Komentara: 24
Pregleda: 3806
Video

Budžet Grada Subotice premašuje 10 milijardi dinara

21.12.2023. u 08:50h > 13:34
Izvor: Subotica.com
Grad Subotica je naredne godine raspolagati budžetom od 10.4 milijardi dinara, što je najveći obim gradske kase do sada.
Budžet Grada Subotice premašuje 10 milijardi dinara

U budžetu će biti čak 9.36 odsto više novca nego što je to predviđeno poslednjim ovogodišnjim rebalansom. Po mišljenju zamenika gradonačelnika Imrea Kerna, budžet za narednu je istorijski, ali planiran na realnim osnovama.

- Svake godine planiramo budžet na realnim osnovama, što pokazuje i ostvarenje koje je veće od 95 odsto. I sada planiramo optimistički budžet sa realnim prihodima. Tačnije, na realnim osnovama planiramo povećanje zarada, što znači da privreda u gradu radi dobro i da je u relativno dobroj kondiciji. Što se tiče poreza na imovinu, naša služba jako dobro radi i zato imamo takve prilive. Takođe, očekujemo i priliv novca od poreza na prenos apsolutnih prava, koji je sada na državnom sistemu i ima kašnjenja u naplati, a očekujemo da nekih 200-300 miliona pripadne nama – objašnjava Kern.

Skupština odlučila da akva park bude dat u zakup. Kupanje od jula?

Kako je predviđeno, svaki peti dinar biće namenjen za realizaciju projekata.

- Za investicije i razvojne projekte je predviđeno 2.6 milijardi dinara. Nije tu samo pozorište, već putevi, koji se možda ne vide toliko u budžetu jer su predati JP za upravljanje putevima i tamo se može videti. Da li je to dovoljno – nije! Subotičke ulice su u jako lošem stanju a ima puno neasfaltiranih ulica, ali najveći problem u tom pogledu su neregulisane ulice i stihijska gradnja u pojedinim delovima grada. Ne mogu se raditi investicije ni u jednoj ulici čiji je deo u privatnom vlasništvu, tako da bi građani kada bi se odrekli tih delova znatno olakšali posao – dodaje Kern.

Kritike opozicije svodile su se na to da budžet nema razvojnu komponentu kako se predstavlja.

Odluka o besplatnom boravku u vrtiću potvrđena, ostvarenje budžeta hvali i opozicija

- Ako se od stavki za investicije oduzme 15 miliona evra za pozorište, onda se vidi koliko je zaista razvojni. Centralna kuhinja se gradi kao Skadar na Bojani, daje se za Regionalnu deponiju koja nikada neće biti profitabilna, a za „Subotica trans“ se izdvaja 334 miliona dinara a videli smo šta se sve tamo dešavalo. Pozdravljamo rekonstrukciju i dogradnju vrtića „Mandarina“, kao i to što ćemo posle više od pola veka dobiti ledenu dvoranu – smatra Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Suboticu. - Projekcija budžeta je rađena na osnovu sugestija Ministarstva finansija da će rast BDP biti 8.3 odsto, a realan rast će biti oko 3.5 odsto. U samom startu je urađena sistemska greška i ona ulazi u to povećanje od blizu od milijardu dinara. Sumnjam u njegovo ostvarenje.

Snimak današnje sednice.

Izvor: Subotica.com
42. sednica Skupštine grada 42. sednica Skupštine grada 42. sednica Skupštine grada 42. sednica Skupštine grada 42. sednica Skupštine grada 42. sednica Skupštine grada 42. sednica Skupštine grada 42. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 24
Pregleda: 3806

Povezane vesti

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.