonačelnika, sadašnjeg odbornika Saše Vučinića i odbornika Gojka Radića. Koncentracija je u velikom opadanju.

13:07 - Sad su već svi nervozni, predsednica Skupštine upozorava da će se naručeni ručak ohladiti, ili još gore neko će ostati bez svog. Ironija je da se priča o merama osiguravanja prehrane najmlađih socijalno ugroženih Subotičana. Gojko Radić replicira poslednji pred pauzu.

13:09 - Konačno pauza! Nadamo se efektivnijem radu u nastavku. Najavljena je pauza od pola sata, videćemo koliko dugo će zaista trajati.

14:04 - Pauza je ipak trajala čitavih sat vremena i sada se čini da bi sve ovo moglo da se vrati na pravi put. Da podsetimo, raspravlja se na temu budžeta za 2013. godinu.

14:41 - Koalicija "Pokrenimo Suboticu" (SNS – Nova Srbija) je najavila da neće podržati predlog budžeta. S obzirom da su manjinska koalcija realno je za očekivati da će ta informacija biti negde zabeležena ali naravno neće imati uticaja na usvajanje.

14:42 - Jene Maglai danas je izašao prvi put za govornicu i svojim koalicionim partnerima poručio da nije baš optimističan po pitanju "razvojnih potencijala" predviđeni budžetom. Ipak, iako nezadovoljni predlogom, kao deo koalicije podržaće budžet.

14:58 - Dušan Stipanović je izjavio da će odbornička grupa "SPS-PUPS", koja je takođe deo velike koalicije u Subotici, podržati predloženi budžet za 2013. godinu.

15: 47 - Posle 3.5 sata rasprave stavljena je na glasanje 10. tačka dnevnog reda - predlog budžeta grada za 2013. godinu i očekivano većina ga je podržala. Od 59 prisutnih za je glasalo 50, protiv 7, dok je dvoje bilo suzdržanih.

Odluka o budžetu (2013) Grada koje je donelo Gradsko veće (PDF)
Obrazloženje odluke o budžetu Grada (PDF)

15:54 - Sednica je nastavljena po utvrđenom dnevnom redu

16:41 - Odbornik Gojko Radić je predložio da se, pošto je posle rasprave usvojen budžet za 2013. godinu, današnja sednica prekine i da se ostatak dnevnog reda ostavi za drugi dan, uz opasku "Nema smisla, radimo od 9 do 5". Predlog je stavljen na glasanje, ali nije naišao na podršku Skuštine te je kao takav odbijen. Sednica je nastavljena po planu.

18:17 - Odbornik Đula Laslo iz pokreta mađarske nade je ponovo u centru pažnje, replika za replikom - na svaki predlog ima primedbu pa se tako diskusija širi umesto sužava.

18:33 - Poslednjih pola sata skoro pa se ni ne priča o tačkama dnevnog reda. Možda je odbornik Radić ipak dao dobar predlog kada je tražio da se glasa za prekid, jer sve više se negoduje na nefokusiranost, nekonkretnost i gubljenje vremena.

18:40 - Na redu je tačka 23 (donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova  Školskog odbora Osnovne škole "Hunjadi Janoš" Čantavir), ostalo je još 6 tačaka.

18:49 - Razrešen i imenovan direktor JP "Palić Ludaš". Na redu je pretposlednja tačka današnjeg zasedanja. Trenutno je u Skupštini prijavljeno 47 odbornika, ali stiče se utisak da ih je nešto manje.

18:57 - Potvrđena je i poslednja, 28. tačka dnevnog reda (donošenje Zaključka u vezi sa informacijom o upisu učenika u I razred osnovne i srednje škole u školskoj 2012/2013. godini). Ovom poslednjem glasanju od prisutnih 48 za je glasalo 43, nije bilo protiv, 4 uzdržana, dok 20 nije glasalo.

