Komentara: 56
Pregleda: 4696

Za završetak izgradnje Narodnog pozorišta potrebno 1.6 milijardi dinara

21.12.2023. u 12:40h
Izvor: Subotica.com
U budžetu za narednu godinu za završetak izgradnje i rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta predviđeno je 1.6 milijardi dinara, koji će biti obezbeđeni iz gradske, pokrajinske i republičke kase.
Za završetak izgradnje Narodnog pozorišta potrebno 1.6 milijardi dinara

Iznos za završetak radova 8-2 faze je višestruko povećan, a sa njime i produženi rokovi za završetak ovog kompleksnog posla koji traje već 16 godina.

Skupština odlučila da akva park bude dat u zakup. Kupanje od jula?

- Ovim sredstvima biće završen najveći deo pozorišne zgrade, sem jedne sale, odnosno koncertne dvorane koja je predviđena za naredni period. Ali radovi će se završiti tako da pozorište može da funkcioniše u punom kapacitetu.  Treba dobrih nekoliko meseci da se radovi završe, ali obzirom da su u pitanju zanatski radovi treba dosta vremena da se to privede kraju – objašnjava zamenik gradonačelnika Imre Kern. – Prvi razlog zašto je potrebno toliko novca je što je objekat građen pre dosta godina i neki radovi koji sa tada rađeni treba da se preispitaju i urade na drugačiji način. Drugi razlog je što neke stvari u projektnoj dokumentaciji nisu rađene kako je predviđeno i moralo se korigovati.  Nama kao građanima je najveći interes da što pre vidimo predstave u subotičkom Narodnom pozorištu, a očekujem, da ako ne pre, to bude početkom naredne pozorišne sezone.

Po mišljenju opozicije, cifre koje se izdvajaju za Narodno pozorište su enormne.

Novi rebalans budžeta donosi nove investicije

Do sada smo imali informacije da je pozorište pri kraju, da je zadnja tranša koja je stigla dovoljna da se ono završi. Sada imamo skoro 15 miliona evra koji će biti upotrebljeni da se on privede kraju. Do sada je upotrebljeno 28 miliona evra i sad još ovoliko, jedino nam ostaje nada da će to biti dovoljno i da će ono biti završeno – smatra Miroslav Milojević iz Pokreta za građansku Subotici. – Drugi je problem što svi sada beže od osnivačkih prava, ni grad, ni pokrajina, ni republika ne žele na sebe da preuzmu održavanje tog ogromnog objekta, koje će jako skupo koštati. Izgradnja pozorišta je bila problematična od početka do kraja. Više hiljada Subotičana je potpisalo pticiju da se ono ne ruši, ali je tad SVM zapenio da se to sruši, jedva se i ovaj prednji deo sačuvao. O izgledu tog džina u centru grada neću da govorim, uopšte se ne uklapa u gradsku sredinu u kojoj se nalazi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 1 nedelju
Komentara: 56
Pregleda: 4696

Povezana vest

Povezane teme

izgradnja narodnog pozorišta

imre kern

miroslav milojević

zgrada narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.