Komentara: 22
Pregleda: 10411

Brana Crnčević dobio ulicu na Paliću

27.02.2017. u 17:51h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj sednici Skupštine grada većinom glasova (30 za, 18 protiv i 9 uzdržano) odlučeno je da ulica Vikend naselje bb na Paliću dobije naziv ulica Branislava Brane Crnčevića.
Brana Crnčević dobio ulicu na Paliću

Predlog da se ulica dobije ime pozatog književnika, novinara i aforističara podnela je Komisije za davanje predloga za naziv ulica, a na inicijativu stanara koju su potpisali Gojko Radić, Branislav Joka, Čaba Kern, Neđo Ajdarić, Marija Janjić i Dušan Adžić.

Pozitivan odgovor na želju stanara dao je Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, dok Mađarski nacionalni savet i Hrvatsko nacionalno vijeće nisu dali saglasnost da se ulica preimenuje. Komisija za davanje predloga za naziv ulica prihvatila je predlog još 21. oktobra prošle godine, a od sedam članova „za“ je glasalo četvoro, dok je tri člana iz redova Saveza vojvođanskih Mađara bilo uzdržano.

- Predlog su potpisali svi stanari koji žive u njoj i sve je urađeno po proceduri - kaže Gojko Radić, odbornik Srpske napredne stranke i jedan od stanara ove ulice. - O književnom radu Brane Crnčevića se dosta zna, a on nikada nije govorio loše o ljudima drugih nacionalnosti. Nacionalni saveti nisu podržali predlog, ali nisu dali nikakvo obrazloženje zbog čega su protiv da se ulica tako nazove.Po mišljenju stanara i nadležne komisije, Brana Crnčević (1933-2011) je svojim bogatim književnim opusom zaslužio da u Subotici dobije ulicu.

Štura obrazloženja od strane pripadnika hrvatske nacionalne manjine mogla su se čuti i za skupštinskom govornicom, jer bi, po rečima Tomislava Žigmanova, lidera DSHV-a, rasprava otišla u neželjenom pravcu.

- Vrlo jasno smo izneli stav da smo protiv ove odluke, a od obrazloženja smo odustali jer je to više nego osetljiva tema - ističe Žigmanov. - Oni koji su izglasali ovu odluku preuzimaju odgovornost, jer će ona sigurno biti tema polemika i odnosa srpske i hrvatske zajednice u Subotici. Pitanje je da li je potrebno da nedavno preminula osoba koja je imala prilično problematičan angažman 90ih godina ima ulicu u Subotici.

U skupštinskom materijalu, međutim, nigde nije navedeno da predlog nije dobio saglasnost nacionalnih saveta, što su mnogi odbornici opozicije ocenili kao obmanu javnosti.

- Nije trebalo da sakrivati da su nacionalni saveti protiv ove odluke. Kao književnik Brana Crnčević se ne može sporiti, međutim kada kao njegovi savremenici znamo društveno-politički rad onda vidimo da je bio promoter politike koja je kasnije dovela do sukoba na ovim prostorima. On je kao intelektualac imao veliku odgovornost da ljude koji su zabrinuti za svoju budućnost poziva na mirni dijalog, a ne da im obećava odbranu – smatra Saša Vučinić, lider GrO DS. - Odluka je preuranjena, da se ovo desilo za deset ili 20 godina niko se takvih detalja ne bi sećao a o njemu bu govorio samo njegov književni rad. Trebalo je ovoga puta uvažiti mišljenje nacionalnih saveta, jer ovako samo šaljemo poruku da je trenutno najvažnije koliko ko ima odbornika, a ne zaštita manjinskih prava.

Brana Crnčević dobio ulicu na Paliću

Kao što je bilo na sednici Komisije, tako je bilo i na skupštinskom zasedanju – članovi vladajuće većine iz redova SVM-a bili su uzdržani.

Ima argumenata i za i protiv te ćemo u ovom slučaju biti uzdržani od glasanja - rekao je Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a.

Da je u ovom slučaju „najproblematičnije biti uzdržan“ smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokreta za građansku Suboticu.

- Po ovom pitanju se mora jasno deklarisati, ili za ili protiv, ne može se biti uzdržan. Ako se neko nema hrabrosti da glasa protiv, to onda treba javno da kaže – poručuje Jene Maglai.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 22
Pregleda: 10411

Povezane vesti

Povezane teme

sednica skupštine grada

branislav crnčević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.