19:04 - Kraj skupštinskog zasedanja. Hvala na pažnji.

povezane teme

60
? Odgovori
Koje su sve funkcije Gojka? Sef bezbednosti Vucica,odbornik,poslanik...Kolko ovaj para zgrce na grbaci gradjana? 3 i vise plata iz budzeta,dali je to u redu drugovi?
Naprednjak Odgovori
Jučerašnja konferencija Ilije Marovića i naprednjaka je urodila plodom.
Dvadeset sedma tačka "Donošenje Zaključka o prihvatanju Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2011. godinu" je precrtana sa dnevnog reda.
Strah od građana da ne čuju kako su trošene naše pare je evidentno ogroman.
marijana Odgovori
... ko je slušao današnju sednicu skupštine grada mogao je i sam čuti da je od indirektnog korisnika budžeta grada zaštitnik građana prešao u kategoriju direktnog korisnika gradskog budžeta tako da je od pre nekoliko dana moj komentar na ovu vest http://www.subotica.com/vesti/zastitnik-gradjana-blizi-gradjanima-id13562.html tačna tj. zaštitnik građana je bliži izvoru para a i te kako daleko od zaštite interesa građana ovoga grada pa je institucija zaštitnika grada oformljena samo radi postavljanja Zlatka Marosiuka na tu funkciju i radi samo zaradi svoga džepa a ne zaštite interesa, od strane državne i gradske birokratije, ugroženih građana !
SOS Odgovori
Moj predlog je zasnovan na gledanju toka Skupstinskog zasedanja,kao i prakse sa prethodnih

zasedanjia ; ''odluka je vec doneta budjet je usvojen'' PREKINITE ZASEDANJE PODELITE

DNEVNICE i svi na svoja radna mesta ,sve predlozeno je vec prihvaceno pa cemu gubite vreme.

Vec mi dosadi da mi sole pamet POMOCNI RADNICI parac i vucinic oni su uvreda za Suboticane !!!
pere Odgovori
svaka čast za LIVESTREAM, puno kvalitetnije i dobili smo mogućnost da uživamo u našim predstavnicima i čujemo uživo pokoju lepu reč ...
ozna Odgovori
Postavljajte komentare! Gledam skupstinu Subotice,i nazalost ne vidim suboticane,i ne cujem poznati suboticki naglasak!Za govornicu izlaze Todosijevic, dr Gojko,dr Nenad,i neki nedefinisan matorac,he,he,dobro sam se nasmejao. Nije ni citati znao,iz sns,je verovatno. Gledajuci ovu komediju zakljucujem da pozoriste ne treba,ovo je dovoljno gledati,he,he,he
Glasač Odgovori
Kasnite 18 minuta, sramota , kako bi odlazili na posao da radite od 6 sati do 14 , a mnogo puta do 18 , za 15 - 20 hiljada, bez stimulacije, bez stipendija, bez dnevnica, bez regresa i toplog obroka, mnogo puta i bez plate i plaćenih doprinosa. Dali vi svi koji ste odbornici znate kako žive građani Subotice, dali se zapitate kako žive radnici koji svakodnevno ostaju bez posla, dali nekad pomislite dali su ti građani glasali za vas ,ne razmišljajući da će te ovako da radite -Neradite.
ozna Odgovori
Kaze ova imacemo fin rucak? Svi ce jesti zajeno na nasoj grbaci? Kolko ce ovi pojesti,nisu neuhranjeni ni gojko,todos.veljko,bajic...pisem malim slovima namerno!
Pauza Odgovori
Šolja je najavila fin ručak i da su dosta radili, i ja bih voleo jedan fin ručak , nisam jeo dobar ručak nepamtim , davno je to bilo.
Slobodanka Odgovori
Mislim da ce uskoro biti raskrinkavanje sumnjivih demokratskih revizija finansijskih izvestaja zavrsnog racuna budzeta...dolazi Vucic i ekipa i u Suboticu!
Građanin Odgovori
Šta ova radikalka priča, ako nju neinteresuje kako su se trošile pare na reprezentaciju , vučenić je odgovoran za 16 milijona potrošenih para za žderanje, građane ,poreske obveznike interesuje, kako je nije sramota da se i javi za reč.
mali Odgovori
za rucak domace testo iz fidelinke sa makom :-)
Student Odgovori
Zar nije sramota da su im se iz budžeta plaćala sredstva za kupovinu fakultetskih diploma. diplomirani ekonomista, doktor,menadžer,master....
Student Odgovori
Stigo ručak, glavna tačka i tema ove sednice je RUČAK
Student Odgovori
Pauza sledi RUČAK, prijatno. Predsednica se nada da će biti dosta pola sata , ja ne verujem mislim da im treba bar sat vremena.
DS treba ugasiti zauvek Odgovori
Onaj Ivanisevic i njegovi pajtasi, mislim ko za njih glasa a da mu nisu obezbedili radno mesto ili zbrinuli celu familiju mora da je [*...*]! kako neko uopste moze i da glasa za DS? Nemoguce da su pobedili u Subotici. Ja sam glasao u Keru, i dobro znam jer sam pricao sa najmanje 50-tak prijatelja i clanova rodbine i NIKO nije glasao za DS. Pa kako je onda moguce da je DS pobedio??? NEMOGUCE!
A vidi ih na ovim sednicama kako se brane i kako im je vlast draga, sve rade samo da zardze vast.
Student Odgovori
Mislim da će sednica počet u 14 h, videt će mo dali im je dovoljno sat vremena.
bukin Odgovori
Dali gospoda placaju svoj rucak ili je to trozak iz budzeta.
buraz Odgovori
Strasno!!!!!Prica o budzetu i siromasnoj deci a kada je predsednica skupstine objavila da rucak stigao SVI su pohrlili na klopu kao rofrof na alov.Sram vas bilo SVE ali SVE poslanike!!!
djordje Odgovori
A niko da spomene da su naprednjaci ostali bez jos jedne odbornice.....
Student Odgovori
Bukin@ valda nisi toliko naivan!
Cannibal Odgovori
"Dali gospoda placaju svoj rucak ili je to trozak iz budzeta."

