Komentara: 59
Pregleda: 10794
Video

5. sednica Skupštine Grada - tok dešavanja

27.12.2012. u 10:00h > 20:05
5. sednica Skupštine Grada - tok dešavanja

U toku je 5. sednica Skupštine grada.

Na današnjoj sednici planirano je da Odbornici raspravljaju o 27 tačaka dnevnog reda, među kojima je i budžet za 2013. godinu, Plan detaljne regulacije za deo prostora Banje Palić, odluke o lokalnim komunalnim taksama, o opštinskim putevima i ulicama, o održavanju čistoće, izmene i dopune Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kao i kadrovska rešenja u pojedinim školama i javnim preduzećima.

Detaljan raspored tačaka današnjeg (5.) Skupštinskog zasedanja je sledeći:

  1. Donošenje Odluke o lokalnim komunalnim taksama
  2. Donošenje Odluke o izmenama Odluke o lokalnim administrativnim taksama
  3. Donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine
  4. Donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o merilima za plaćanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta
  5. Donošenje Odluke o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga
  6. Donošenje Rešenja o izmenama Rešenja o vrednosti boda za obračun naknade za korišćenje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Subotice
  7. Donošenje Odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta
  8. Donošenje Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu
  9. Donošenje Odluke o izmenama Odluke o Gradskom javnom pravobranilaštvu
  10. Donošenje Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“ severno od Omladinskog jezera
  11. Donošenje Odluke o donošenju Izmena Plana detaljne regulacije za deo prostora “Banje Palić” na Paliću
  12. Donošenje Odluke o izmeni Odluke o kategorizaciji opštinskih puteva i ulica
  13. Donošenje Odluke o opštinskim putevima i ulicama
  14. Donošenje Odluke o održavanju čistoće
  15. Donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice i o uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda
  16. Donošenje Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu
  17. Donošenje Odluke o delatnosti zoohigijene
  18. Donošenje Rešenja o imenovanju članova Školskog odbora Gimnazije za talentovane učenike "Deže Kostolanji"
  19. Donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora Osnovne škole "Jovan Mikić" Subotica
  20. Donošenje Rešenja o imenovanju članova Školskog odbora Osnovne škole "Sečenji Ištvan" Subotica
  21. Donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova  Školskog odbora Osnovne škole "Hunjadi Janoš" Čantavir
  22. Donošenje Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora ustanove Zoološki vrt Palić
  23. Donošenje Zaključka o prestanku mandata vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća "Palić Ludaš" Palić
  24. Donošenje Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća "Palić Ludaš" Palić
  25. Donošenje Izmene i dopune Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Grada Subotice u 2012.godini
  26. Donošenje Zaključka u vezi sa informacijom o upisu učenika u I razred osnovne i srednje škole u školskoj 2012/2013. godini
  27. Donošenje Zaključka o prihvatanju Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2011. godinu

Video prenos uživo mogli ste da pratite na našem sajtu, kao i tekstualni prenos bitnijh momentata i observacija sa današnje sednice.

9:18 - Početak Sednice, kao što smo i navikli, kasnio je ovaj put "samo" 18 minuta. Predsedništvo i odbornici sada su spremni da raspravljaju o 27 tačaka današnjeg dnevnog reda. Poslednja tačka je očekivano da će biti "najkomplikovanija" i vremenski najzahtevnija, zato je i ostavljena za kraj - u pitanju je donošenje Zaključka o prihvatanju Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2011. godinu.

9:22 - Planirana 27. tačka je upravo otkazana za naredno Skupštinsko zasedanje

9:23 - Predsednica Skupštine obaveštava kolege da je Slavenka Cvijetić iz Nove Srbije istupila iz te odborničke grupe

9:26 - Na sednici je prisutno 60 (od 67) odbornika

9:40 - Posle kratke pauze i glasanja verifikacioni odbor je usvojio predlog komisije da se Zoran Marković (sa izborne liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić") postavi za novog Odbornika Skupštine Subotice.

9:44 - Na redu je 1. tačka dnevnog reda - donošenje Odluke o lokalnim komunalnim taksama

10:16 - U toku je rasprava po tački 5 (donošenje Odluke o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga). Prvi za reč se javio odbornik Radmilo Todosijević (SNS).

10:27 - Posle kraće rasprave tačka 5 ( tačka 9. dnevnog reda po novom dnevnom redu) je usvojena (61 prisutnih, 46 za, 1 protiv. 6 uzdržanih, 14 nije glasalo)

10:37 - Na redu je tačka 10. (novog dnevnog reda) - donošenje Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu. Uvodničar je gradonačelnik Subotice Modest Dulić, zatim je usledilo taksativno obrazloženje Dubravke Rodić, šefice Službe za finansije

Odluka o budžetu (2013) Grada koje je donelo Gradsko veće (PDF)

Obrazloženje odluke o budžetu Grada (PDF)

11:01 - U toku je rasprava po tački 10

11:29 - Trenutno se raspravlja o alociranom budžetu za funkcionisanje rada radio stanice Radio Subotica. U toku su izlaganja odbornika Nenada Ivaniševića i Gojka Radića.

11:41 - U 4. amandmanu čiji je predlagač koalicija "Pokrenimo Suboticu" (SNS – Nova Srbija) traži se da se plate smanje praktično svih nivoa funkcionera lokalne samouprave linearno za 30%, a da se od te razlike (oko 100.000 din godišnje) sredstva preusmere u zdravstvenu i socijalnu zaštitu.  U toku je rasprava.

