Komentara: 63
Pregleda: 8355

Iz budžeta novi zubi i naočare za zaposlene u Gradskoj kući

28.12.2012. u 10:39h
Izvor: Politika Online
Plate funkcionera i radnika lokalne uprave u Subotici povećane mimo zakona za 30 do 80 odsto, a u privilegije spadaju i besplatne naočare, zubar i lekar
Iz budžeta novi zubi i naočare za zaposlene u Gradskoj kući

Zaposlenima u lokalnoj samoupravi, građani Subotice plaćaju naočare, stomatološke usluge, slušne aparate, lekarske preglede, stipendije za decu u srednjoj školi i na fakultetu, kao i njihovo školovanje na, po pravilu, privatnim fakultetima. Sve su to privilegije 360 radnika lokalne samouprave, koji budžet grada koštaju samo u delu stipendija preko 11 miliona, i više od tri miliona dinara za naočare.

Osim toga, tokom 2011. godine bez zakonskog osnova uvećana je plata izabranim, postavljenim i zaposlenim licima u lokalnoj upravi. Povećanje plate išlo je od 30 do neverovatnih 80 odsto, ukoliko se u obzir uzmu i stimulacije koje je svakog meseca bivši gradonačelnik Saša Vučinić (DS) dodeljivao sebi, svojim zamenicima, predsedniku Skupštine grada, njegovom zameniku, rukovodiocima u Gradskoj upravi. Na taj način, 360 zaposlenih u Gradskoj kući potrošilo je blizu 210 miliona dinara. Prema izveštajima agencija, u 21 opštini i gradu revizori su pronašli da je za prekomerne plate utrošeno 782 miliona dinara, što znači da na plate subotičkih funkcionera „otpada” više od četvrtine ovog republičkog rashoda.

Više od 271 milion dinara u subotičkom budžetu za 2011. godinu je pogrešno uknjiženo i evidentirano, što praktično znači da je novac „seljen” po različitim stavkama i nije isplaćivan za ono čemu je i namenjen. Osim ove krupne cifre, u izveštaju revizora pažnju privlači i podatak da je tokom čitave godine

Revizor je još otkrio da javne nabavke, sprovedene kod angažovanja poljozaštite, izgradnje atarskih puteva ili kod radova za izgradnju zatvorenog bazena na Prozivci, vrednog 452,7 miliona bez PDV-a, nisu sprovedene u skladu sa propisima. Obimni izveštaj revizora ukazuje i na neke zanimljive „slučajeve”, a to su recimo fakturisana izgradnja atarskih puteva u dužini od tri kilometra, dok je poljočuvarska služba izmerila da je put dug tek 1,2 kilometra, ili ugovore koji su sklopljeni sa izvođačem radova na održavanju zelenih površina, gde je on predao izveštaj o završenim radovima čitavih 12 dana pre nego što je i zaključen ugovor da se oni izvedu.

Zbog svega ovoga predsednik subotičkih naprednjaka Ilija Maravić kaže da je bilo zloupotreba, pa možda i elemenata poreske utaje u delu ličnih primanja građana. Aktuelni gradonačelnik subotice Modest Dulić (DS), međutim, izjavio je da zloupotreba nije bilo, te da revizor govori samo o nepravilnostima, ali i da je on uveren da je budžet trošen u najboljoj nameri.

O tome kako je on trošen odbornici Skupštine grada raspravljaće tek u januaru. Iako je izveštaj revizora u lokalnu samoupravu stigao 30. novembra i to nakon što je on ranije već predočen ljudima zaduženim da vode grad i njegove finansije, on se tek mesec dana kasnije, i to kao poslednja tačka dnevnog reda, našao pred odbornicima na jučerašnjoj sednici. Onda je skupštinska većina, koju čini 11 partija, u opoziciji su samo naprednjaci i Partija mađarske nade, donela odluku da se ovaj izveštaj revizora „skine” sa dnevnog reda i da se o njemu raspravlja na posebnoj skupštini.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 63
Pregleda: 8355

Povezane vesti

Povezane teme

budžet

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

lokalna samouprava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.