За сада из буџета, наравно. Али то би требало да се промени и да плаћају ручкове из свог џепа.

По систему који влада у републичком парламенту: кисела динар, кафа два, кило јагњетине пет динара и тако даље. Мислим да би то било праведније.
kojot Odgovori
ko je jos video da rucak traje pola sata,ma minimum jedno 2-3 sata ce im trajati.
kojot Odgovori
@bukin
Kupuju sendvice i pleskavice kod Djerovica :)))
Stigao je rucak - triba punit glavu Odgovori
Ova kaze 'Prekidamo, stigao je rucak...'
Pa samo na to i misle, kako napunit glavu!
Ko je sa ovima zivio, ni pakao mu nece tesko pasti!
kojot Odgovori
Prenos sednice uzivo sasvim ok jos i rucak i pauze ka bi prenosili bilo bi extra.
ozna Odgovori
Ko si ti iz Kera? Ovde se raspravlja o zasedanju skupstine a ne o tvojoj sns! Vidis da se narod smeje svima,nije bitna partija! Najbolji govornik je 1. onaj sto cita iz sns,2.mesto Djula 3. Gojko padez,4.Bajic-javlja se,al mu ne daju 5.bivsa radikalka,sjebava sns,6.djula 7.gojko 8 djula 9 .gojko......ha,ha,ha,onaj matorac je legenda,dajte ga cesce! Evo gotov fini rucak,sad svi na wc,he,he ha,ha,davno se nisam ovako zabavljao! Smejte se i vi omladino iz sns,vasi su najsmesniji!
Doktor Ivanisevic Odgovori
Ma kakav doktor??? Da vidimo diplome, gde su? Da vidimo koji rad je objavio? Gde su publikacije? Da vidimo makar doktorat, gde je sve to?
? Odgovori
Urednistvo,molim Vas saznajte sta je bilo za rucak?
Slobodanka Odgovori
Kako si ti Ivanisevicu dosao do doktorske diplome, da li je i to placeno novcem poreznika???
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.