11: 47 - U raspravi na gore pomenuti Amandman dr Nenad Ivanišević je spomenuo da već postoji inicijativa da se radi na umanjenju ali nije mogao da precizira o kojem procentu umanjenja je reč. Rasprava se nastavlja reklamiranjem poslovnika.

11:52 - Amandman za umanjenje plata nije usvojen (45 protiv, 7 za i 1 uzdržan)

12:12 - Na redu je Amandman 9, predlagač je koalicija "Pokrenimo Suboticu" (SNS – Nova Srbija)

12:33 - Još jednom u kontekstu investicija i budžetskog izdvajanja spomenuto je pitanje Narodnog pozorišta, ali stiče se utisak da se povremeno odlazi van fokusa teme. Verovatno su mnogi u mislima prema pauzi za ručak.

12:47 - Vreme je ručka, očigledno, i trenutno se najviše priča o tome ko je koliko i gde trošio na ručkove i prezentacije. Rasprava je protekla u žučnoj raspravi između bivšeg gradonačelnika, sadašnjeg odbornika Saše Vučinića i odbornika Gojka Radića. Koncentracija je u velikom opadanju.

13:07 - Sad su već svi nervozni, predsednica Skupštine upozorava da će se naručeni ručak ohladiti, ili još gore neko će ostati bez svog. Ironija je da se priča o merama osiguravanja prehrane najmlađih socijalno ugroženih Subotičana. Gojko Radić replicira poslednji pred pauzu.

13:09 - Konačno pauza! Nadamo se efektivnijem radu u nastavku. Najavljena je pauza od pola sata, videćemo koliko dugo će zaista trajati.

14:04 - Pauza je ipak trajala čitavih sat vremena i sada se čini da bi sve ovo moglo da se vrati na pravi put. Da podsetimo, raspravlja se na temu budžeta za 2013. godinu.

14:41 - Koalicija "Pokrenimo Suboticu" (SNS – Nova Srbija) je najavila da neće podržati predlog budžeta. S obzirom da su manjinska koalcija realno je za očekivati da će ta informacija biti negde zabeležena ali naravno neće imati uticaja na usvajanje.

14:42 - Jene Maglai danas je izašao prvi put za govornicu i svojim koalicionim partnerima poručio da nije baš optimističan po pitanju "razvojnih potencijala" predviđeni budžetom. Ipak, iako nezadovoljni predlogom, kao deo koalicije podržaće budžet.

14:58 - Dušan Stipanović je izjavio da će odbornička grupa "SPS-PUPS", koja je takođe deo velike koalicije u Subotici, podržati predloženi budžet za 2013. godinu.

15: 47 - Posle 3.5 sata rasprave stavljena je na glasanje 10. tačka dnevnog reda - predlog budžeta grada za 2013. godinu i očekivano većina ga je podržala. Od 59 prisutnih za je glasalo 50, protiv 7, dok je dvoje bilo suzdržanih.

Odluka o budžetu (2013) Grada koje je donelo Gradsko veće (PDF)
Obrazloženje odluke o budžetu Grada (PDF)

15:54 - Sednica je nastavljena po utvrđenom dnevnom redu

16:41 - Odbornik Gojko Radić je predložio da se, pošto je posle rasprave usvojen budžet za 2013. godinu, današnja sednica prekine i da se ostatak dnevnog reda ostavi za drugi dan, uz opasku "Nema smisla, radimo od 9 do 5". Predlog je stavljen na glasanje, ali nije naišao na podršku Skuštine te je kao takav odbijen. Sednica je nastavljena po planu.

18:17 - Odbornik Đula Laslo iz pokreta mađarske nade je ponovo u centru pažnje, replika za replikom - na svaki predlog ima primedbu pa se tako diskusija širi umesto sužava.

18:33 - Poslednjih pola sata skoro pa se ni ne priča o tačkama dnevnog reda. Možda je odbornik Radić ipak dao dobar predlog kada je tražio da se glasa za prekid, jer sve više se negoduje na nefokusiranost, nekonkretnost i gubljenje vremena.

18:40 - Na redu je tačka 23 (donošenje Rešenja o razrešenju i imenovanju članova  Školskog odbora Osnovne škole "Hunjadi Janoš" Čantavir), ostalo je još 6 tačaka.

18:49 - Razrešen i imenovan direktor JP "Palić Ludaš". Na redu je pretposlednja tačka današnjeg zasedanja. Trenutno je u Skupštini prijavljeno 47 odbornika, ali stiče se utisak da ih je nešto manje.

18:57 - Potvrđena je i poslednja, 28. tačka dnevnog reda (donošenje Zaključka u vezi sa informacijom o upisu učenika u I razred osnovne i srednje škole u školskoj 2012/2013. godini). Ovom poslednjem glasanju od prisutnih 48 za je glasalo 43, nije bilo protiv, 4 uzdržana, dok 20 nije glasalo.

5. sednica Skupštine Grada - tok dešavanja

19:04 - Kraj skupštinskog zasedanja. Hvala na pažnji.

Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 59
Pregleda: 10794

Povezane vesti

Povezane teme

budžet grada subotice

skupština subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.